A Magyar Nemzeti Filmalap 2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját. A filmklasszikusok seregszemléjén 8 nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség nagyvásznon, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben, a Puskin moziban, és szabadtéren, a Bazilika előtt. 

Főszerepben lesznek a restaurált magyar és európai filmek, valamint a film és a zene közel 125 éves közös története. Budapestre érkezik az esemény keretében Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna ter Steege és Magda Vášáryová. A Francia Intézetben 3 napon keresztül gazdag szakmai program várja az érdeklődőket hazai és nemzetközi szakemberek részvételével, témák a film és hangrestaurálás, a filmörökség megőrzése és a digitalizáció; valamint a klasszikus filmek bemutatásának lehetőségei világszerte.

Grand Budapest Filmdíj

Budapest Főváros és a Magyar Nemzeti Filmalap együtt alapította a Grand Budapest Filmdíjat, amelyet minden évben egy vendégnek adunk át, akinek az életműve az aktuális témához kapcsolódik. Mivel az idei fesztivál fókuszában a zene és film kapcsolata áll, első alkalommal a kortárs zene egyik legjelentősebb képviselőjét, Michael Nyman zeneszerzőt tüntetjük ki, aki a filmzene területén is eredetit és kimagaslót alkotott.