A Mozgófilm-archiválási és Filmörökség Program egy kétéves interdiszciplináris MA tanfolyam, ahol a jövő szakemberei megismerkedhetnek a filmgyűjtemények, videók, újmédia és digitális munkák archiválásával. A MIAP a New York University filmszakán belül a Tisch Művészeti Iskola Kanbar Film és Televízió Intézetében kapott helyet.

A MIAP leendő archívumigazgatók és archiválók számára nyújt nemzetközi, átfogó elméleti és gyakorlati képzést a mozgóképes archiválásról és prezentációról. A tananyag részét képzi a mozgófilmes restauráció, értékmegőrzés, gyűjteménymenedzsment, metaadat szabványok és alkalmazások, jogdíj- és jogi ügyek, mozgófilm-kurátori teendők, múzeum-, archívum- és könyvtárkultúra, illetve film- és televízió-történet. Diákjainkat elismert szakemberek, a szakma nagyjai tanítják. Gyakornoki programunknak köszönhetően az iskolai órák mellett a diákoknak alkalmuk nyílik szakmai környezetben is fejleszteni készségeiket. A MIAP emellett támogatója az Archívum Csereprogram (APEX) néven futó kéthetes filmörökség-védelmi programnak, mely a nemzetközi együttműködésről és a film- és médiamegőrzésről szól.

Juana Suárez
A New York University (NYU) Mozgófilm-archiválási és Filmörökség Program vezetője, archiváló szakember és a latin-amerikai filmművészet tudora. Cinembargo Colombia: kritikai írások a kolumbiai filmművészetről című könyve 2009-ben spanyolul, majd 2012-ben angolul is megjelent; Vitatott helyek: kulturális produkció és diskurzus a kolumbiai erőszakról című írása spanyol nyelven jelent meg 2010-ben, és társszerkesztője volt a Humor a latin-amerikai filmművészetben-nek, mely 2015-ben jelent meg. Nemrég fejezte be Paul A. Schroeder-Rodríguez Összehasonlító történelem a latin-amerikai filmművészetről című könyvének spanyol fordítását, mely 2020 márciusában fog megjelenni. Jelenleg kutatásokat végez az ideiglenesen 'Mozgóképes Archívum, Kultúratörténet és a Digitális Váltás Latin-Amerikában' névre keresztelt program keretében, emellett a közösségi digitális latin-amerikai audiovizuális archívum, az arturita.net kurátora.