Klassz–OFOE Pedagógus Filmklub – újra indulunk!

Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Magyartanárok Egyesülete és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum Klassz programjának közös filmklubja

Alapfilmek az oktatásban  

Az OFOE Filmklubot 10 éve indítottuk el a Magyartanárok Egyesülete közreműködésével és a Budapest Film támogatásával. Olyan filmeket választottunk, amelyek elsősorban pedagógusoknak és szülőknek segítenek a fiatalok aktuális problémáinak azonosításában, megértésében, illetve ötleteket adnak a filmek diákokkal történő feldolgozásához. Ha lehetőségünk nyílt rá (hazai művek esetén) meghívtunk valakit a film alkotói közül, és az ő bevonásukkal mélyítettük, árnyaltuk a beszélgetést. A folyamatba a Covid járvány hozott kényszerű változást, amikor is a karantén miatt ellehetetlenült a személyes találkozás. A programot a távmozi lehetőségeinek kihasználásával próbáltuk folyamatossá tenni.

A filmklub történetének második periódusában, a Nemzeti Filmintézet–Filmarchívum megkeresésére kapcsolódtunk be a Klassz oktatási programba: a két egyesület munkatársai,  a Történelemtanárok Egyletével és vizuális kultúra pedagógusokkal kiegészülve oktatási segédanyagokat készítettek klasszikus magyar filmekhez. Több segédanyagot ki is próbáltunk online műhelyfoglalkozások keretében, s a tapasztalatokról nagyon sikeres zárókonferenciát is tartottunk  SOKATMONDÓ FILMVÁSZON | OFOE (osztalyfonok.hu).  

A filmklub jelenlegi (harmadik) szakaszában magyar filmek megtekintését és feldolgozását tervezzük.  Korábbi tapasztalataink birtokában és az aktuális szükségletek tudatában a tervezett (10 filmet tartalmazó) program keretében megpróbáljuk a korábbi filmek mához szóló üzeneteit megfejteni. 

A filmklubbal főként a pedagógusokat és a szülőket célozzuk meg, de számítunk minden olyan látogatóra, akit foglalkoztat a mai gyerekek és fiatalok értékvilága, az iskola, a pedagógusok szerepe, illetve különböző generációk együttélésének problematikája, valamint a felgyorsuló generációváltás hatása a szülők-pedagógusok és a diákok közötti kapcsolatok alakulására.

Az első négy film Bereményi Géza alkotása. A közelmúltban 75 éves író-rendező szinte egy csapásra teljes valójában megmutatkozott. A Magyar Copperfield című önéletrajzi mű (és az ezzel csaknem egyidőben megjelent Azóta is élek című novellagyűjtemény) többünket ráébresztett arra, hogy az olyan nagy visszhangot kiváltó és népszerű filmeket, mint az Eldorádó vagy a Megáll az idő Bereményi személyes életének eseményei ihlették. A Bereményi kalapja című dokumentumfilm sikere adta a legfőbb lökést ahhoz, hogy ezeken a filmeken keresztül próbáljuk megérteni az elmúlt évtizedek történéseit. A tanítványok ebben a sorban kakukktojás: nem önéletrajzi ihletésű alkotás, Bereményi itt egy személyes visszaemlékezést gondol tovább a maga szubjektív módján. A téma – a mester és a tanítványok kapcsolata – viszont átvezet a következő témakörhöz.

A folytatásban olyan filmek vetítését tervezzük, amelyek fókuszában az iskola, a pedagógus áll. Karinthy Frigyes novelláiból 1956-ban Mamcserov Frigyes rendezett filmet (Tanár úr kérem...). A Kádár korszak elejére, a ’60-as évekbe visz vissza a készítése idején botrányt kavaró és politikai vitát is kiváltó Sípoló macskakő (Gazdag Gyula, 1971), míg az 1976-ban készült Pókfoci (Rózsa János) egy új lakótelepi szakközépiskola világát idézi fel. Magyar József A mi iskolánk című dokumentumfilmje a ’80-as évek közoktatásának akkor aktuális problémáit veti fel (1984). A rendszerváltást követő időszakba enged betekintést Szabó István Édes Emma, drága Böbe című alkotása (1992). A sort Török Ferenc vizsgafilmnek készült, majd kultuszfilmmé váló Moszkva tér című műve zárja (2001).

Valamennyi programba került filmhez készült pedagógiai segédlet, melyekhez az NFI–Filmarchívum Klassz portálján lehet már vagy a közeljövőben, a filmklubos vetítés után hozzáférni. A vetítéssorozat február 28-án kezdődik, az eseményekre minden második kedden kerül sor. A kezdések időpontja: 17.30

Helyszín: az NFI– Filmarchívum vetítőterme (1021 Budapest, Budakeszi út 51/E)

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  

 

A teljes program:  

I. rész

Film: Megáll az idő
Időpont: 2023. február 28., kedd 17:30
Előadó: Arató László
Regisztráció ITT.
Alapfilmes szócikk 
Tanári segédanyag megtekinthető   


Film: Eldorádó
Időpont: 2023. március 14., kedd 17:30
Alapfilmes szócikk 
Regisztráció ITT.


Film: A tanítványok
Időpont: 2023. március 28., kedd 17:30
Alapfilmes szócikk 

 

Film: Bereményi kalapja  
Időpont: 2023. április 18., kedd 17:30

 

II. rész

Filmek:
A mi iskolánk 
Pókfoci 
Édes Emma, drága Böbe 
Tanár úr kérem... 
A sípoló macskakő 
Moszkva tér  

Időpontok:
2023. május 2., kedd 17:30
2023. május 16., kedd 17:30
2023. május 30., kedd 17:30
2023. június 13., kedd 17:30  
2023. június 27., kedd 17:30  
2023. július 4., kedd 17:30