1. Háborús főbűnösök hazahozatala (politika) 
(Időtartam: 05:58 perc)A Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) a második világháború után a győztes hatalmak által a fegyverszünet betartására és a kormányok működésének ellenőrzésére megalakított testület a vesztes országokban. A felvételen a SZEB hazahozza a magyar háborús bűnösök első csoportját, majd elszállítják őket az Andrássy út 60. épületébe.

Kapcsolódó anyagok

– Az Amerikai Egyesült Államokból megérkezett a háborús bűnösök második szállítmánya (politika)
Időtartam: 05:58 perc

Megérkezett a háborús bűnösök második szállítmánya Magyarországra. Nyilas kormánytagok, illetve pártfunkcionáriusok szállnak ki a repülőgépből. A felvétel második felében Péter Gábor, a Politikai Rendészeti Osztály (PRO) vezetője megkezdi a kihallgatásokat az Andrássy út 60-ban.

– Népbírósági tárgyalás a Zeneakadémia Nagytermében, Bárdossy László kihallgatása
Időtartam: 00:46 percA magyar népbíróságokat 1945-ben hozták létre, hogy felelősségre vonják a második világháború idején háborús és népellenes bűnöknek minősített cselekmények elkövetőit. A híradó felvételén Bárdossy László volt miniszterelnök ügyének tárgyalása látható a Zeneakadémia nagytermében.

Javaslatok a feldolgozásra:

A három részlet alapján a diákok azonosítsák a rabomobilból kiszállt szereplőket, nevezzék meg korábban betöltött pozíciójukat!
Magyarázzák el, hogy miért az Andrássy út 60. épületébe viszik a háborús bűnösöket!
Mondják el az épület egykori és későbbi történetét is!

Milyen célt szolgálhattak a kommentárok? (Például „a magyar ipart tette tönkre”, „nem érdemlik meg ezek az istentelenek az isten kenyerét”, „ez a két tömeggyilkos áll előttünk”.) Mondják el a véleményüket erről a híradós szerkesztésről!
Miért keltett nagy érdeklődést a külföldi és belföldi sajtó részéről Bárdossy László meghallgatása? Mi az oka, hogy a kommentár „történelmi jelentőségű pernek” nevezte az eljárást? Miért fontos a per szempontjából, hogy a volt miniszterelnök „hadat üzent a baráti érzelmű Szovjetuniónak”?

2. Rákosi Mátyás, a Magyar Kommunista Párt vezére Kecskeméten részt vett a munkások és parasztok együttes nagygyűlésén (politika)
Időtartam: 02:33 percAz 1945-ös földreformtörvény értelmében a Horthy-rendszer egykori földbirtokosaitól, a németeket támogató hazai kisebbségi németektől, a nyilasoktól, illetve az önkényesen „hazaárulóknak” vagy a „háborús és népellenes bűnösöknek” minősített emberektől elvették a földeket.

A híradó Rákosi Mátyás országos beszámolókörútjának kecskeméti eseményét rögzíti, ahol munkások és parasztok közös nagygyűlésén vesz részt. Rákosi beszél a földosztásról, a bányák államosításáról, továbbá arról is, hogy Németországból és Ausztriából több tízezer hadifoglyot hazaszállítanak.

Javaslatok a feldolgozásra:

Kikhez kerültek a földek a híradó kommentárja szerint?
Milyen tervezett intézkedéseket emel ki a tudósítás?
Igazolják vagy cáfolják: az esemény kampánykörút volt!
Gyűjtsék össze a felvonulók tábláinak feliratait!
Mi jellemzi az egyes résztvevők öltözékét?
Kreatív feladat: Egy résztvevő nézőpontjából számoljanak be a nagygyűlés eseményeiről.

3. Elkészült a Petőfi-híd (életmód)
Időtartam: 03:28 percMivel a második világháború alatt valamennyi fővárosi hidat felrobbantották, új átkelőhelyeket kellett létesíteni. A filmen a Petőfi-híd építése és átadása látható. A hidat a Lánchíd és a Ferencz József-híd megmenekített roncsaiból építették. A felvételek alapján látszik, hogy az Erzsébet-híd tőszomszédságában – pontosabban az akkori Petőfi és Döbrentei tér között – átadott új pontonhíd ideiglenes megoldás volt, hiszen a ma már a Petőfi híd a Boráros térről nyúlik át Újbudára. Az ünnepélyes átadón beszédet tartott Tildy Zoltán miniszterelnök, Gerő Ernő közlekedésügyi miniszter és Vas Zoltán polgármester. A felvételen feltűnik Rákosi Mátyás államminiszter, illetve Balogh István miniszterelnökségi államtitkár is, de róluk nem tesz említést a híradó.

Javaslatok a feldolgozásra:

Kik és miért rombolták le a háború idején a budapesti hidakat?
Miért építettek 1945-ben ideiglenes hidakat?
Gyűjtsék össze, mely hidakat neveztek át! Mi a névváltoztatás oka?
Figyeljék meg, milyen módon és eszközökkel történt a hídépítés! Mi magyarázza a kézi erő meghatározó szerepét?
Milyen pártok politikusai láthatók a filmrészletben? Mi lehet ennek a magyarázata? (v.ö.: Ideiglenes Nemzeti Kormány összetétele!)