Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 304

Rendezés:

100 éve született Karinthy Ferenc író Száz éve, 1921. június 2-án született Karinthy Ferenc író, drámaíró, dramaturg.
Ingyenesen nézhető a FILMIO-n az Arany Pálmás animációs film Május 27-én 40 éve, hogy Vajda Béla Moto perpetuo című animációs kisfilmje Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i fesztiválon. Az évforduló alkalmából a film 3 napig ingyen megtekinthető a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a FILMIO-n.
100 éve született Bárdy György Száz éve született Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész. Az egyik legnagyobb sikere Jumurdzsák volt az Egri csillagokban, évtizedekkel később saját alakításának paródiáját is elvállalta.
Habfürdő – zenés trükkfilm szívdobbanásra online premier A frissen restaurált Habfürdő című animációs kultfilmet online mutatja be a Nemzeti Filmintézet. Két alkalommal láthatja a különleges filmet a közönség az NFI – Filmarchívum Igazgatóság Youtube csatornáján.
120 éves a magyar film Két jelentős évfordulót is ünnepel a magyar filmgyártás a napokban: százhúsz éve, 1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet és kilencven éve, 1931. április 29-én kezdődött meg a magyar hangosfilmgyártás. 
Ryan O'Neal, a Love Story főszereplője 80 éves Április 20-án lesz nyolcvanéves Ryan O'Neal, a Love Story főszereplője, akinek karrierje hangulatingadozásai, az alkohollal és drogokkal folytatott küzdelme miatt nem tudott kiteljesedni.
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja.
Elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező. Műfajt teremtett Magyarországon, ironikus hangvételű, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei mindig nagy közönségsikert arattak.
Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező 75 éves Április 2-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező, a nemzet művésze.
Elhunyt Fék György Balázs Béla-díjas hangmérnök Március 28-án, életének 80. évében elhunyt Fék György Balázs Béla-díjas hangmérnök. A szakma utolsó nagy öregjeinek egyike 2010 óta segítette önzetlen tanácsaival a magyar digitális felújítások ügyét és az archív hangállomány sorsát.
Novák Ferenc koreográfus, rendező 90 éves Március 27-én lesz kilencvenéves Novák Ferenc "Tata" Kossuth-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, a nemzet művésze.
130 éve született Zilahy Lajos Százharminc éve, 1891. március 27-én született Zilahy Lajos író, publicista, a Halálos tavasz szerzője.
90 éve született Avar István Kilencven éve, 1931. március 20-án született a Heves megyei Egercsehiben Avar István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. 
Elhunyt Szersén Gyula színművész 80 éves korában szerdán elhunyt Szersén Gyula Jászai Mari-díjas színművész, a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények vagy a Gaál István által jegyzett Sodrásban szereplője. Ő volt az egyik legnépszerűbb magyar szinkronszínészünk, Charles Bronson, Paul Newman vagy Terence Hill szinkronhagja is.
Venczel Vera 75 éves A törékeny, finom alkatú, ma is gyönyörű színésznőt több mint nyolcvan tévéjátékban és sorozatban, valamint legalább 25 filmben láthattuk, emellett több mint félszáz filmben kölcsönözte hangját külföldi színészeknek.
Elhunyt Börcsök Enikő színművész 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész. Sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség.
Bereményi Géza 75 éves Január 25-én ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza, a sokoldalú író és rendező, aki egy korszak életérzését fogalmazta meg dalszövegeiben, és több nagy sikerű magyar film forgatókönyvírója és rendezője volt.
Némafilmhez filmzenét! Némafilmhez filmzenét! címmel indít pályázatot magyar némafilmek zenei aláfestésére az idén 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye Fesztivál és a 120 éves magyar filmet ünneplő Nemzeti Filmintézet.
100 éve született Mészöly Miklós Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós Kossuth-díjas író. Első jelentős művéből, a solymásztelepen játszódó Magasiskola című kisregényből Gaál István rendezett nagysikerű filmet.
A 120 éves magyar filmet programsorozattal ünnepli az NFI Jubileumi év: 2021. április 30-án ünnepelhetjük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. Azóta minden időszakban sok kiemelkedő tehetség alkotott, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet.
100 éve született Csákányi László Száz éve, 1921. január 13-án született Csákányi László, a múlt századi magyar színjátszás egyik legnépszerűbb alakja.
A szakma alapvető feltétele a tehetség – Mécs Károly 85 éves 150 színpadi szerepe mellett olyan filmek főszerepeit alakította, mint A kőszívű ember fiai, a Noszty fiú esete Tóth Marival vagy a 80 huszár. Az ő hangján szólalt meg magyarul Marcello Mastroianni és Paul Newman, de a Macskafogó egyik karaktere is.
Jean-Louis Trintignant 90 Jean-Louis Trintignant, a második világháború utáni francia film egyik legkedveltebb színésze december 11-én lesz kilencvenéves.
Elhunyt Pécsi Ildikó Életének 81. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész. Az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb színésznőnk volt, aki csak kevés szerepálmát nem tudta megvalósítani.
Woody Allen 85 December 1-én lesz 85 éves Woody Allen, akinek látásmódját kedvenc európai rendezői – Ingmar Bergman, Federico Fellini, Francois Truffaut, Michelangelo Antonioni – határozták meg.
Aki a magyar westernt kitalálta – Szomjas György 80 Isten éltesse a ma 80 éves Szomjas György filmrendezőt, a Kopaszkutya és a Talpuk alatt fütyül a szél alkotóját!
Diploma nélkül lett világhírű – Törőcsik Mari Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze már húszévesen elkápráztatta a világot. Már főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomát sem kaphatott.
Terry Gilliam, a Monty Python tagja 80 éves November 22-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Terry Gilliam, az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró, aki a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.
Búcsú Benkő Lászlótól, az Omega alapítójától November 18-án érkezett a szomorú hír, hogy 77 éves korában elhunyt Benkő László, az Omega alapító tagja, aki az évtizedek során több filmben is feltűnt szereplőként, zeneszerzőként.
A feladatokat sosem kérte, mindig kapta – Kútvölgyi Erzsébet 70 November 14-én lesz hetvenéves Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.
Tilda Swinton Oscar-díjas színésznő 60 éves November 5-én ünnepli hatvanadik születésnapját Tilda Swinton Oscar-díjas skót színésznő.
Elhunyt Sir Sean Connery Életének 91. esztendejében elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész.
Filmrendező és gyémántbánya-tulajdonos A ma 75 éves Nyikita Mihalkov orosz filmrendező a sztálini korszakról szóló 1994-es Csalóka napfény című filmjéért kapott Oscar-díjat. Szívesen vállal szerepet saját és mások filmjeiben, valamint tevékenyen részt vesz az orosz közéletben.
100 éve született Mickey Rooney 1920. szeptember 23-án született Mickey Rooney, a legismertebb amerikai gyermekszínész, aki már 19 évesen Oscar-díjat vehetett át, s kilenc évtizedes pályafutását elismert karakterszínészként fejezte be. 
Klasszikus és kortárs magyar animációk a zágrábi Animafest-en Focus on Hungary – A Nemzeti Filmintézet együttműködésével kiemelt retrospektív vetítés-sorozat keretében mutatkozik be a magyar animációs film múltja és jelene a szeptember 28-án induló 30. Zágrábi Animafest Nemzetközi Fesztiválon.
Brian De Palma 80 Szeptember 11-én lesz nyolcvanéves Brian De Palma amerikai filmrendező, A sebhelyesarcú című film alkotója, aki főként horror- és gengszterfilmekkel lett ismert.
Meghalt Jiří Menzel 82 éves korában elhunyt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio alkotója.
Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője Életének 88. évében elhunyt Bácskai Lauró István filmrendező. Nevéhez olyan sikeres alkotások fűződnek, mint a Gyula vitéz télen-nyáron vagy A Hamis Izabella, de ő rendezte a Keménykalap és krumpliorr című legendás ifjúsági sorozatot is
Wim Wenders 75 Augusztus 14-én lesz hetvenöt éves Wim Wenders, nemzedékének legnagyobb hatású német filmrendezője.
Liliomtól Hyppolitig – 75 éve halt meg Csortos Gyula Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
25 éve halt meg Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző Huszonöt éve, 1995. július 27-én halt meg Hollywoodban Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, minden idők egyik legsikeresebb filmzene-komponistája.
125 éve született Moholy-Nagy László Százhuszonöt éve, 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, a kísérleti filmek magyar úttörője, a 20. század talán legnagyobb hatású magyar képzőművésze.
10 éve halt meg Kállai Ferenc színművész Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, aki Bacsó Péter kultikus filmjében, A tanúban megteremtette a 20. század kisemberének archetípusát.
Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző 91 éves korában meghalt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester. Az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző több mint félezer produkciót jegyez, köztük olyan alkotásokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika.
90 éve született Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr Június 16-án lenne kilencvenéves Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a világítás mestere, a fény művésze.
A középső fiú – Korda Zoltán 125 1895. június 3-án született Korda Zoltán filmrendező, producer, az angol filmipar kiemelkedő alakjainak számító Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója.
Nem hagyja magát beskatulyázni – Clint Eastwood 90  Május 31-én kilencvenéves Clint Eastwood amerikai rendező, színész, producer, aki rendezőként a legidősebben kapta meg az Oscar-díjat. 
Elhunyt Michel Piccoli legendás francia színész 94 éves korában elhunyt Michel Piccoli, a legendás francia színész, Godard A megvetés és Buñuel A burzsoázia diszkrét bája című filmjeinek sztárja.
40 éve halt meg Alfred Hitchcock 1980. április 29-én halt meg Alfred Hitchcock, a borzongatás nagymestere, aki hat évtizedes pályafutása alatt olyan klasszikus filmeket forgatott, mint a Psycho, A Manderley-ház asszonya, a Hátsó ablak, a Szédülés vagy a Madarak.
Szörényi Levente 75 Április 26-án lett 75 éves Szörényi Levente zeneszerző, a beatkorszak emblematikus alakja, az Illés, majd a Fonográf együttes gitáros-énekese, számos rockopera és 15 film zeneszerzője.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem