ALAPFILMEK – A Filmarchívum filmtörténeti weboldala


Örökzöld közönségkedvencek és méltatlanul elfeledett mesterművek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és titkos tippek. Magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell, mert érdekesek, fontosak, különlegesek, hozzátartoznak az általános műveltséghez.

A Filmarchívum filmes kalauza valamennyi filmtípusra kiterjed: egész estés játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek benne, a kezdetektől napjainkig.


A filmeket bemutató szócikkek négy kérdésre keresik a választ:

• Miről szól?
• Mitől különleges?
• Hogyan készült?
• Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

Elhelyezzük az alkotásokat a filmtörténetben és az alkotók pályáján, kitekintéssel a kortárs és a nemzetközi kontextusra.

A filmeket műfajok, rendezők, műfajok és témák szerint le lehet kérdezni, a tájékozódást filmtörténeti timeline és fogalomtár segíti. 

A szócikkekhez fotógaléria, rendezői portré, filmplakát és elemzett filmrészlet kapcsolódik. Egész estés játékfilmek és alkotóik esetében tovább lehet lépni a Filmarchívum online adatbázisának részletesebb adatsorához. 

A teljes filmet ezeknél a szócikkeknél lehet megnézni. 

Extra mozgóképes tartalom (interjú, előzetes, werkfilm, stb.) ezeknél a filmeknél található. Sok szócikknél filmhíradók is bemutatják a korszakot, az alkotókat, a forgatást.

Több szócikkben szemléltetjük a díszlet- és jelmeztervek megvalósulását is.


KLASSZ PROGRAM – A Filmarchívum oktatási és ifjúsági programja


Az Alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programunkban ötleteket és segédanyagokat kínálunk arra, hogy hogyan lehet a filmeket az oktatásban és a tanulásban felhasználni. Prezis óratervek, tantárgyakhoz kapcsolódó összeállítások, kvízek, toplisták, online és offline feladatlapok állnak rendelkezésre egyre bővülő számban.


Lehetőségek a filmek megtekintésére:

 FILMIO – A Nemzeti Filmintézet online filmtára. Alapfilmek a FILMIO-n

 DVD kiadványaink katalógusa 

 Oktatási intézményekben ingyenesen elérhető Alapfilmek a VIDEOTÓRIUMon

 

Az Alapfilmek és a Klassz Program a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében valósul meg.