Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 310

Rendezés:

Oscar-díj 16 percért – Sir Anthony Hopkins 80 Sir Anthony Hopkins Oscar-díjas angol színész, filmszínész nyolcvanadik születésnapját ünnepli.
Filmritkaságokkal érkezik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarországon először vetített dokumentumfilmek közül válogathat a közönség a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon január 23. és 28. között a Cinema City Aréna moziban.
Díjat alapítottak operatőröknek Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat alapított a Magyar Operatőrök Társasága, a Magyar Operatőrök Iskolája és a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég.
Az örök kisember, aki a diktátort is kifigurázta Negyven éve, 1977. december 25-én halt meg Sir Charles Spencer Chaplin Oscar-díjas angol színész, rendező, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az „örök kisember” megszemélyesítője.
Elhunyt Mata János rajzfilm- és televíziós rendező Életének 84. évében elhunyt szombaton Mata János rajzfilm és televíziós rendező, többek közt a Kukori és Kotkoda című rajzfilm egyik alkotója.
Klasszikus és modern: Piros Ildikó 70 éves Ma hetvenéves Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.
A Titanic is bekerült az amerikai nemzeti filmarchívumba A Kincsvadászok, a Titanic és a Drágán add az életed! is bekerült az amerikai Nemzeti Filmarchívumba (NFR).
Jamie Foxx 50 Jamie Foxx Oscar-díjas amerikai filmszínész ötvenedik születésnapját ünnepli. Sokáig zenészkarrierről álmodott, amit végül filmjeiben is meg tudott valósítani.
Bemutatták a Háry János-rajzfilm digitálisan felújított változatát Befejeződött a Kodály Zoltán Háry János című daljátékához készült, egész estés rajzfilm digitális felújítása a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésében.
Borbély Alexandra lett a legjobb női főszereplő Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért szombat este Berlinben, a legjobb filmnek járó elismerést pedig A négyzet című alkotás nyerte el.
Megmentették Bertolt Brecht filmhagyatékát Majdnem kétévi munka után befejeződött Bertolt Brecht (1898-1956) filmhagyatékának digitális feldolgozása – jelentette be a Berlini Művészeti Akadémia.
A kísérletező Oscar-díjas 115 éve született Pressburger Imre, aki Emeric Pressburger néven lett világhírű rendező és az egyik brit álomgyár, a The Archers alapítója. Michael Powellel közösen készített formabontó alkotásaival nemcsak a nagyközönséget és a szakembereket hódította meg, de magát az angol királyt is.
Peter Handke osztrák író 75 éves December 6-án hetvenöt éves Peter Handke osztrák író, a német nyelvterület egyik legismertebb és a legellentmondásosabban megítélt szerzője.
Elárverezik Greta Garbo 36 levelét Az elvonultan élt Greta Garbo 36 személyes hangulatú levelét árverezi el a Sotheby's aukciósház decemberben Londonban.
Wes Anderson kutyás filmje nyitja a Berlinálét Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című animációs filmjével nyílik meg februárban a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.
Az érintéséből fogalom lett – Ernst Lubitsch Hetven éve, 1947. november 30-án halt meg Ernst Lubitsch Oscar-díjas német-amerikai filmrendező, a Ninocska és a Lenni vagy nem lenni alkotója, Hollywood aranykorának kiemelkedő filmese.
Népszerű műfajok újrateremtője – Ridley Scott 80 November 30-án lett nyolcvanéves Sir Ridley Scott brit rendező, a kortárs filmművészet egyik legsikeresebb és legtermékenyebb alkotója. Pályája során szinte minden népszerű műfajt megújított a sci-fitől a road movie-n át a történelmi filmekig.
75 éve mutatták be a Casablancát Hetvenöt éve, 1942. november 26-án mutatták be a filmtörténet egyik klasszikusát, a Casablancát.
Antal Nimród: A Viszkis nem ítélkezik senki felett A Viszkis egyetlen oldal mellett sem tűzi ki a zászlót, nem ítélkezik sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország viszonyai felett – mondta Antal Nimród rendező, akinek szerdától látható a mozikban az 1990-es évek leghíresebb magyarországi rablójáról készült akciófilmje.
Alföldi Róbert 50 éves A színészként, próza- és zenésszínház-rendezőként, televíziós műsorok vezetőjeként, színházigazgatóként, sőt festőként is ismert művész november 22-én tölti be az 50. életévét.
Rendszerváltás filmekkel – Kósa Ferenc 80 Nyolcvanéves Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere, akinek a Tízezer nap című diplomafilmje 1967-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját.
Mindjárt az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Öt egészestés animáció és harminc rövidfilm száll versenybe az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amelyet november 29. és december 3. között rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino Café moziban Budapesten.
Szívügye a régi filmek megmentése. Scorsese 75 Hetvenöt éves Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező.
Több, mint száz dokumentumfilm az idei Verzión Negyvennégy országból több mint száz dokumentumfilm érkezik az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválra, amelyet november 14. és 19. között Budapesten, november 23. és 25. között Pécsen és Szegeden rendeznek meg.
Az igazságot megmutatni – Elek Judit 80 éves November 10-én lett nyolcvanéves Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere, aki pályája során egyaránt készített dokumentum- és játékfilmeket. Szüleinek antikvár üzlete volt, s előbb az írás és olvasás (naplóját még ma is vezeti), majd a film szerelmese lett. Összes zsebpénzét mozira költötte, volt olyan film, amelyet tízszer is megnézett.
170 éve született Drakula atyja Százhetven éve, 1847. november 8-án született Bram Stoker, Drakula figurájának megteremtője.
Budapest, filmes szemmel Elkészült az első magyar városnéző okostelefon-alkalmazás, amelynek segítségével nyomon lehet követni a filmezés aktív jelenlétét Budapesten.
Lux-filmnapokat tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban Magyarországon idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament Lux-díjára jelölt döntős filmeket. A három alkotást november 8. és 10. között láthatja a közönség.
Kihirdették az Európai Filmdíjak jelöltjeit Kihirdették az Európai Filmdíjak idei jelöltjeik a sevillai filmfesztiválon szombaton, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje négy kategóriában esélyes.
Inárritu VR-filmjéért tiszteletbeli Oscart kap Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben az Oscar-díjas mexikói filmrendezőt, Alejandro González Inárritut Carne y Arena (Hús és homok) című virtuális valóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált.
Az érettségi előtt díjazott filmes Október 30-án nyolcvanéves Claude Lelouch Oscar-díjas francia filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a világsikerű Egy férfi és egy nő alkotója.
Szacsvay László, az igazi csapatember Október 27-én hetvenéves Szacsvay László Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.
Kevin Kline, aki Zsigmond Vilmossal és Koltai Lajossal is dolgozott Október 24-én hetvenéves Kevin Kline Oscar-díjas amerikai színész, azon kevesek egyike, aki a filmvilág legrangosabb kitüntetését vígjátékban nyerte el.
Bánsági Ildikó 70 Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.
Ismét magyar filmfesztivált rendeznek Berlinben Ismét magyar filmfesztivál lesz Berlinben, a Huniwood nevű szemlét második alkalommal rendezik meg, október 11. és 23. között ötvennél is több alkotást mutatnak be.
Több mint 100 rövidfilm a Primanimán Több mint 100 rövidfilm és három egész estés animáció is látható lesz a Budaörsön október 18-án kezdődő négynapos Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon, amelynek programjában több társadalmi problémákra reflektáló alkotás is szerepel.
Elhunyt Nepp József Életének 84. évében elhunyt Nepp József, a magyar rajzfilm legendás alakja, a Mézga család, a Kérem a következőt című tévésorozatok alkotója, a Hófehér és a Macskafogó forgatókönyvírója.
Halász Judit 75 Október 7-én hetvenöt éves Halász Judit Kossuth-díjas színésznő, énekesnő, aki mosolygós, kedves egyéniségével, a gyerekekkel való kapcsolatteremtés különös képességével lopta be magát a közönség szívébe.
Októberben mutatkozik be a román filmgyártás legjava az Urániában Hat játék- és egy dokumentumfilmmel, valamint egy rövidfilmblokkal várja az érdeklődőket október 10. és 15. között a 12. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Kortárs filmek és az elmúlt 15 év klasszikusai az Indiai Filmhéten A kortárs indiai filmek mellett az elmúlt 15 év legnépszerűbb klasszikusai is szerepelnek az idei India Filmhéten, amelyet október 5. és 11. között rendeznek meg Budapesten a Puskin moziban.
Nemzetközi fesztiválkedvencek a Mozinet Filmnapokon A Cannes-i, a Velencei és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából öt filmet, valamint további 12 alkotást lehet újra megtekinteni a Mozinet Filmnapokon a mozivásznon, közülük a Porto 35mm című szerelmesfilm valóban 35 milliméteres kópiáról pereg majd.
Emléknap a 100 éve született Fábri Zoltán tiszteletére Október 4-én előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel egybekötött emléknapon idézi meg a 100 éve született Fábri Zoltán Kossuth-díjas rendező szellemi örökségét a Magyar Művészeti Akadémia a Pesti Vigadóban.
A Filmarchívum részvételével indul a Filmtettfeszt Tizenkét erdélyi városban zajlik jövő héttől a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amelyen egyebek mellett tíz magyar nagyjátékfilmet mutatnak be, a filmek egy részét az archívum biztosítja.
Magyar filmek a fókuszban a zürichi fesztiválon Zürichben a magyar alkotókra fókuszál a filmvilág. A hétvégén kezdődött és október 8-ig tartó nagy presztízsű fesztivál New World View Hungary címmel az elmúlt évek magyar filmterméséből mutat be különprogramot.
James Franco tragikomédiája győzött a San Sebastián-i Filmfesztiválon A minden idők legrosszabbjának nyilvánított, ám mégis bizonyos kultstátuszt élvező film keletkezéstörténetét bemutató tragikomédia, James Franco The Disaster Artist című műve nyerte el a szombaton véget ért 65. San Sebastián-i Filmfesztivál fődíját.
Mira Sorvino, akiről vegyületet is elneveztek Mira Sorvino Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő szeptember 28-án lesz ötvenéves.
Megjelent a Magyar film 1.0 Százhúsz év filmtörténetét tekinti át a 19. század végétől a Saul fiáig és elsősorban a fiatal közönségnek, a filmek iránt érdeklődő mai generációnak készült a Magyar film 1.0 című kézikönyv, amelyet Gelencsér Gábor írt a Holnap Kiadó felkérésére.
Életműdíjakat adtak át a szinkronszakma képviselőinek Életműdíjjal ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat elsőként Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.
Árverésen Audrey Hepburn személyes tárgyai Elárverezik Audrey Hepburn Oscar-díjas színésznő személyes tárgyait, így például az Álom luxuskivitelben forgatásakor viselt kis fekete ruhákat. A hollywoodi filmcsillag fiai anyjuk halála után 24 évvel döntöttek úgy, hogy szeptember 27-én Londonban árverésre bocsátják a gyűjteményt.
Ethan Coen 60 – a leghíresebb filmes testvérpár tagjai is öregszenek Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem