Méltatlanul elfeledett mesterművek és örökzöld közönségkedvencek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és titkos tippek. Filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell. A Filmarchívum válogatása valamennyi filmtípusra kiterjed: egészestés játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek benne, a kezdetektől napjainkig.

A filmlista folyamatosan bővül.

A szócikkek négy kérdésre keresik a választ:

• Miről szól?

• Mitől különleges?

• Hogyan készült?

• Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

A szócikkek elhelyezik az alkotásokat a filmtörténetben és az alkotók pályáján, kitekintéssel a kortárs és a nemzetközi kontextusra. A filmeket műfajok, rendezők, témák szerint le lehet kérdezni, a tájékozódást timeline és fogalomtár segíti. A szócikkekhez fotógaléria, rendezői portré, érdekesség és filmplakát kapcsolódik. Egészestés játékfilmek és alkotóik esetében tovább lehet lépni a Filmarchívum online adatbázisának részletesebb adatsorához. 

Minden szócikk tartalmaz egy elemzett filmrészletet. 

A teljes filmet ezeknél a szócikkeknél lehet megnézni.

Extra mozgóképes tartalom (saját gyártású interjú, előzetes, werkfilm, stb.) ezeknél a filmeknél található.

Több szócikkeknél filmhíradók is bemutatják a korszakot, az alkotókat, a forgatást.

A Tanároknak és Diákoknak szóló menükben ötleteket adunk arra, hogy hogyan lehet a kiválasztott filmeket az oktatásban és a tanulásban felhasználni. Prezis óratervek, tantárgyakhoz kapcsolódó összeállítások, kvízek, toplisták és feladatlapok állnak rendelkezésre egyre bővülő számban.

Jó böngészést, filmes élményekkel teli, izgalmas kalandot kívánunk!

Az Alapfilmek oldal a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében valósul meg.