Az 1918/19-es eseményeket bemutató híradósorozat, AZ EST FILM és a VÖRÖS RIPORT FILM az első olyan blokk a magyar filmhíradók történetében, melyből egy évnyi anyag majdnem teljes egészében megmaradt. Köszönhető ez annak, hogy a kópiákat a Horthy-rendőrség lefoglalta, s ezek nyomozati anyagként szerepeltek a későbbi tárgyalásokon. A 100. évforduló kapcsán a Filmarchívum először vállalkozott egy olyan fajta mélyrétegű kutatásra, hogy a nagyrészt már digitális formában is elérhető korabeli sajtó segítségével kinyomozza a híradókban szereplő filmriportok háttértörténetét, dekódolja a néma filmfelvételeket. Különlegességet jelentenek azok az eddig sohasem látott kameranegatívok, melyek az utóbbi évek raktárrendezései során kerültek elő, s ezeknek a híradóknak a kivágott, túlforgatott jelenetei. A kutatáshoz kapcsolódóan született meg a Filmhíradók 100 éve sorozat, melynek eddig elkészült 37 epizódja 2018. augusztus végétől 2019. július végéig mutatta be a mai kor nézőinek, hogy az adott héten mi történt pontosan 100 évvel korábban. A korabeli néma filmriportokhoz a friss kutatási eredmények alapján narráció is készült, hogy azok a mai kor embere számára is érthetővé váljanak.

 

 
Torma Galina
1999-ben végzett az ELTE BTK Latin nyelv- és irodalom szakán. Emellett művészettörténetet és drámapedagógiát hallgatott az ELTE-n és a Színművészeti Egyetemen.
2000 és 2005 között óraadó latintanár volta Károli Gáspár Református Egyetemen.
2001-től 2018-ig a Magyar Televízióban dolgozott segédrendező, technikai rendező, szerkesztő státuszban. Több olyan történelmi témájú műsor készítésében is részt vett ez idő alatt, melyben többek közt archív filmhíradók kutatása volt a feladatom.
2018. szeptember 1-től a Magyar Nemzeti Filmarchívumban dolgozik kiemelt kutatóként, feladata a 100 évvel ezelőtti filmhíradók kutatása és a Filmhíradók 100 éve sorozat szerkesztése.