100 Alapfilm az oktatásban

 

Ingyenesen elérhető filmek az oktatási intézményekben

Kedves Pedagógus Kollégák!

Örömmel értesítjük, hogy a mai nappal (2021. november 11.) a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. a Videotorium csatornáján 100 Alapfilmet tesz elérhetővé a köznevelési intézmények számára.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum közgyűjteményként nagy szerepet játszik a magyar film közoktatásban betöltött szerepkörének bővítésében, az általános és középiskolásokkal, valamint az egyetemistákkal a filmtörténet, a filmműfajok, a nagy filmes alkotók életművének megismertetésében. A Filmarchívum az általános iskoláktól az egyetemig kínál olyan magyar filmtörténeti alkotásokat, melyek a közismereti tantárgyakhoz társítva minőségi tudáshoz juttatja a diákokat.

Intézményünk szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé váljon a tanulás és tanítás során sokoldalúan felhasználható nemzeti filmkincs. A Videotoriumot a Kormányzati Fejlesztési és Informatikai Ügynökség üzemelteti. A csatlakozásról szóló tájékoztatót az I. sz. mellékletben olvashatja el.  A filmeket (II. sz. melléklet - frissítve 200 filmre) kizárólag oktatási céllal lehet lejátszani, illetve megtekinteni, amennyiben az a tantervnek, illetve a képzési követelményeknek megfelelően valósul meg.

A filmek lejátszása, illetve megtekintése jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálhatja. Tilos a filmek elérhetőségét jogosulatlan harmadik személy tudomására hozni, azt bármilyen módon nyilvánosságra hozni, illetve megosztani. A filmek letöltése, a filmek nyilvános lejátszása, illetve a filmekről történő másolat készítése szigorúan tilos és törvénybe ütköző cselekedet, ehhez az NFI, mint a filmek jogtulajdonosa nem járul hozzá.

A www.alapfilmek.hu filmtörténeti weboldalunkon a filmekhez tartozó tanári segédanyagokat is szeretnénk figyelmükbe ajánlani. A segédanyagok korlátlanul elérhetőek az alapfilmek.hu-n belül a Klassz programban rendszerezve korosztály és tantárgyi kapcsolatok szerint.

Kérjük, regisztráljon hírlevelünkre ITT, csatlakozzon Facebook csoportunkhoz, hogy a legújabb hírekről, lehetőségekről időben értesüljön. További információ: oktatas@nfi.hu