ALAPFILMEK – A Filmarchívum filmtörténeti weboldala


Örökzöld közönségkedvencek és méltatlanul elfeledett mesterművek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és titkos tippek. Magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kellene, mert hozzátartoznak az általános műveltséghez, mert valamilyen szempontból érdekesek, fontosak, különlegesek. A Filmarchívum filmes kalauza valamennyi filmtípusra kiterjed: egészestés játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek benne, a kezdetektől napjainkig.

A filmeket bemutató szócikkek négy kérdésre keresik a választ:

• Miről szól?
• Mitől különleges?
• Hogyan készült?
• Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

Elhelyezzük az alkotásokat a filmtörténetben és az alkotók pályáján, kitekintéssel a kortárs és a nemzetközi kontextusra.

A filmeket műfajok, rendezők, műfajok és témák szerint le lehet kérdezni, a tájékozódást filmtörténeti timeline és fogalomtár segíti. 

A szócikkekhez fotógaléria, rendezői portré, filmplakát és elemzett filmrészlet kapcsolódik. Egészestés játékfilmek és alkotóik esetében tovább lehet lépni a Filmarchívum online adatbázisának részletesebb adatsorához. 

A teljes filmet ezeknél a szócikkeknél lehet megnézni. 

Extra mozgóképes tartalom (interjú, előzetes, werkfilm, stb.) ezeknél a filmeknél található. Sok szócikkeknél filmhíradók is bemutatják a korszakot, az alkotókat, a forgatást.

KLASSZ PROGRAM – A Filmarchívum oktatási programja


Az Alapfilmekre épülő KLASSZ oktatási programunkban ötleteket és segédanyagokat kínálunk arra, hogy hogyan lehet a filmeket az oktatásban és a tanulásban felhasználni. Prezis óratervek, tantárgyakhoz kapcsolódó összeállítások, kvízek, toplisták, online és offline feladatlapok állnak rendelkezésre egyre bővülő számban.

Az Alapfilmek és a KLASSZ program a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében valósul meg.