Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 306

Rendezés:

Zerkovitz Béla 70 éve halt meg Hetven éve, 1948. október 23-án halt meg Zerkovitz Béla, az egyik legsikeresebb magyar slágerszerző, akit saját korában gúnyoltak, a kommunizmus évtizedei alatt betiltottak, népszerűsége mégis töretlen maradt.
Még mindig a nap szépe. Catherine Deneuve 75 Október 22-én hetvenöt éves Catherine Deneuve, a francia film nagyasszonya. Egy ideig az örökifjú filmcsillagról mintázták a francia középületekben látható Marianne-mellszobrot, volt a Chanel arca és Yves Saint Laurent divattervező múzsája is.
A "tüskés mimóza" – Feleki Kamill Akrobatikus ügyessége és virtuóz tánctudása miatt a magyar Fred Astaire-ként is emlegették a ma 25 éve elhunyt Feleki Kamillt. Partnere és pályatársa, Honthy Hanna "tüskés mimózának" nevezte – egyszerre utalva érzékenységére és villámló nyelvére.
A félénk „szerelemistennő”. Rita Hayworth 100 Száz éve, 1918. október 17-én született Rita Hayworth, a „nagy amerikai szerelemistennő”.
A színes életű színész. Tim Robbins 60 Október 16-án hatvanéves Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, rendező.
Akinek a színészet jelenti a megnyugvást. Hugh Jackman 50 Október 12-én ötvenéves Hugh Jackman Golden Globe-díjas ausztrál színész.
Elhunyt Charles Aznavour, a sanzon francia királya Az örmény származású francia sanzonénekes 94 éves volt. Több mint 60 filmben is szerepelt, a francia új hullám rendezői szívesen foglalkoztatták, a Lőj a zongoristára, az Orfeusz testamentuma, a Tíz kicsi indián, vagy a Bádogdob szereplőjeként is emlékezhetünk rá.
A legszerényebb és legvonzóbb. 10 éve halt meg Paul Newman Tíz éve, 2008. szeptember 26-án halt meg Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező.
Mindent tud a színészetről – Csomós Mari 75 Szeptember 25-én hetvenöt éves Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a nemzet színésze.
90 éve született Sinkovits Imre Szeptember 21-én lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, aki paraszttól az értelmiségiig, bohóctól a hősig bármit hitelesen el tudott játszani.
A tökéletes hangú színész. Jeremy Irons 70 Szeptember 19-én hetvenéves Jeremy Irons brit színész, aki a filmvásznon volt már többek között terrorista és varázsló, felesége megölésével vádolt báró és fia szerelmét elcsábító apa, s azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett megkapta a Tony-, az Emmy- és az Arany Glóbusz-díjat is.
A magyar filmes, akit lovaggá ütöttek. Korda Sándor 125 125 éve, 1893. szeptember 16-án született Korda Sándor, a brit filmgyártás megteremtője, akit a világ Sir Alexander Korda néven ismer, mert első filmrendezőként emelték lovagi rangra. Élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot.
Nemet mondani Bergmannak. Faragó Katinka a Film Maratonon Engem hívtak Bergman mellé, mert senki más nem akart vele dolgozni. Akkor lett jobb a viszonyunk, amikor mertem neki nemet mondani – hangsúlyozta Faragó Katinka, Ingmar Bergman egykori munkatársa, aki a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon vett részt.
Akinek az élete is sok forgatókönyvet tartogat. Roman Polanski 85 Augusztus 18-án nyolcvanöt éves Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró.
Eladó a világ első filmplakátja Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian.
Akció és vígjáték. Jean Reno 70 Jean Reno francia filmszínész július 30-án lesz hetvenéves. A világsztárt háromszor jelölték Cézar-díjra, Franciaország legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díjára.
Almási Tamás Kossuth-díjas filmrendező 70 éves Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész július 26-án hetvenéves.
A detektívregény bekeményítője. Raymond Chandler 130 Százharminc éve, 1888. július 23-án született Chicagóban Raymond Thornton Chandler, a krimiírás amerikai klasszikusa, a kemény irányzat egyik legnagyobb alakja.
Elhunyt Hasimoto Sinobu, Kuroszava forgatókönyvírója Százéves korában meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava Akira japán rendező több világhírű filmjének forgatókönyvírója.
Cormac McCarthy amerikai író 85 éves Július 20-án nyolcvanöt éves Cormac McCarthy Pulitzer-díjas amerikai író, a kortárs amerikai irodalom kiemelkedő alakja, a Nem vénnek való vidék és Az út című regények szerzője.
Előkerült Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve Hatvan év után került elő Stanley Kubrick egy elveszett forgatókönyve: a Burning Secret címet viselő szkript, amelynek a rendező társ-forgatókönyvírója volt, szinte forgatásra kész számolt be róla a The Guardian vasárnap.
Ingmar Bergman 100 Száz éve, 1918. július 14-én született Ingmar Bergman Oscar-díjas svéd filmrendező, író, forgatókönyvíró.
30 éve hunyt el Gobbi Hilda Harminc éve, 1988. július 13-án hunyt el Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész, akit pályatársa, Darvas Iván egy nagy korszak utolsó nagy oszlopának nevezett.
Kaszkadőr nélkül 80 Koncz Gábor július 8-án lett nyolcvanéves. A kiváló testi adottságokkal rendelkező, mindig kaszkadőr nélkül dolgozó színészt csibészes, vagány, vagy éppen romantikus filmes szerepeiben egy ország szerette meg.
Tűz pusztított a római Cinecittá filmgyárban Tűz ütött ki szombatra virradóra híres római Cinecittá filmgyárban, ahol számos, az antik Rómát bemutató díszlet égett le.
Lengyelországban mutatják be Sára Sándor 80 huszár című filmjét Az 1848/49-es magyar szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódva hétfőn Lengyelország, Tarnówban díszvetítésen mutatják be Sára Sándor, a nemzet művésze 40 évvel ezelőtt készült és nemrég digitálisan felújított emblematikus filmjét, a 80 huszárt.
Elhunyt Robby Müller, a fény mestere Hosszú betegség után 78 évesen elhunyt a fény mestereként emlegetett Robby Müller holland operatőr, aki számos Wim Wenders- és Jim Jarmusch-filmen dolgozott.
A női Dustin Hoffman. Kathy Bates 70 Június 28-án lesz hetvenéves Kathy Bates amerikai színésznő, aki a Tortúra című film pszichopata ápolónőjeként érdemelte ki az Oscar-díjat.
A mi Mephistónk – Klaus Maria Brandauer Klaus Maria Brandauer osztrák színész-rendező június 22-én ünnepli születésnapját. Szabó István négy alkalommal is főszereplőjének választotta: az Oscar-díjas Mephisto mellett láthattuk a Redl ezredes, a Hanussen, s legutóbb a Zárójelentés című filmjében is.
Bond Múzeum nyílik a tiroli Ötz-völgyben A 007 Spectre: A Fantom visszatér című James Bond-film 2015-ös ausztriai forgatása után a brit titkosügynök világát bemutató múzeum nyílik júliusban az Ötz-völgyi Söldenben.
Nyugalom és érzékenység. Blaskó Péter 70 Blaskó Péter Kossuth-díjas színész, a nemzet művésze június 13-án lett hetvenéves. Számos filmben is szerepelt, feltűnt Koltai Róbert legendás Sose halunk meg című filmjében, A Hídemberben Széchényi Ferencet keltette életre, szerepelt a Taxidermia és a Mansfeld című alkotásokban. 
Családi legendák szakértője. Gárdos Péter 70 Hetvenedik születésnapját ünnepli június 8-án Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező. Egyszer azt nyilatkozta: „Ha eddigi filmjeim tematikáját nézem, valahogy mindig a családi legendákhoz tértem vissza. Talán nem véletlenül.” 
James Ivory, a legidősebben kitüntetett Oscar-díjas 90 éves  Június 7-én 90 éves James Ivory filmrendező, producer, aki tavaly 89 évesen, az Oscar-díjak történetében legidősebben vehette át a kitüntetését valamely szakmai kategóriában. Háromszor jelölték Oscarra rendezőként, a sors furcsa fintora, hogy végül forgatókönyvíróként nyert 2017-ben a Szólíts a neveden című filmért.
Hiánypótló kötet jelent meg Huszárik Zoltánról A Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán címet viselő kötetben Gelencsér Gábor filmesztéta tanulmánya mellett a rendező saját írásai és interjúi idézik föl a kiemelkedő életművet. A háromszáz oldalas, fotó- és DVD-melléklettel ellátott könyv bemutatója csütörtökön lesz a fővárosi Filmesházban.
Hogyan kell élni, és hogyan lehet? 2008. június 6-án hunyt el Sánta Ferenc író, Az ötödik pecsét és a Húsz óra szerzője – mindkét regényből Fábri Zoltán forgatott megrázó filmet. Minden művében a kiszolgáltatottak sorsa, az egyén és a hatalom viszonya, az egyén erkölcsi felelősségvállalása érdekelte.
A film „35 ezer éves” történetének múzeuma Alapítói szerint a film 35 ezer éves történetére tekint vissza a kenti tengerparti városban, Dealben megnyílt múzeum.
Az örökifjú Agnès Varda Május 30-án lett kilencvenéves Agnès Varda francia filmrendező, az új hullám nagyasszonya. Napjainkban is fáradhatatlanul dolgozik, idén került a mozikba az Arcélek, útszélek című dokumentumfilmje, egy varázslatos és szívmelengető hangulatú road movie, amelyet egy nálánál fél évszázaddal fiatalabb fotóssal készített együtt.
A csodálatos Annette Bening Május 29-én hatvanéves Annette Bening amerikai színésznő, a Svindlerek, az Amerikai szépség, a Csodálatos Júlia és a Szerelem a Fehér Házban főszereplője.
A Popfesztiváltól Kanye Westig. Presser Gábor 70 Május 27-én lesz hetvenéves Presser Gábor Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, előadóművész, számtalan nagy sláger és musical komponistája.
Beugróból filmsztár. Mészáros Ági 100 Száz éve, 1918. május 24-én született Mészáros Ági kétszeres Kossuth-díjas színésznő. Ahhoz a nagy színésznemzedékhez tartozott, amely tisztában volt azzal, hogy a színészet hit, magatartás és sors is, művészi teljesítménye mellett emberségéért, erkölcsi tartásáért is tisztelet övezte.
A Macskafogó apja. Ternovszky Béla 75 éves Május 23-án lesz hetvenöt éves Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó alkotója.
A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki szombat este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon.
„Nézzenek meg a színpadon!” Bajor Gizi 125 Bajor Gizi Kossuth-díjas színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja, a múlt század első felének egyik legnagyobb magyar színészegyénisége százhuszonöt éve, 1893. május 19-én született.
Meghalt Lucian Pintilie Életének 85. évében szerdán meghalt Lucian Pintilie, az egyik legismertebb román színházi- és filmrendező, forgatókönyvíró és producer.
„Az utazás még most is tart”. Stanley Kubrick filmklasszikusa Cannes-ban Minden új nemzedéknek látnia kellene a 2001: Űrodüsszeiát – mondta el Christopher Nolan filmrendező a cannes-i filmfesztiválon, amely az alkotás 1968-as premierjéhez hű, 70 milliméteres kópia vetítésével ünnepelte a Stanley Kubrick-film bemutatásának 50. évfordulóját.
Grunwalsky Ferenc filmrendező hetvenöt éves Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere május 16-án ünnepli hetvenötödik születésnapját.
Kiosztották a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját A hang (The sound) című brit kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az operatőri munkát a középpontba helyező seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.
A nagybetűs szórakoztató. Frank Sinatra 20 éve halt meg Húsz éve, 1998. május 14-én halt meg Frank Sinatra amerikai énekes, filmszínész, egy nemzedék bálványa, aki hosszú pályafutása és a nyilvánosság előtt játszódó magánélete miatt a szórakoztatóipar egyik legkeresettebb előadója, a múlt századi amerikai könnyűzene egyik legnagyobb alakja lett.
A Sirokkó sztárja. Marina Vlady 80 Május 10-én nyolcvanéves Marina Vlady francia színésznő, aki több mint egy évtizeden át volt társa Vlagyimir Viszockijnak, a legendás orosz énekes-színésznek.
Kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden Szerdán kezdődik a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem