ALAPFILMEK – A Filmarchívum filmtörténeti weboldala

Méltatlanul elfeledett mesterművek és örökzöld közönségkedvencek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és titkos tippek. Magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell. A Filmarchívum filmes kalauza valamennyi filmtípusra kiterjed: egészestés játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek benne, a kezdetektől napjainkig.

A filmeket bemutató szócikkek négy kérdésre keresik a választ:

• Miről szól?
• Mitől különleges?
• Hogyan készült?
• Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

Elhelyezzük az alkotásokat a filmtörténetben és az alkotók pályáján, kitekintéssel a kortárs és a nemzetközi kontextusra.

A filmeket műfajok, rendezők, műfajok és témák szerint le lehet kérdezni, a tájékozódást filmtörténeti timeline és fogalomtár segíti. 

A szócikkekhez fotógaléria, rendezői portré, filmplakát és elemzett filmrészlet kapcsolódik. Egészestés játékfilmek és alkotóik esetében tovább lehet lépni a Filmarchívum online adatbázisának részletesebb adatsorához. 

A teljes filmet ezeknél a szócikkeknél lehet megnézni. 

Extra mozgóképes tartalom (interjú, előzetes, werkfilm, stb.) ezeknél a filmeknél található. Sok szócikkeknél filmhíradók is bemutatják a korszakot, az alkotókat, a forgatást.

KLASSZ PROGRAM – A Filmarchívum oktatási programja


Az Alapfilmekre épülő KLASSZ oktatási programunkban ötleteket és segédanyagokat kínálunk arra, hogy hogyan lehet a filmeket az oktatásban és a tanulásban felhasználni. Prezis óratervek, tantárgyakhoz kapcsolódó összeállítások, kvízek, toplisták, online és offline feladatlapok állnak rendelkezésre egyre bővülő számban.

Az Alapfilmek és a KLASSZ program a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében valósul meg.