Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 320

Rendezés:

Meghalt Tóth János operatőr, a nemzet művésze Nyolcvannyolc éves korában meghalt Tóth János Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze.
Elhunyt Peter Fonda, a Szelíd motorosok sztárja Los Angelesben pénteken elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező – jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében. Fonda 79 esztendős volt.
140 éve született Samuel Goldwyn 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió egyik alapítója.
Dino De Laurentiis Oscar-díjas olasz filmproducer 100 éve született Száz éve született Dino De Laurentiis Oscar-díjas filmproducer. Pályafutását egyszerre fémjelzik az olasz neorealizmus legkiválóbb filmjei, az amerikai filmipar kasszasikerei és hatalmas bukásai is. Több mint 500 film producere volt, közülük 38-at Oscar-díjra jelöltek.
10 éve halt meg Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én halt meg Cseh Tamás énekes, zeneszerző, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. Az évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak.
„A film annyi oldalról közelíthető meg, ahány eleme van” – 85 éve született Maár Gyula 85 éve született Maár Gyula, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező.
Geraldine Chaplin 75 éves Július 31-én hetvenöt éves Geraldine Chaplin amerikai színésznő, Charlie Chaplin lánya.
Montrealban mutatják be a restaurált Fehérlófiát Jankovics Marcell Fehérlófia című mesefilmjének felújított változatát először a montreali Fantasia filmfesztivál mutatja be július 29-én, a magyarországi premiert szeptember elején a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartják.
Örkény István 40 éve halt meg Negyven éve, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője.
Judy Garland, az Óz felejthetetlen Dorkája 50 éve halt meg Ötven éve, 1969. június 22-én alig 47 évesen halt meg Judy Garland, az amerikai szórakoztatóipar legnagyobb, egyben legtragikusabb sorsú alakjainak egyike.
Meryl Streep 70 Június 22-én lesz hetvenéves a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike.
Elhunyt Franco Zeffirelli Életének 97. évében szombaton délben elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.
John Wayne, a westernfilmek legnagyobb csillaga 40 éve halt meg Negyven éve, 1979. június 11-én halt meg John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja, a western legendája, "A herceg".
Máriássy Félix 100 Száz éve, 1919. június 3-án született Máriássy Félix, a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Csempészek és számos nagy sikerű film Kossuth-díjas rendezője, aki tanítványait arra intette: „Nem kell mindenáron filmet csinálni.”
Vetítéssorozattal tiszteleg az idei Balázs Béla-díjasok előtt az Uránia Idén nyolc alkotóművész munkásságát ismerték el Balázs Béla-díjjal, ezért az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2. és 18. között vetítéssorozatot rendez az alkotók tiszteletére.
Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik.
70 éve halt meg Balázs Béla 1949. május 17-én halt meg Balázs Béla költő, író, filmesztéta, rendező, aki külföldön még ma is az egyik legismertebb magyar név a film világából. Kevesen tudják, hogy a Filmarchívum egyik "alapító atyja" is ő volt.
George Lucas, az univerzumteremtő 75 éves George Lucas Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Csillagok háborúja univerzumának megálmodója, Indiana Jones alakjának megteremtője május 14-én hetvenöt éves.
„A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást”. Interjú Krzysytof Zanussival A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást, ma már tudjuk, hogy a misztériumok, rejtélyek léteznek – hangsúlyozta Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, forgatókönyvíró, akinek Éter című új filmjét május 16-tól vetítik a magyar mozikban.
Fred Astaire 120 éve született Százhúsz éve, 1899. május 10-én született minden idők legnagyobb táncos színésze, a műfajt teremtő Fred Astaire.
75 éves az Egri csillagok Bornemissza Gergelye Kovács István, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb magyar színésze a hatvanas évek végén hetente huszonötezer levelet kapott rajongóitól.
Huszti Péter 75 Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet művésze, a Corvin-lánc kitüntetettje május 4-én hetvenöt éves.
Sergio Leone, a Volt egyszer egy Vadnyugat rendezője 30 éve halt meg Harminc éve, 1989. április 30-án halt meg Sergio Leone olasz rendező, a spagetti-western atyja.
Makk Károly emlékművet avatnak A Magyar Film Napján, 2019. április 30-án Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia emlékművet avatnak Makk Károly lakásának kertjében.
Shirley MacLaine 85 Shirley MacLaine Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas amerikai színésznő április 24-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Színésznő, a kamera másik oldalán is. Jessica Lange 70 Április 20-án hetvenéves Jessica Lange kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, azon kevesek egyike, aki színpadi alakításáért megkapta a Tony-, televíziós szerepéért pedig az Emmy-díjat is.
Ragályi Elemér 80 éves Április 18-án ünnepli 80. születésnapját Ragályi Elemér operatőr, filmrendező. Olyan, mára klasszikussá vált filmeket fényképezett, mint a Régi idők focija, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, vagy a Dögkeselyű.
Elhunyt Bács Ferenc színművész Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára. Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.
Meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, Ingmar Bergman filmjeinek sztárja Nyolcvanhárom éves korában meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, aki Ingmar Bergman 13 filmjében, köztük A hetedik pecsét és a Persona című alkotásokban is szerepelt.
Bodrogi Gyula 85 éves Április 15-én nyolcvanöt éves Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.
A művészet a közönségért van – 40 éve halt meg Várkonyi Zoltán Nevéhez több mint 20 film is fűződik, köztük A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok és a Fekete gyémántok című történelmi „képeskönyvek”.
Meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező Kilencvennégy éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező.
„Prince of Hungary” – 100 éve született Gábor Miklós 1919. április 7-én született Gábor Miklós, a magyar színjátszás európai rangú képviselője. Egész lényével játszott, nem voltak alkati határai: színpadon és filmen is szellemileg-testileg tökéletesen frissnek hatott.
A filmrendezés keresztapja. Francis Ford Coppola 80 Április 7-én nyolcvanéves Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró, A Keresztapa-trilógia ötszörös Oscar-díjas alkotója. Coppola azon néhány rendező egyike, akinek két alkotása is esélyes volt ugyanabban az évben a legjobb film Oscar-díjára.
Életműdíjakat adnak át az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal méltatja. A díjátadó ünnepségre 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül sor.
Reviczky Gábor 70 Március 28-án hetvenéves Reviczky Gábor Kossuth-díjas színész, akinek jellegzetes arcát és hangját számtalan filmből is ismerheti a közönség.
Harkányi Endre 85 Március 26-án ünnepli 85. születésnapját Harkányi Endre színművész, aki 13 évesen szinte önmagát játszotta Radványi Géza 1947-ben készült, klasszikussá vált Valahol Európában című, háborús árvákról szóló filmjében.
Bacsó Péter filmrendező 10 éve halt meg Tíz éve, 2009. március 11-én halt meg Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere, A tanú című film rendezője.
Stanley Kubrick amerikai filmrendező 20 éve halt meg Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.
Filmválogatással emlékeznek az Urániában Cseh Tamásra Cseh Tamás mozija címmel rendeznek programot szombaton a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. A válogatás keretében négy filmet vetítenek, amelyben az idén tíz éve elhunyt előadóművész, zeneszerző közreműködött.
Meghalt Koós János Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is.
Elhunyt Bruno Ganz világhírű svájci színész Hetvenhét éves korában Zürichben elhunyt Bruno Ganz svájci színész a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója. A művész hosszú betegség után, szombatra virradóra hunyt el otthonában, családja körében.
„Ez a film mai film”  – Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotása Több mint negyven év után is aktuális, mai film az Örökbefogadás – mondta szerdán a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Mészáros Márta, aki ezúttal az 1975-ben Arany Medvével kitüntetett alkotása felújított változatával tért vissza a fesztiválra.
Bessenyei Ferenc 100 Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása.
Komlós Juci 100 Száz éve, 1919. február 10-én született Szabadkán Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a nemzet színésze.
Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők zeneszerzője Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.
Elhunyt Dušan Makavejev, az 1968-as nemzedék kultikus filmrendezője Nyolcvanhat évesen pénteken Belgrádban elhunyt Dušan Makavejev, az egyik legkiemelkedőbb szerb-jugoszláv filmrendező, forgatókönyvíró és producer.
Hanna Schygulla 75 éves December 25-én hetvenöt éves Hanna Schygulla, a német filmes újhullám csoda- és fenegyereke, Rainer Werner Fassbinder kedvenc színésznője és múzsája.
„Sose halunk meg!” Koltai Róbert 75 éves Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész december 16-án hetvenöt éves.
A Berlinálén mutatják be Mészáros Márta felújított klasszikusát A 2019. február 7-17. között megrendezésre kerülő 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics szekciója hat újonnan restaurált filmet tűz műsorára, ebből hármat ma tettek közzé.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem