Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 320

Rendezés:

Elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.
Tavasztól látható a mozikban a digitálisan felújított Vízipók-csodapók Tavasztól lesz látható a mozikban a Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata. Az alkotás díszbemutatóját szerdán tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Trauner Sándor (1906–1993) 25 éve hunyt el Trauner Sándor Oscar-díjas díszlettervező, festőművész. Ő teremtette meg a francia lírai realizmus látványvilágát, Hollywoodban világsikert aratott filmek alkotótársa volt, élete során mintegy nyolcvan filmben dolgozott, magyarban azonban csak egyszer.
Viscontit és Jancsót is megihlette December 4-én ünnepli születésnapját Balázsovits Lajos színész, rendező, Jancsó Miklós filmjeinek állandó szereplője, a Játékszín volt igazgatója.
Agnieszka Holland lengyel filmrendező 70 éves November 28-án hetvenéves Agnieszka Holland lengyel filmrendező, forgatókönyvíró.
Sára Sándor 85 éves Ma ünnepli születésnapját Sára Sándor filmrendező, operatőr. Ha meglátunk egy általa fényképezett képsort, különös erővel érezzük benne a táj líráját és a történelem pulzálását. Nincs még egy olyan magyar filmes, aki annyira a tájjal mondta volna el Magyarország történetét, mint ő.
Meghalt Bernardo Bertolucci Évek óta tartó betegség után, 77 éves korában elhunyt Bernardo Bertolucci, az Utolsó tangó Párizsban rendezője, aki Az utolsó császár című filmjéért kapott Oscar-díjat. Legjelentősebb alkotásai közé tartozik a Huszadik század, A kis Buddha, az Álmodozók. Utolsó filmje a 2012-es Én és te volt.
Felújított formában ismét mozikban a Cinema Paradiso Éppen a harminc évvel ezelőtti bemutató évfordulójához kapcsolódva felújított és digitalizált formában ismét mozikba kerül Magyarországon Giuseppe Tornatore Oscar- és Golden Globe-díjas filmje, a Cinema Paradiso.
Miki egér 90 éves Miki egér, Walt Disney egyik legnépszerűbb rajzfilmfigurája november 18-án ünnepli kilencvenedik születésnapját.
Ennio Morricone 90 éves November 10-én kilencvenéves Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester. Az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző több mint félezer filmes és televíziós produkciót jegyez, köztük olyan alkotásokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika.
Nem akart mindenáron filmet csinálni. 20 éve halt meg Szőts István Húsz éve, 1998. november 6-án halt meg Szőts István, az Emberek a havason című film rendezője. Úttörő jelentőségű, nemzetközi sikereket aratott filmjei mellett élete a megvalósulatlan filmtervek története is.
A rendező-festő édes élete. Federico Fellini 25 éve halt meg Huszonöt éve, 1993. október 31-én halt meg Federico Fellini, az olasz filmművészet egyik legsajátosabb egyénisége, aki a rá záporozó szakmai díjak ellenére is azt tartotta a legnagyobb elismerésnek, ha rendező-festőnek nevezték.
Tehetség, aki meseautóval száguldott végig karrierjén. Tolnay Klári 20 éve halt meg „Tud az angyalok nyelvén, de veszedelmes közelségből ismeri az ördög titkait” – írta a húsz éve, 1998. október 27-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas színésznőről, Tolnay Kláriról Müller Péter író.
Akinek a dallamait ma is dúdolják. Lehár Ferenc 70 éve halt meg Hetven éve, 1948. október 24-én halt meg Lehár Ferenc, a magyar operett egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja.
Zerkovitz Béla 70 éve halt meg Hetven éve, 1948. október 23-án halt meg Zerkovitz Béla, az egyik legsikeresebb magyar slágerszerző, akit saját korában gúnyoltak, a kommunizmus évtizedei alatt betiltottak, népszerűsége mégis töretlen maradt.
Még mindig a nap szépe. Catherine Deneuve 75 Október 22-én hetvenöt éves Catherine Deneuve, a francia film nagyasszonya. Egy ideig az örökifjú filmcsillagról mintázták a francia középületekben látható Marianne-mellszobrot, volt a Chanel arca és Yves Saint Laurent divattervező múzsája is.
A "tüskés mimóza" – Feleki Kamill Akrobatikus ügyessége és virtuóz tánctudása miatt a magyar Fred Astaire-ként is emlegették a ma 25 éve elhunyt Feleki Kamillt. Partnere és pályatársa, Honthy Hanna "tüskés mimózának" nevezte – egyszerre utalva érzékenységére és villámló nyelvére.
A félénk „szerelemistennő”. Rita Hayworth 100 Száz éve, 1918. október 17-én született Rita Hayworth, a „nagy amerikai szerelemistennő”.
A színes életű színész. Tim Robbins 60 Október 16-án hatvanéves Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, rendező.
Akinek a színészet jelenti a megnyugvást. Hugh Jackman 50 Október 12-én ötvenéves Hugh Jackman Golden Globe-díjas ausztrál színész.
Elhunyt Charles Aznavour, a sanzon francia királya Az örmény származású francia sanzonénekes 94 éves volt. Több mint 60 filmben is szerepelt, a francia új hullám rendezői szívesen foglalkoztatták, a Lőj a zongoristára, az Orfeusz testamentuma, a Tíz kicsi indián, vagy a Bádogdob szereplőjeként is emlékezhetünk rá.
A legszerényebb és legvonzóbb. 10 éve halt meg Paul Newman Tíz éve, 2008. szeptember 26-án halt meg Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező.
Mindent tud a színészetről – Csomós Mari 75 Szeptember 25-én hetvenöt éves Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a nemzet színésze.
90 éve született Sinkovits Imre Szeptember 21-én lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, aki paraszttól az értelmiségiig, bohóctól a hősig bármit hitelesen el tudott játszani.
A tökéletes hangú színész. Jeremy Irons 70 Szeptember 19-én hetvenéves Jeremy Irons brit színész, aki a filmvásznon volt már többek között terrorista és varázsló, felesége megölésével vádolt báró és fia szerelmét elcsábító apa, s azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett megkapta a Tony-, az Emmy- és az Arany Glóbusz-díjat is.
A magyar filmes, akit lovaggá ütöttek. Korda Sándor 125 125 éve, 1893. szeptember 16-án született Korda Sándor, a brit filmgyártás megteremtője, akit a világ Sir Alexander Korda néven ismer, mert első filmrendezőként emelték lovagi rangra. Élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot.
Nemet mondani Bergmannak. Faragó Katinka a Film Maratonon Engem hívtak Bergman mellé, mert senki más nem akart vele dolgozni. Akkor lett jobb a viszonyunk, amikor mertem neki nemet mondani – hangsúlyozta Faragó Katinka, Ingmar Bergman egykori munkatársa, aki a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon vett részt.
Akinek az élete is sok forgatókönyvet tartogat. Roman Polanski 85 Augusztus 18-án nyolcvanöt éves Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró.
Eladó a világ első filmplakátja Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian.
Akció és vígjáték. Jean Reno 70 Jean Reno francia filmszínész július 30-án lesz hetvenéves. A világsztárt háromszor jelölték Cézar-díjra, Franciaország legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díjára.
Almási Tamás filmrendező 70 éves Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész július 26-án hetvenéves.
A detektívregény bekeményítője. Raymond Chandler 130 Százharminc éve, 1888. július 23-án született Chicagóban Raymond Thornton Chandler, a krimiírás amerikai klasszikusa, a kemény irányzat egyik legnagyobb alakja.
Elhunyt Hasimoto Sinobu, Kuroszava forgatókönyvírója Százéves korában meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava Akira japán rendező több világhírű filmjének forgatókönyvírója.
Cormac McCarthy amerikai író 85 éves Július 20-án nyolcvanöt éves Cormac McCarthy Pulitzer-díjas amerikai író, a kortárs amerikai irodalom kiemelkedő alakja, a Nem vénnek való vidék és Az út című regények szerzője.
Előkerült Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve Hatvan év után került elő Stanley Kubrick egy elveszett forgatókönyve: a Burning Secret címet viselő szkript, amelynek a rendező társ-forgatókönyvírója volt, szinte forgatásra kész számolt be róla a The Guardian vasárnap.
Ingmar Bergman 100 Száz éve, 1918. július 14-én született Ingmar Bergman Oscar-díjas svéd filmrendező, író, forgatókönyvíró.
30 éve hunyt el Gobbi Hilda Harminc éve, 1988. július 13-án hunyt el Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész, akit pályatársa, Darvas Iván egy nagy korszak utolsó nagy oszlopának nevezett.
Kaszkadőr nélkül 80 Koncz Gábor július 8-án lett nyolcvanéves. A kiváló testi adottságokkal rendelkező, mindig kaszkadőr nélkül dolgozó színészt csibészes, vagány, vagy éppen romantikus filmes szerepeiben egy ország szerette meg.
Tűz pusztított a római Cinecittá filmgyárban Tűz ütött ki szombatra virradóra híres római Cinecittá filmgyárban, ahol számos, az antik Rómát bemutató díszlet égett le.
Lengyelországban mutatják be Sára Sándor 80 huszár című filmjét Az 1848/49-es magyar szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódva hétfőn Lengyelország, Tarnówban díszvetítésen mutatják be Sára Sándor, a nemzet művésze 40 évvel ezelőtt készült és nemrég digitálisan felújított emblematikus filmjét, a 80 huszárt.
Elhunyt Robby Müller, a fény mestere Hosszú betegség után 78 évesen elhunyt a fény mestereként emlegetett Robby Müller holland operatőr, aki számos Wim Wenders- és Jim Jarmusch-filmen dolgozott.
A női Dustin Hoffman. Kathy Bates 70 Június 28-án lesz hetvenéves Kathy Bates amerikai színésznő, aki a Tortúra című film pszichopata ápolónőjeként érdemelte ki az Oscar-díjat.
A mi Mephistónk – Klaus Maria Brandauer Klaus Maria Brandauer osztrák színész-rendező június 22-én ünnepli születésnapját. Szabó István négy alkalommal is főszereplőjének választotta: az Oscar-díjas Mephisto mellett láthattuk a Redl ezredes, a Hanussen, s legutóbb a Zárójelentés című filmjében is.
Bond Múzeum nyílik a tiroli Ötz-völgyben A 007 Spectre: A Fantom visszatér című James Bond-film 2015-ös ausztriai forgatása után a brit titkosügynök világát bemutató múzeum nyílik júliusban az Ötz-völgyi Söldenben.
Nyugalom és érzékenység. Blaskó Péter 70 Blaskó Péter Kossuth-díjas színész, a nemzet művésze június 13-án lett hetvenéves. Számos filmben is szerepelt, feltűnt Koltai Róbert legendás Sose halunk meg című filmjében, A Hídemberben Széchényi Ferencet keltette életre, szerepelt a Taxidermia és a Mansfeld című alkotásokban. 
Családi legendák szakértője. Gárdos Péter 70 Hetvenedik születésnapját ünnepli június 8-án Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező. Egyszer azt nyilatkozta: „Ha eddigi filmjeim tematikáját nézem, valahogy mindig a családi legendákhoz tértem vissza. Talán nem véletlenül.” 
James Ivory, a legidősebben kitüntetett Oscar-díjas 90 éves  Június 7-én 90 éves James Ivory filmrendező, producer, aki tavaly 89 évesen, az Oscar-díjak történetében legidősebben vehette át a kitüntetését valamely szakmai kategóriában. Háromszor jelölték Oscarra rendezőként, a sors furcsa fintora, hogy végül forgatókönyvíróként nyert 2017-ben a Szólíts a neveden című filmért.
Hiánypótló kötet jelent meg Huszárik Zoltánról A Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán címet viselő kötetben Gelencsér Gábor filmesztéta tanulmánya mellett a rendező saját írásai és interjúi idézik föl a kiemelkedő életművet. A háromszáz oldalas, fotó- és DVD-melléklettel ellátott könyv bemutatója csütörtökön lesz a fővárosi Filmesházban.
Hogyan kell élni, és hogyan lehet? 2008. június 6-án hunyt el Sánta Ferenc író, Az ötödik pecsét és a Húsz óra szerzője – mindkét regényből Fábri Zoltán forgatott megrázó filmet. Minden művében a kiszolgáltatottak sorsa, az egyén és a hatalom viszonya, az egyén erkölcsi felelősségvállalása érdekelte.
A film „35 ezer éves” történetének múzeuma Alapítói szerint a film 35 ezer éves történetére tekint vissza a kenti tengerparti városban, Dealben megnyílt múzeum.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem