Bevezetés a történeti háttérről, a népszínműről, mint műfajról és A tolonc című Tóth Ede darabról. A némafilmek aláfestő zenéjéről egy zenész szempontjából. A tolonc zenei koncepciójának születéséről, a választott stílusról, a hangszerelésről és a tematikai rendszeréről, rövid illusztrációkkal (audio, video és fotó). 

Pacsay Attila
Magyar zeneszerző, elsősorban filmzenei munkássága ismert. Nemzetközi hírnevet a 2005-ben készült Maestro című animációs rövidfilm zenéje hozott számára, mely több, mint száz nemzetközi fesztiváldíjat kapott és az Oscar-jelölésig jutott. Hétéves korában kezdett trombitán, majd harsonán és zongorán tanulni. Tíz évesen már tudta, hogy zeneszerző szeretne lenni. A Zeneakadémia zeneszerzés szakának elvégzése után szabadúszóként kezdett el dolgozni. Eleinte színházak, rádiók számára komponált, szimfonikus és kamarazenekarok rendeltek tőle átiratokat, hangszereléseket. 2001-től a MOME tanára. Eleinte az animációs film fedezte fel magának, olyan nemzetközi hírű animációs rendezők kezdtek vele dolgozni, mint az Oscar-díjas Rófusz Ferenc, Czakó Ferenc és M.Tóth Géza. 2013-ban kapta első egész estés élőszereplős filmzene-megbízását a “Hat hét, hat tánc” című amerikai-magyar koprodukciós filmhez, amelyben egy sor hollywoodi csillaggal (Gena Rowlands, Rita Moreno, Jacki Weaver), és Zsigmond Vilmos operatőrrel dolgozhatott együtt. Ezután sorra jöttek azok a filmes felkérések (Tolonc - 2014, Hajnali láz - 2015, Jutalomjáték - 2016, Budapest Noir - 2017, Trezor - 2018, Apró mesék - 2019) amelyek újabb nemzetközi díjakat és elismeréseket hoztak számára.

Filmzeneszerzői munkássága mellett Pacsay Attila folyamatosan jelen van a zenei szcéna egyéb területein is. Többek között 2017-ben a Magyar Állami Operaház rendelt tőle Újévi Nyitányt, melyet hatalmas sikerrel mutattak be a szokásos január elsejei ünnepi hangversenyükön. A Győri Filharmonikus Zenekar megrendelésére írt műve 2018-ban szintén jelentős közönségsiker volt. A könnyebb műfajokat tekintve Pacsay Attila többek között a legendás magyar gitáros, Tátrai Tibor állandó hangszerelője.

www.pacsay.hu