...

Az ebéd

Az Auguszta című gyurmasorozatot megelőlegező kisfilm egy küzdelmes levesfőzés pillanataiból összeálló gegfüzér, melynek főhőse egy csetlő-botló gyurmahölgy.

színes magyar animációs film, 1980, rendező, forgatókönyvíró: Varga Csaba

dramaturg: Antal István, operatőr: Radocsay László, vágó: Hap Magda, zeneszerző: Másik János, hangmérnök: Bársony Péter, 5 perc

Miről szól?

A bohókás gyurmahölgy nekiáll tyúkhúslevest főzni, ám az ételkészítés igencsak bajosan alakul, mivel a hozzávalók kifognak a habókos háziasszonyon. Ráadásul a főzőcskézés közbeni folytonos kóstolgatás során szép lassan minden elfogy a kínkeservesen összekotyvasztott levesből, és tálaláskor csupán egy szem borsó árválkodik a lábas alján.

Miért különleges?

Az ebéd című egyedi rövidfilm főhőse a későbbi Auguszta című gyurmasorozat címszereplője. Auguszta az „entrópia” csetlő-botló nagyasszonya, aki ott, ahol rend van, gond nélkül teremt rendetlenséget, és önnön testi épségére is veszélyt jelent, hiszen rendre a felismerhetetlenségig trancsírozza magát. Az ebédben például a hagyma mellett saját karját is a levesbe aprítja, máskor fésülködés közben a hajkefe fogaival szabdalja föl az arcát (Auguszta szépítkezik, 1984), vagy épp a nokedlitésztából dagaszt vérszomjas kisgömböcöt (Auguszta dagaszt, 1986).

Az entrópia nagyasszonya

Hogyan készült?

A kisfilm a Pécsi Televízió megbízásából készült, amely számára a Pannónia Filmstúdió fiatal pécsi műtermének egy hét leforgása alatt kellett egy párperces kisfilmet elkészítenie. Ugyan a téma teljesen kötetlen volt, a rendező a gyurmaanimáció gyors gyárthatósága miatt a technikából indult ki a rövidfilm megtervezésekor. Az ebéd ötletét Varga Csaba akkori feleségének egyik rendhagyó vasárnapi húslevese adta, ugyanis a kezdő háziasszony a főzés során egyenként kieszegette a levesből a belevalókat, és az asztalra már csak az üres lé került erőleves gyanánt. A téma megtalálása után az öt perces gyurmafilm legyártása mindössze öt napot vett igénybe.

Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

Az ebéd (Kedvesem főz), majd pedig az abból kinővő Auguszta című sorozat a nyolcvanas évek elejére az animációs filmgyártásban nemzetközi szinten is népszerű technika, a gyurmaanimáció meghatározó képviselője. (A neves brit gyurmaanimációs műhely, az Aardman Stúdió 1972-ben kezdte ténykedését.)

Az amatőrfilmesből lett műteremvezető–rendező–producer Varga Csaba nemzetközi ismertségét az Auguszta sorozatnak köszönheti, melynek

főhősét a külföldi sajtó „az animáció Marilyn Monroe”-jának nevezte el.

Az Auguszta dagaszt című epizódot az 1986-os Berlinálén Ezüst Medve-díjjal ismerte el a zsűri. A sorozat második évadja már a rendszerváltozáskor alapított Varga Stúdió égisze alatt született a kilencvenes évek első felében (Auguszta II., 1991–1993).


Erre figyelj!

Varga Csaba számára a gyurma rútsága, képlékenysége jelentette a technika legfőbb varázsát, amellyel az animáció merev formai korlátait le tudta bontani. A masszaszerű Augusztát valós tárgyi világunk veszi körbe. A filmbéli gegek a klasszikus burleszkjelenetekből táplálkoznak, melyekben a hétköznapi tárgyak nem megfelelő használata a humor forrása. (A gegek hatásmechanizmusának képletszerű felépítéséhez matematikai képzettségét is igénybe vette Varga, aki eredeti végzettsége szerint matematika–rajz szakos tanár.) Ugyancsak a burleszkfilmekhez hasonlóan, a tagolt emberi beszéd helyett a gyurmakarakter mimikára és gesztusnyelvre építő pantomimjátéka kerül előtérbe, olyannyira, hogy a főhőst végig közeli képkivágatokban látjuk.

A rendező

Varga Csaba (MTI Fotó: Balaton József)

Tudtad?

Az ebéd című kisfilm mulatságos főhősét a Pannónia Filmstúdió vezetője, Matolcsy György keresztelte el Augusztának, amely erősen egybecseng a Gusztáv névvel, ugyanis a stúdióvezető a Pannónia legsikeresebb burleszk rajzfilm-sorozata, a Gusztáv címszereplőjének utódját látta meg a gyurmakarakterben.

Orosz Anna Ida

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem