Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 306

Rendezés:

Elhunyt Ermanno Olmi Arany Pálma-díjas olasz filmrendező Elhunyt 86 éves korában hétfőn Ermanno Olmi olasz filmrendező, aki A facipő fája című filmjéért 1978-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat.
Női témákra koncentrál a holnap kezdődő 71. Cannes-i filmfesztivál A kortárs társadalmi problémákra, mindenekelőtt a nők helyzetére koncentrálva a korábbiaknál politikusabbnak ígérkezik a kedden kezdődő 71. cannes-i filmfesztivál, amelyre nagy számban kaptak meghívást újoncnak számító rendezők. A Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban mutatják be Szilágyi Zsófia első játékfilmjét, az Egy nap című alkotást.
Gyakorlat teszi a színészt. Tordy Géza 80 Tordy Géza Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet színésze május 1-jén ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
A Macskanő nem öregszik. Michelle Pfeiffer 60 Michelle Pfeiffer, Hollywood egyik legszebb és legsokoldalúbb, vígjátékban és drámában egyaránt remeklő csillaga április 29-én hatvanéves.
Színházba hozta az irodalmat. Bálint András 75 Hetvenöt éves Bálint András Kossuth-díjas színművész, a Radnóti Színház volt igazgatója.
Nem a szépségével akart érvényesülni. Andie MacDowell 60 A hatvan éves Andie MacDowell amerikai filmszínésznő. A Zöld kártya és a Négy esküvő és egy temetés sztárja dús fürtjeivel és jellegzetes alakú arcával az időtlen szépségek közé tartozik.
Új mozgóképmúzeum nyílik Los Angelesben New Yorkban mutatta be hétfőn a sajtónak a 2019 közepén megnyíló "Oscar-múzeumot" világhírű tervezője, Renzo Piano és az amerikai filmakadémia.
Európából Amerikába és vissza is. Elhunyt Milos Forman filmrendező A rendező felesége, Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője, aki Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus, 86 éves volt. 
A csúnya szívtipró. Belmondo 85 Április 9-én nyolcvanöt éves Jean-Paul Belmondo, vagy ahogy a franciák becézik, Bébel, a francia film egyik legnagyobb csillaga.
Lépj be az ötvenéves 2001: Űrodüsszeia világába! Az amerikai Nemzeti Légi és Űrkutatási Múzeum különleges kiállítással ünnepli Stanley Kubrick Arthur C. Clarke művéből forgatott 2001: Űrodüsszeiája bemutatásának 50. évfordulóját.
Alapítványt hozott létre Sára Sándor Alapítványt hozott létre Sára Sándor filmrendező, operatőr a Galga mentén élő vagy onnan származó fiatalok alkotói és kutatói tevékenységének segítésére.
Életműdíjat kap Mészáros Márta a bécsi Let's CEE filmfesztiválon Életműdíjat kap Mészáros Márta a bécsi Let's CEE filmfesztiválon áprilisban.
Itt a 25. Titanic teljes programja Hét helyszínen 47 filmet vetítenek a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet április 4. és 13. között rendeznek meg Budapesten. A versenyszekcióban kilenc alkotás verseng a rendezvény Hullámtörők-díjáért.
Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát: a magyar származású hollywoodi filmdíva halála után 16 hónappal mintegy ezer tárgyat, köztük ékszereket, festményeket, bútorokat és drága estélyi ruhákat értékesítenek április közepén a Beverly Hills-i Heritage aukciósházban.
Csehországban megtalálták egy 1952-es politikai kirakatper filmanyagát Az első vizsgálatok szerint a Csehszlovákiában 1952-ben lezajlott politikai perek több tíz kilométernyi filmanyagára bukkantak egy közép-csehországi régi gyárépületben.
A test, a technológia és a horror mestere. David Cronenberg 75 David Cronenberg kanadai filmrendező, forgatókönyvíró, akit a filmvilágban csak „vérbáróként” és a testhorror atyjaként emlegetnek, március 15-én lesz hetvenöt éves. A rendezőt sci-fi témájú horrorjaiban az emberi test, a technológia és a tudatalatti közötti összefüggések érdeklik, amelyeket meghökkentő és felkavaró képekkel tár a néző elé.
„Soha nem utasítottam vissza egyetlen szerepet sem.” Sir Michael Caine 85 éves Március 14-én nyolcvanöt éves Sir Michael Caine, az angol színjátszás két Oscar-díjjal, Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjjakkal kitüntetett „nagy öregje”.
Aki az Utas és holdvilágot is filmre vinné. Szász János 60 éves Március 14-én hatvanéves Szász János filmrendező. Erős lélektani hatású filmjeiben a bűn érdekli, de mindig annak tükrében, hogy van jó is. Egy korábbi interjúban alkotásait haditudósításoknak nevezte, amelyekben a képeknek kell sugallniuk azt, amit a történet el akar mondani.
Valami mindig eszébe jut. Lukáts Andor 75 Március 11-én hetvenöt éves Lukáts Andor Kossuth-díjas színész, rendező.
Bucsi Réka a Berlinalén: „még soha nem kaptam ekkora elismerést a munkámért” „Nagyon jól érzem magam, teljesen fel vagyok töltődve! Még soha nem kaptam ekkora elismerést a munkámért” – mondta vasárnap Bucsi Réka, akinek Solar Walk című animációs rövidfilmjét a Berlinalén az Audi Short Film Awarddal díjazták.
Szabó István átvette a belgrádi nemzetközi filmfesztivál életműdíját „Az igazi elismerés az, hogy ennyi embert látok egy moziteremben, ekkora közönséggel tíz éve nem találkoztam” - mondta Szabó István Oscar-díjas filmrendező a szerb fővárosban péntek este, amikor átvette a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, a 46. FEST életműdíját.
Meghalt Tahi Tóth László Életének 75. évében csütörtökön elhunyt Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.
A gyógyító film Berlinalén megnéztük Erik Poppe: U – July 22 című filmjét, amely arra keresi a választ, hogyan tud védekezni egy demokráciára berendezkedett társadalom, ha durva támadás éri, s mit tudnak tenni a filmesek?
Honthy Hanna, a Csárdáskirálynő Százhuszonöt éve, 1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas primadonna, a magyar operett királynője. Egész életén át hihetetlen önfegyelemmel csak a színházra, a fellépésre összpontosított. Legendák szólnak fegyelméről, szigoráról, amit környezete gyakran nehezen viselt, de mégis tisztelték.
Egyetlen történetet mesél – Szabó István 80 éves Kétféle rendező van – mondta egyszer –, az egyik azért mesél el egy történetet, mert mindenáron filmet akar csinálni, a másik pedig azért csinál filmet, mert mindenáron el akar mesélni egy történetet. Ő magát az utóbbihoz sorolja.
Boldog születésnapot, Szabó István!

Február 18-án 80. születésnapját ünnepli Szabó István filmrendező, a magyar film talán legismertebb és legelismertebb rendezője.

Kalapács alá kerül a Kabaré forgatókönyve is Liza Minnelli Kabaré című filmben viselt kalapjára, csizmájára is lehet licitálni azon a májusi kaliforniai árverésen, amelyen a színésznő és családja személyes tárgyait bocsátják áruba.
Vívó, kaszkadőr, színész. Cserhalmi György 70 Február 17-én hetvenéves az egyik legkarizmatikusabb magyar színész, Cserhalmi György. Több mint kétszáz filmet forgatott, állandó szereplője volt Jancsó Miklós és Bódy Gábor filmjeinek, dolgozott Szabó Istvánnal, Makk Károllyal, Sára Sándorral, Bacsó Péterrel, Mészáros Mártával.
Leni Riefenstahl hagyatéka a porosz örökségvédelemhez került A náci propagandafilmjeiről elhíresült Leni Riefenstahl hagyatéka a porosz örökségvédelemhez került.
Elhunyt Melis László zeneszerző Életének 65. évében elhunyt Melis László Erkel Ferenc-díjas hegedűművész, zeneszerző.
95 év az örök értékek vonzásában Február 12-én kilencvenöt éves Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.
Scorsese „legkiválóbb mellékszereplője”. Joe Pesci 75 Az Oscar-díjas Joe Pesci, aki Martin Scorcese filmjei révén lett napjaink egyik „legkiválóbb mellékszereplője”, február 9-én ünnepli hetvenötödik születésnapját.
Joseph Mankiewicz, a sokoldalú rendező 25 éve, 1993. február 5-én halt meg Joseph Mankiewicz négyszeres Oscar-díjas amerikai filmrendező. Ő az egyetlen, aki két egymást követő évben rendezőként és forgatókönyvíróként is elnyerte a filmvilág legrangosabb kitüntetését, Mindent Éváról című drámája elsőként kapott ma is rekordnak számító 14 Oscar-jelölést.
Öregedni vidáman, szépen. Moór Marianna 75 Február 5-én tölti be 75. életévét Moór Marianna, aki pályafutása során szinte minden évben forgatott filmet. Olyan filmekben nyújtott emlékezetes alakítást, mint a Sodrásban, az Ötödik pecsét, az Árvácska, vagy a Dögkeselyű.
Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó Istvánt Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt 80. születésnapja alkalmából.
Emléktáblát helyeznek el Aradon Jávor Pál szülőházán Emléktáblát kap aradi szülőházára Jávor Pál, a 20. század eleji magyar filmművészet egyik legünnepeltebb sztárja. Az avatóünnepséget szerdán tartják a néhai filmcsillag szülővárosában.
Black Maria, az első filmstúdió Százhuszonöt éve, 1893. február 1-jén nyílt meg a világ első filmstúdiója, a Black Maria a New Jersey állambeli West Orange-ben.
A legvitatottabb magyar – 200 éve született Görgei Artúr Kétszáz éve, 1818. január 30-án született Görgei Artúr honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc fővezére, a magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja. A Filmarchívumban fennmaradt róla egy 1908-as mozgóképfelvétel, amely 90 éves korában készült róla.
Gazdag Gyula kapta idén a BIDF Életműdíját Gazdag Gyula filmrendező, egyetemi tanár kapta a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) Életműdíját az esemény vasárnap esti zárórendezvényén a Pesti Vigadóban, ahol a szakmai díjakat, valamint a közönségdíjat is átadták.
Ő nem a magyar Woody Allen, hanem Kern András Január 28-án hetvenéves Kern András Kossuth-díjas színész, rendező és író.
Az optimizmus színésznője. Esztergályos Cecília 75 Január 26-án tölti be hetvenötödik életévét Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színésznő, kiváló művész.
A légytől Enyedi Ildikóig. Oscar-díjas magyarok és jelöltek Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában kedden.
Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét Oscar-díjra jelölte a Testről és lélekről című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely kedden Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.
Újból megnyílt a Fellini-mozi Riminiben Újra megnyílt az elmúlt években restaurált Fulgor mozi Riminiben. A híres Fellini-mozit Dario Franceschini olasz kulturális miniszter nyitotta meg a hétvégén.
75 éves lenne Cseh Tamás Ma lenne hetvenöt éves Cseh Tamás énekes, zeneszerző, előadóművész, egy nemzedék kultikus alakja, egy korszaknak és hangulatának legendás tolmácsolója. Kiénekelte, amit a Kádár-rendszerben kimondani nem lehetett, amikor nem lehetett politizálni, dalai magukban hordozták a véleményt.
Jordán Tamás 75 Hetvenötödik születésnapját ünnepli január 15-én Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színész, érdemes művész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója.
Oscar-díj 16 percért – Sir Anthony Hopkins 80 Sir Anthony Hopkins Oscar-díjas angol színész, filmszínész nyolcvanadik születésnapját ünnepli.
Filmritkaságokkal érkezik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarországon először vetített dokumentumfilmek közül válogathat a közönség a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon január 23. és 28. között a Cinema City Aréna moziban.
Díjat alapítottak operatőröknek Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat alapított a Magyar Operatőrök Társasága, a Magyar Operatőrök Iskolája és a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég.
Az örök kisember, aki a diktátort is kifigurázta Negyven éve, 1977. december 25-én halt meg Sir Charles Spencer Chaplin Oscar-díjas angol színész, rendező, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az „örök kisember” megszemélyesítője.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem