"Forgassatok némafilmet!" pályázat eredményhirdetés

 

Múlt a jelenben és jövő a múltban

Megszületett a Forgassatok némafilmet! pályázat eredménye

2023 tavaszának egyik izgalmas kihívása volt a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Pagony kiadó közösen kiírt pályázata.

A Forgassatok némafilmet! címmel meghirdetett pályázat kiindulása Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című könyve volt, amely a Pagony kiadó Abszolút töri sorozatában jelent meg.

A könyv sikere nem véletlen, hiszen az időutaztazós kalandregényben a nemcsak múlt és jelen, történelem és fikció izgalmas összekapcsolódása történik, hanem az 1914-ben játszódó fejezetek helyszíne a magyar némafilmgyártás egyik legfontosabb központja, Kolozsvár. Ahol nem más, mint maga Kertész Mihály, a későbbi Oscar-díjas Michael Curtiz forgat.

A tolonc című filmjének nemcsak a története, hanem az utóélete is roppant kalandos… De ez már egy másik történet…

A pályázatra kivételesen magas színvonalú, a regény kiválasztott részletein alapuló, önállóan írt forgatókönyvekből kiinduló rövid némafilmek születtek, kiváló, szellemes inzertekkel, remek zenei, képi és színészi(!) megoldásokkal.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Nyári Pagonyfeszten május 27-én került sor.

A pályázat rangját emelik a zsűri tagjai, akik mind kiváló, elismert alkotók, szakemberek:

Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró és rendező. 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2011-12-ben a potsdami Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf hallgatója volt. Első nagyjátékfilmje, a 2014-ben bemutatott Free Entry rendezői különdíjat nyert a texasi SXSW filmfesztiválon. Második nagyjátékfilmje, az Együtt kezdtük, 2022-ben került mozikba. 2015-2016 között az Inkubátor Program mentora. 2020-ban Magyar Filmdíjra jelölték a Hartung Attilával közösen írt FOMO – Megosztod, és uralkodsz című film forgatókönyvéért.

Kurutz Márton gyűjteményi és kutatási menedzser, 1988-óta a Filmarchívum munkatársa. Fő érdeklődési területe az 1945 előtti magyar filmipar és filmművészet, műfaji korlátok nélkül, valamint a 20. századi magyar tömegkultúrák (rádió, könnyűzene, színház, fotográfia). Számos elveszettnek hitt magyar játék-, dokumentum-, reklám- és híradófilmet talált meg hazai és külföldi gyűjteményekben. Részt vett olyan online archívumok létrehozásában, amelyek a magyar kultúrkincs periferiális helyen lévő értékeire hívták fel a figyelmet (Gramofon Online, Super8.hu). 2017-től az NFI – Filmarchívum gyűjteményi és kutatási menedzsere.

Zágoni Balázs a zsűri elnöke, erdélyi magyar író, filmrendező, filmkritikus, szerkesztő, egyetemi oktató. Alapítója és 2000-től szerkesztője a Filmtett mozgóképes havilapnak. 2009-től 2017-ig a Koinónia Könyvkiadó vezetője, 2019-től a BBTE Színház és Film Karának főállású oktatója.

Legfontosabb díjai: Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj, 2019, Az év ifjúsági írója – HUBBY, 2019.

A díjazottak

A 10–18 éves korosztály számára meghirdetett pályázatban 3+1 díjat osztottak ki a zsűritagok.

A legfiatalabb korosztályból pályázók közül Az első forgatási nap című filmet emelték ki a zsűri tagjai.
Alkotók: Mógor Dávid, Mógor Dorka, Parola Dávid, Szabó Etelka, Szabó Villő
Kattints ide és nézd meg a pályamunkájukat!

A középső korosztályból a Szamos-parti Hollywood: Rendkívüli kiadás lett a díjazott film.
Alkotók: Bodnár Vázsony, Nagy Dávid Boldizsár, Richter Lilla
Kattints ide és nézd meg a pályamunkájukat!

A „legidősebbek” pályázatai közül pedig A hamis önbecsülés buktatói című film bizonyult a legjobbnak.
Alkotók: Fekete Zsolt Benedek, Mucs Flóra, Pohánka Fanni, Túri Médi
Kattints ide és nézd meg a pályamunkájukat!

A zsűri elnöke által különdíjra javasolt, s azt el is nyerő alkotás pedig az Időutazók című film lett.
Alkotók: Horváth Kristóf, Kiss Nimród, Szedenics Dominik, Vörösmarthy Zara
Kattints ide és nézd meg a pályamunkájukat!