Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 320

Rendezés:

Hírnév a hollywood-i siker előtt Arnold Schwarzenegger filmbe illő pályafutást tudhat maga mögött: testépítőből színész lett, miközben már előtte is élő legenda volt. Majd ezután tovább folytatta hírneve öregbítését és politikus lett, miközben politikusi családba is beházasodott.
Az első rosszfiú Száz éve, 1917. augusztus 6-án született Robert Mitchum amerikai filmszínész, a látszólag nemtörődöm, a világra cinikus szórakozottsággal tekintő „rosszfiú”. Több mint 100 filmben szórakoztatta a mozirajongókat, és faragatlan férfiasságával hatalmas női rajongótáborra tett szert.
Az Oscar-díjas átváltozóművész Augusztus 8-án lett nyolcvanéves Dustin Hoffman kétszeres Oscar-díjas amerikai színész. A zseniális átváltozóművész pályafutása során többször is játszott életkorával.
Melanie Griffith és a rossz választások Augusztus 9–én hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe–díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.
A színésznő, aki titokban követte szülei pályáját Augusztus 10-én ünnepelte 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, akit édesapja nagyon sokáig eltanácsolt a színészi pályától.
Színház és film között Gothár Péter 70 éves lett.
Meghalt Makk Károly filmrendező Életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze - közelte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.
A horrorregények királya Szeptember 21-én hetvenéves Stephen King amerikai író, a horror műfajának koronázatlan királya, korunk egyik legolvasottabb szerzője, akinek számos művéből készült nagysikerű film.
Ethan Coen 60 – a leghíresebb filmes testvérpár tagjai is öregszenek Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.
Árverésen Audrey Hepburn személyes tárgyai Elárverezik Audrey Hepburn Oscar-díjas színésznő személyes tárgyait, így például az Álom luxuskivitelben forgatásakor viselt kis fekete ruhákat. A hollywoodi filmcsillag fiai anyjuk halála után 24 évvel döntöttek úgy, hogy szeptember 27-én Londonban árverésre bocsátják a gyűjteményt.
Életműdíjakat adtak át a szinkronszakma képviselőinek Életműdíjjal ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat elsőként Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.
Megjelent a Magyar film 1.0 Százhúsz év filmtörténetét tekinti át a 19. század végétől a Saul fiáig és elsősorban a fiatal közönségnek, a filmek iránt érdeklődő mai generációnak készült a Magyar film 1.0 című kézikönyv, amelyet Gelencsér Gábor írt a Holnap Kiadó felkérésére.
Mira Sorvino, akiről vegyületet is elneveztek Mira Sorvino Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő szeptember 28-án lesz ötvenéves.
James Franco tragikomédiája győzött a San Sebastián-i Filmfesztiválon A minden idők legrosszabbjának nyilvánított, ám mégis bizonyos kultstátuszt élvező film keletkezéstörténetét bemutató tragikomédia, James Franco The Disaster Artist című műve nyerte el a szombaton véget ért 65. San Sebastián-i Filmfesztivál fődíját.
Magyar filmek a fókuszban a zürichi fesztiválon Zürichben a magyar alkotókra fókuszál a filmvilág. A hétvégén kezdődött és október 8-ig tartó nagy presztízsű fesztivál New World View Hungary címmel az elmúlt évek magyar filmterméséből mutat be különprogramot.
A Filmarchívum részvételével indul a Filmtettfeszt Tizenkét erdélyi városban zajlik jövő héttől a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amelyen egyebek mellett tíz magyar nagyjátékfilmet mutatnak be, a filmek egy részét az archívum biztosítja.
Emléknap a 100 éve született Fábri Zoltán tiszteletére Október 4-én előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel egybekötött emléknapon idézi meg a 100 éve született Fábri Zoltán Kossuth-díjas rendező szellemi örökségét a Magyar Művészeti Akadémia a Pesti Vigadóban.
Nemzetközi fesztiválkedvencek a Mozinet Filmnapokon A Cannes-i, a Velencei és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából öt filmet, valamint további 12 alkotást lehet újra megtekinteni a Mozinet Filmnapokon a mozivásznon, közülük a Porto 35mm című szerelmesfilm valóban 35 milliméteres kópiáról pereg majd.
Kortárs filmek és az elmúlt 15 év klasszikusai az Indiai Filmhéten A kortárs indiai filmek mellett az elmúlt 15 év legnépszerűbb klasszikusai is szerepelnek az idei India Filmhéten, amelyet október 5. és 11. között rendeznek meg Budapesten a Puskin moziban.
Októberben mutatkozik be a román filmgyártás legjava az Urániában Hat játék- és egy dokumentumfilmmel, valamint egy rövidfilmblokkal várja az érdeklődőket október 10. és 15. között a 12. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Halász Judit 75 Október 7-én hetvenöt éves Halász Judit Kossuth-díjas színésznő, énekesnő, aki mosolygós, kedves egyéniségével, a gyerekekkel való kapcsolatteremtés különös képességével lopta be magát a közönség szívébe.
Elhunyt Nepp József Életének 84. évében elhunyt Nepp József, a magyar rajzfilm legendás alakja, a Mézga család, a Kérem a következőt című tévésorozatok alkotója, a Hófehér és a Macskafogó forgatókönyvírója.
Több mint 100 rövidfilm a Primanimán Több mint 100 rövidfilm és három egész estés animáció is látható lesz a Budaörsön október 18-án kezdődő négynapos Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon, amelynek programjában több társadalmi problémákra reflektáló alkotás is szerepel.
Ismét magyar filmfesztivált rendeznek Berlinben Ismét magyar filmfesztivál lesz Berlinben, a Huniwood nevű szemlét második alkalommal rendezik meg, október 11. és 23. között ötvennél is több alkotást mutatnak be.
Bánsági Ildikó 70 Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.
Kevin Kline, aki Zsigmond Vilmossal és Koltai Lajossal is dolgozott Október 24-én hetvenéves Kevin Kline Oscar-díjas amerikai színész, azon kevesek egyike, aki a filmvilág legrangosabb kitüntetését vígjátékban nyerte el.
Szacsvay László, az igazi csapatember Október 27-én hetvenéves Szacsvay László Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.
Az érettségi előtt díjazott filmes Október 30-án nyolcvanéves Claude Lelouch Oscar-díjas francia filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a világsikerű Egy férfi és egy nő alkotója.
Inárritu VR-filmjéért tiszteletbeli Oscart kap Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben az Oscar-díjas mexikói filmrendezőt, Alejandro González Inárritut Carne y Arena (Hús és homok) című virtuális valóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált.
Kihirdették az Európai Filmdíjak jelöltjeit Kihirdették az Európai Filmdíjak idei jelöltjeik a sevillai filmfesztiválon szombaton, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje négy kategóriában esélyes.
Lux-filmnapokat tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban Magyarországon idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament Lux-díjára jelölt döntős filmeket. A három alkotást november 8. és 10. között láthatja a közönség.
Budapest, filmes szemmel Elkészült az első magyar városnéző okostelefon-alkalmazás, amelynek segítségével nyomon lehet követni a filmezés aktív jelenlétét Budapesten.
170 éve született Drakula atyja Százhetven éve, 1847. november 8-án született Bram Stoker, Drakula figurájának megteremtője.
Az igazságot megmutatni – Elek Judit 80 éves November 10-én lett nyolcvanéves Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere, aki pályája során egyaránt készített dokumentum- és játékfilmeket. Szüleinek antikvár üzlete volt, s előbb az írás és olvasás (naplóját még ma is vezeti), majd a film szerelmese lett. Összes zsebpénzét mozira költötte, volt olyan film, amelyet tízszer is megnézett.
Több, mint száz dokumentumfilm az idei Verzión Negyvennégy országból több mint száz dokumentumfilm érkezik az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválra, amelyet november 14. és 19. között Budapesten, november 23. és 25. között Pécsen és Szegeden rendeznek meg.
Szívügye a régi filmek megmentése. Scorsese 75 Hetvenöt éves Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező.
Mindjárt az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Öt egészestés animáció és harminc rövidfilm száll versenybe az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelyet november 29. és december 3. között rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino Café moziban Budapesten.
Rendszerváltás filmekkel – Kósa Ferenc 80 Nyolcvanéves Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere, akinek a Tízezer nap című diplomafilmje 1967-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját.
Alföldi Róbert 50 éves A színészként, próza- és zenésszínház-rendezőként, televíziós műsorok vezetőjeként, színházigazgatóként, sőt festőként is ismert művész november 22-én tölti be az 50. életévét.
Antal Nimród: A Viszkis nem ítélkezik senki felett A Viszkis egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett – mondta Antal Nimród rendező, akinek szerdától látható a mozikban az 1990-es évek leghíresebb magyarországi rablójáról készült akciófilmje.
75 éve mutatták be a Casablancát Hetvenöt éve, 1942. november 26-án mutatták be a filmtörténet egyik klasszikusát, a Casablancát.
Népszerű műfajok újrateremtője – Ridley Scott 80 November 30-án lett nyolcvanéves Sir Ridley Scott brit rendező, a kortárs filmművészet egyik legsikeresebb és legtermékenyebb alkotója. Pályája során szinte minden népszerű műfajt megújított a sci-fitől a road movie-n át a történelmi filmekig.
Az érintéséből fogalom lett – Ernst Lubitsch Hetven éve, 1947. november 30-án halt meg Ernst Lubitsch Oscar-díjas német-amerikai filmrendező, a Ninocska és a Lenni vagy nem lenni alkotója, Hollywood aranykorának kiemelkedő filmese.
Wes Anderson kutyás filmje nyitja a Berlinálét Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című animációs filmjével nyílik meg februárban a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.
Elárverezik Greta Garbo 36 levelét Az elvonultan élt Greta Garbo 36 személyes hangulatú levelét árverezi el a Sotheby's aukciósház decemberben Londonban.
Peter Handke osztrák író 75 éves December 6-án hetvenöt éves Peter Handke osztrák író, a német nyelvterület egyik legismertebb és a legellentmondásosabban megítélt szerzője.
A kísérletező Oscar-díjas 115 éve született Pressburger Imre, aki Emeric Pressburger néven lett világhírű rendező és az egyik brit álomgyár, a The Archers alapítója. Michael Powellel közösen készített formabontó alkotásaival nemcsak a nagyközönséget és a szakembereket hódította meg, de magát az angol királyt is.
Megmentették Bertolt Brecht filmhagyatékát Majdnem kétévi munka után befejeződött Bertolt Brecht (1898-1956) filmhagyatékának digitális feldolgozása – jelentette be a Berlini Művészeti Akadémia.
Borbély Alexandra lett a legjobb női főszereplő Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.
Jamie Foxx 50 Jamie Foxx Oscar-díjas amerikai filmszínész ötvenedik születésnapját ünnepli. Sokáig zenészkarrierről álmodott, amit végül filmjeiben is meg tudott valósítani.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem