Szerző: MTI/Filmarchívum

Találatok száma: 306

Rendezés:

Vetítéssorozattal tiszteleg az idei Balázs Béla-díjasok előtt az Uránia Idén nyolc alkotóművész munkásságát ismerték el Balázs Béla-díjjal, ezért az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2. és 18. között vetítéssorozatot rendez az alkotók tiszteletére.
Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik.
70 éve halt meg Balázs Béla 1949. május 17-én halt meg Balázs Béla költő, író, filmesztéta, rendező, aki külföldön még ma is az egyik legismertebb magyar név a film világából. Kevesen tudják, hogy a Filmarchívum egyik "alapító atyja" is ő volt.
George Lucas, az univerzumteremtő 75 éves George Lucas Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Csillagok háborúja univerzumának megálmodója, Indiana Jones alakjának megteremtője május 14-én hetvenöt éves.
„A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást”. Interjú Krzysytof Zanussival A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást, ma már tudjuk, hogy a misztériumok, rejtélyek léteznek – hangsúlyozta Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, forgatókönyvíró, akinek Éter című új filmjét május 16-tól vetítik a magyar mozikban.
Fred Astaire 120 éve született Százhúsz éve, 1899. május 10-én született minden idők legnagyobb táncos színésze, a műfajt teremtő Fred Astaire.
75 éves az Egri csillagok Bornemissza Gergelye Kovács István, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb magyar színésze a hatvanas évek végén hetente huszonötezer levelet kapott rajongóitól.
Huszti Péter 75 Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet művésze, a Corvin-lánc kitüntetettje május 4-én hetvenöt éves.
Sergio Leone, a Volt egyszer egy Vadnyugat rendezője 30 éve halt meg Harminc éve, 1989. április 30-án halt meg Sergio Leone olasz rendező, a spagetti-western atyja.
Makk Károly emlékművet avatnak A Magyar Film Napján, 2019. április 30-án Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia emlékművet avatnak Makk Károly lakásának kertjében.
Shirley MacLaine 85 Shirley MacLaine Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas amerikai színésznő április 24-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Színésznő, a kamera másik oldalán is. Jessica Lange 70 Április 20-án hetvenéves Jessica Lange kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, azon kevesek egyike, aki színpadi alakításáért megkapta a Tony-, televíziós szerepéért pedig az Emmy-díjat is.
Ragályi Elemér 80 éves Április 18-án ünnepli 80. születésnapját Ragályi Elemér operatőr, filmrendező. Olyan, mára klasszikussá vált filmeket fényképezett, mint a Régi idők focija, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, vagy a Dögkeselyű.
Elhunyt Bács Ferenc színművész Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára. Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.
Meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, Ingmar Bergman filmjeinek sztárja Nyolcvanhárom éves korában meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, aki Ingmar Bergman 13 filmjében, köztük A hetedik pecsét és a Persona című alkotásokban is szerepelt.
Bodrogi Gyula 85 éves Április 15-én nyolcvanöt éves Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.
A művészet a közönségért van – 40 éve halt meg Várkonyi Zoltán Nevéhez több mint 20 film is fűződik, köztük A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok és a Fekete gyémántok című történelmi „képeskönyvek”.
Meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező Kilencvennégy éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező.
„Prince of Hungary” – 100 éve született Gábor Miklós 1919. április 7-én született Gábor Miklós, a magyar színjátszás európai rangú képviselője. Egész lényével játszott, nem voltak alkati határai: színpadon és filmen is szellemileg-testileg tökéletesen frissnek hatott.
A filmrendezés keresztapja. Francis Ford Coppola 80 Április 7-én nyolcvanéves Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró, A Keresztapa-trilógia ötszörös Oscar-díjas alkotója. Coppola azon néhány rendező egyike, akinek két alkotása is esélyes volt ugyanabban az évben a legjobb film Oscar-díjára.
Életműdíjakat adnak át az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal méltatja. A díjátadó ünnepségre 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül sor.
Reviczky Gábor 70 Március 28-án hetvenéves Reviczky Gábor Kossuth-díjas színész, akinek jellegzetes arcát és hangját számtalan filmből is ismerheti a közönség.
Harkányi Endre 85 Március 26-án ünnepli 85. születésnapját Harkányi Endre színművész, aki 13 évesen szinte önmagát játszotta Radványi Géza 1947-ben készült, klasszikussá vált Valahol Európában című, háborús árvákról szóló filmjében.
Bacsó Péter filmrendező 10 éve halt meg Tíz éve, 2009. március 11-én halt meg Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere, A tanú című film rendezője.
Stanley Kubrick amerikai filmrendező 20 éve halt meg Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.
Filmválogatással emlékeznek az Urániában Cseh Tamásra Cseh Tamás mozija címmel rendeznek programot szombaton a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. A válogatás keretében négy filmet vetítenek, amelyben az idén tíz éve elhunyt előadóművész, zeneszerző közreműködött.
Meghalt Koós János Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is.
Elhunyt Bruno Ganz világhírű svájci színész Hetvenhét éves korában Zürichben elhunyt Bruno Ganz svájci színész a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója. A művész hosszú betegség után, szombatra virradóra hunyt el otthonában, családja körében.
„Ez a film mai film”  – Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotása Több mint negyven év után is aktuális, mai film az Örökbefogadás – mondta szerdán a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Mészáros Márta, aki ezúttal az 1975-ben Arany Medvével kitüntetett alkotása felújított változatával tért vissza a fesztiválra.
Bessenyei Ferenc 100 Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása.
Komlós Juci 100 Száz éve, 1919. február 10-én született Szabadkán Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a nemzet színésze.
Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők zeneszerzője Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.
Elhunyt Dušan Makavejev, az 1968-as nemzedék kultikus filmrendezője Nyolcvanhat évesen pénteken Belgrádban elhunyt Dušan Makavejev, az egyik legkiemelkedőbb szerb-jugoszláv filmrendező, forgatókönyvíró és producer.
Hanna Schygulla 75 éves December 25-én hetvenöt éves Hanna Schygulla, a német filmes újhullám csoda- és fenegyereke, Rainer Werner Fassbinder kedvenc színésznője és múzsája.
„Sose halunk meg!” Koltai Róbert 75 éves Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész december 16-án hetvenöt éves.
A Berlinálén mutatják be Mészáros Márta felújított klasszikusát A 2019. február 7-17. között megrendezésre kerülő 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics szekciója hat újonnan restaurált filmet tűz műsorára, ebből hármat ma tettek közzé.
Elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.
Tavasztól látható a mozikban a digitálisan felújított Vízipók-csodapók Tavasztól lesz látható a mozikban a Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata. Az alkotás díszbemutatóját szerdán tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Trauner Sándor (1906–1993) 25 éve hunyt el Trauner Sándor Oscar-díjas díszlettervező, festőművész. Ő teremtette meg a francia lírai realizmus látványvilágát, Hollywoodban világsikert aratott filmek alkotótársa volt, élete során mintegy nyolcvan filmben dolgozott, magyarban azonban csak egyszer.
Viscontit és Jancsót is megihlette December 4-én ünnepli születésnapját Balázsovits Lajos színész, rendező, Jancsó Miklós filmjeinek állandó szereplője, a Játékszín volt igazgatója.
Agnieszka Holland lengyel filmrendező 70 éves November 28-án hetvenéves Agnieszka Holland lengyel filmrendező, forgatókönyvíró.
Sára Sándor 85 éves Ma ünnepli születésnapját Sára Sándor filmrendező, operatőr. Ha meglátunk egy általa fényképezett képsort, különös erővel érezzük benne a táj líráját és a történelem pulzálását. Nincs még egy olyan magyar filmes, aki annyira a tájjal mondta volna el Magyarország történetét, mint ő.
Meghalt Bernardo Bertolucci Évek óta tartó betegség után, 77 éves korában elhunyt Bernardo Bertolucci, az Utolsó tangó Párizsban rendezője, aki Az utolsó császár című filmjéért kapott Oscar-díjat. Legjelentősebb alkotásai közé tartozik a Huszadik század, A kis Buddha, az Álmodozók. Utolsó filmje a 2012-es Én és te volt.
Felújított formában ismét mozikban a Cinema Paradiso Éppen a harminc évvel ezelőtti bemutató évfordulójához kapcsolódva felújított és digitalizált formában ismét mozikba kerül Magyarországon Giuseppe Tornatore Oscar- és Golden Globe-díjas filmje, a Cinema Paradiso.
Miki egér 90 éves Miki egér, Walt Disney egyik legnépszerűbb rajzfilmfigurája november 18-án ünnepli kilencvenedik születésnapját.
Ennio Morricone 90 éves November 10-én kilencvenéves Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester. Az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző több mint félezer filmes és televíziós produkciót jegyez, köztük olyan alkotásokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika.
Nem akart mindenáron filmet csinálni. 20 éve halt meg Szőts István Húsz éve, 1998. november 6-án halt meg Szőts István, az Emberek a havason című film rendezője. Úttörő jelentőségű, nemzetközi sikereket aratott filmjei mellett élete a megvalósulatlan filmtervek története is.
A rendező-festő édes élete. Federico Fellini 25 éve halt meg Huszonöt éve, 1993. október 31-én halt meg Federico Fellini, az olasz filmművészet egyik legsajátosabb egyénisége, aki a rá záporozó szakmai díjak ellenére is azt tartotta a legnagyobb elismerésnek, ha rendező-festőnek nevezték.
Tehetség, aki meseautóval száguldott végig karrierjén. Tolnay Klári 20 éve halt meg „Tud az angyalok nyelvén, de veszedelmes közelségből ismeri az ördög titkait” – írta a húsz éve, 1998. október 27-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas színésznőről, Tolnay Kláriról Müller Péter író.
Akinek a dallamait ma is dúdolják. Lehár Ferenc 70 éve halt meg Hetven éve, 1948. október 24-én halt meg Lehár Ferenc, a magyar operett egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem