Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának. 120 év telt el azóta, egy hosszú és fordulatos időszak, amelynek eredményeire, értékeire és kihívásaira ilyen távlatból érdemes visszapillantani. Az évforduló alkalmából 2021. július 23. – november 14. között, a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállítás nagyívű áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.

A magyar mozgókép történetét a sokszínűség, a szerteágazó, összekapcsolódó, majd újra eltérő utak jellemzik, amelyek alakulásában a történelemnek éppúgy szerepe van, mint az újító szándékoknak és gondolatoknak. A kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe.

Különleges utazásra invitálja a látogatót, mely a film megszületésétől, a némafilmkorszakon és a hangosfilm feltalálásán át napjainkig vezet. 

Megjelennek itt a különböző időszakok mesterei és a nagy klasszikusok, de mellettük felbukkannak mára már elfeledett, filmtörténeti szempontból mégis meghatározó művek is. Az alkotási folyamat, a gyártás technológiája és a filmnézés élménye egyformán fontos része ennek a világnak, ezért a kiállítás ezeknek a témáknak is teret nyit. Kitekintést ad továbbá azoknak a nemzetközi karriert befutó, magyar származású alkotóknak az életére, akik a világ filmművészetében is letették a névjegyüket. A kiállítás olyan kalandra hív, amely a magyar filmtörténet gazdagságát és a filmművészet időt, teret és kultúrákat összekötő természetét emeli ki, és anyagával az erről való párbeszédre késztet.

A kiállítás a Nemzet Filmintézet szakmai közreműködésével valósul meg.

Kurátorok:

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum munkatársai: Balogh Gyöngyi†, Barkóczi Janka, Boronyák Rita, Czirják Pál, Erdős Emese, Fazekas Eszter, Hussein Evin, Kurutz Márton, Löwensohn Enikő, Orosz Anna Ida, Ráduly György, Takács Rita, Torma Galina, Varga János

Szakmai partnerek:

Országos Széchenyi Könyvtár
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár
MTVA – Archívum
Institut Lumière, Lyon
INSEP – Institut National du Sport, de l’Expertise et de la Performance
Academy Film Archive University of South Carolina
Országos Színháztörténeti Múzeum Intézet
Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei
Hadtörténeti Intézet és Múzeum

VEZETŐFÜZET 

Letöltés (pdf)

ELŐZETESEK, ÖSSZEFOGLALÓK, AJÁNLÓK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTÓGALÉRIA