Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 250

Rendezés:

Elhunyt Max von Sydow, a Bergman-filmek sztárja Az ördögűző és A hetedik pecsét sztárja, Ingmar Bergman számos filmjének főszereplője 90 éves volt. Jóval túl a nyolcvanon is aktív és sikeres volt, szerepelt a Star Wars-sorozatban és a Trónok harcában is.
135 éve született Salamon Béla 1885. március 4-én született Salamon Béla, a magyar kabarészínpad egyik legnagyobb egyénisége, akinek nevéhez olyan szállóigék fűződnek, mint a Ha én egyszer kinyitom a számat... és a Lepsénynél még megvolt.
70 éve mutatták be az első magyar színes filmet, a Ludas Matyit 1950. február 27-én mutatták be az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Ludas Matyit.
Meghalt Csukás István író Életének 84. évében meghalt Csukás István, a nemzet művésze. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles.
170 éve született Jászai Mari 1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Hobo 75 Földes László, vagy ahogy mindenki ismeri, Hobo előadóművész, bluesénekes, dalszerző ma hetvenöt éves. Szabadon mozog a különböző műfajok, a zene, film, színház, irodalom között, számos filmben is szerepelt.
Mészáros Márta előtt tiszteleg a Bergamói Filmfesztivál Tízfilmes retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg Mészáros Márta rendező előtt a 38. Bergamói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet március 7. és 15. között rendeznek meg.
103 éves korában meghalt Kirk Douglas Hollywood aranykorának egyik utolsó élő legendája távozott, aki olyan klasszikusokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint a Spartacus vagy A nap szerelmese.
150 éve született Hegedűs Gyula, A munkászubbony főszereplője Hegedűs Gyula (1870-1931) korának egyik legnagyobb színészegyénisége volt, a színpadi nyelv megújítójaként tartják számon. Egyetlen fennmaradt filmje, A munkászubbony (1914) restaurálása most folyik a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumban.
Meghalt Andorai Péter, a Nemzet Színésze Életének 72. évében meghalt Andorai Péter, a nemzet színésze. A színész rövid, súlyos betegség után szombatra virradóra halt meg.
Magyar filmek új köntösben – restaurált filmek az M5-ön A teljeskörűen felújított Csinibaba című film vetítésével folytatódik ma este a Magyar filmek új köntösben című sorozat, amelyben a Nemzeti Film Intézet által restaurált magyar alkotásokat mutatnak be.
75 éve halt meg Szerb Antal 1945. január 27-én halt meg a munkaszolgálatban Szerb Antal író, irodalomtörténész, műfordító, a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története szerzője.
120 éve született Fekete István  1900. január 25-én született Fekete István József Attila-díjas író. Népszerűsége mindmáig töretlen, ami annak is köszönhető, hogy művei számos népszerű filmfeldolgozásban is közönség elé kerültek.
Elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező Életének 79. évében elhunyt Richly Zsolt Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas rajzfilmrendező. Generációk nőttek fel az általa készített sorozatok, a kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain.
100 éve született Federico Fellini 1920. január 20-án született Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s négy alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Elhunyt Anna Karina, Jean-Luc Godard egykori múzsája Elhunyt Anna Karina Ezüst Medve-díjas francia színésznő, a francia újhullám egyik arca, Jean-Luc Godard volt felesége, aki a világhírű rendező filmjeiben alakította legismertebb szerepeit.
80 éve mutatták be az Elfújta a szél című filmet  Nyolcvan éve, 1939. december 15-én mutatták be minden idők egyik legsikeresebb filmjét, a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szelet Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével.
Az 50 éves Mézga család az Országos Rajzfilmünnepen A Mézga család bemutatásának 50. évfordulóját ünnepelve a 85 éve született Nepp Józsefre emlékezik a hetedik Országos Rajzfilmünnep. A fesztivált november 15-től 17-ig rendezik meg, az ország legkülönbözőbb pontjain Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Felpécig.
90 éves lenne Bud Spencer Kilencven éve, 1929. október 31-én született Bud Spencer olasz színész, Terence Hill elválaszthatatlan partnere. Kettősüket gyakran emlegették az olasz spagetti-western Stan és Panjaként.
Kovács Kati 75 éves Az egyik legsikeresebb, egyedülálló hangú magyar énekesnő mozivásznon is sikeres volt, annak dacára, hogy csak hosszas rábeszélésre vállalta el első filmszerepét.
Sándor Pál filmrendező 80 éves Október 19-én nyolcvanéves Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Hol könnyedebb, burleszkbe forduló, hol a tragédia sötétebb árnyalatait magukra öltő filmjeiben a túlélés záloga a közösség összetartása, a csapatszellem megőrzése,
Rudolf Péter 60 éves Október 15-én hatvanéves Rudolf Péter színész, rendező, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike.
Sigourney Weaver 70 éves Október 8-án hetvenéves Sigourney Weaver Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, aki az idén már ünnepelhetett egy évfordulót, ugyanis negyven éve mutatták be a főszereplésével készült sci-fi-horror klasszikust, A nyolcadik utas: a Halált.
Brigitte Bardot 85 éves Szeptember 28-án nyolcvanöt éves Brigitte Bardot francia színésznő, az 1950-60-as évek szexszimbóluma.
Pedro Almodóvar 70 éves Pedro Almodóvar kétszeres Oscar-díjas spanyol filmrendező, a kortárs filmművészet egyik legérdekesebb alakja szeptember 25-én hetvenéves.
Michael Douglas 75 éves Michael Douglas Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer szeptember 25-én ünnepli hetvenötödik születésnapját.
Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze.
Sophia Loren 85 éves Szeptember 20-án nyolcvanöt éves Sophia Loren, az olasz film nagyasszonya, a „filmvilág egyik legnagyobb kincse”.
100 éve született Ranódy László Száz éve, 1919. szeptember 14-én született Ranódy László, Kosztolányi Dezső „lelki társa”. Nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Hintón járó szerelem, a Pacsirta, a Hatholdas rózsakert vagy az Árvácska, társrendezőként jegyezte a Ludas Matyit és a Föltámadott a tengert.
Elhunyt Rajk László építész, díszlettervező Elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező. A demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus 70 évesen, szerdán hunyt el, rövid lefolyású, súlyos betegséget követően.
Meghalt Tóth János operatőr, a nemzet művésze Nyolcvannyolc éves korában meghalt Tóth János Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze.
Elhunyt Peter Fonda, a Szelíd motorosok sztárja Los Angelesben pénteken elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező – jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében. Fonda 79 esztendős volt.
140 éve született Samuel Goldwyn 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió egyik alapítója.
Dino De Laurentiis Oscar-díjas olasz filmproducer 100 éve született Száz éve született Dino De Laurentiis Oscar-díjas filmproducer. Pályafutását egyszerre fémjelzik az olasz neorealizmus legkiválóbb filmjei, az amerikai filmipar kasszasikerei és hatalmas bukásai is. Több mint 500 film producere volt, közülük 38-at Oscar-díjra jelöltek.
10 éve halt meg Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én halt meg Cseh Tamás énekes, zeneszerző, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. Az évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak.
„A film annyi oldalról közelíthető meg, ahány eleme van” – 85 éve született Maár Gyula 85 éve született Maár Gyula, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező.
Geraldine Chaplin 75 éves Július 31-én hetvenöt éves Geraldine Chaplin amerikai színésznő, Charlie Chaplin lánya.
Montrealban mutatják be a restaurált Fehérlófiát Jankovics Marcell Fehérlófia című mesefilmjének felújított változatát először a montreali Fantasia filmfesztivál mutatja be július 29-én, a magyarországi premiert szeptember elején a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartják.
Örkény István 40 éve halt meg Negyven éve, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője.
Judy Garland, az Óz felejthetetlen Dorkája 50 éve halt meg Ötven éve, 1969. június 22-én alig 47 évesen halt meg Judy Garland, az amerikai szórakoztatóipar legnagyobb, egyben legtragikusabb sorsú alakjainak egyike.
Meryl Streep 70 Június 22-én lesz hetvenéves a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike.
Elhunyt Franco Zeffirelli Életének 97. évében szombaton délben elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.
John Wayne, a westernfilmek legnagyobb csillaga 40 éve halt meg Negyven éve, 1979. június 11-én halt meg John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja, a western legendája, "A herceg".
Máriássy Félix 100 Száz éve, 1919. június 3-án született Máriássy Félix, a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Csempészek és számos nagy sikerű film Kossuth-díjas rendezője, aki tanítványait arra intette: „Nem kell mindenáron filmet csinálni.”
Vetítéssorozattal tiszteleg az idei Balázs Béla-díjasok előtt az Uránia Idén nyolc alkotóművész munkásságát ismerték el Balázs Béla-díjjal, ezért az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2. és 18. között vetítéssorozatot rendez az alkotók tiszteletére.
Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik.
70 éve halt meg Balázs Béla 1949. május 17-én halt meg Balázs Béla költő, író, filmesztéta, rendező, aki külföldön még ma is az egyik legismertebb magyar név a film világából. Kevesen tudják, hogy a Filmarchívum egyik "alapító atyja" is ő volt.
George Lucas, az univerzumteremtő 75 éves George Lucas Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Csillagok háborúja univerzumának megálmodója, Indiana Jones alakjának megteremtője május 14-én hetvenöt éves.
„A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást”. Interjú Krzysytof Zanussival A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást, ma már tudjuk, hogy a misztériumok, rejtélyek léteznek – hangsúlyozta Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, forgatókönyvíró, akinek Éter című új filmjét május 16-tól vetítik a magyar mozikban.
Fred Astaire 120 éve született Százhúsz éve, 1899. május 10-én született minden idők legnagyobb táncos színésze, a műfajt teremtő Fred Astaire.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem