Zerkovitz Béla 70 éve halt meg

2018.10.23.
Hetven éve, 1948. október 23-án halt meg Zerkovitz Béla, az egyik legsikeresebb magyar slágerszerző, akit saját korában gúnyoltak, a kommunizmus évtizedei alatt betiltottak, népszerűsége mégis töretlen maradt.

 1881. július 11-én született Szegeden. Édesanyja Goldmark Károly tanítványa volt a Zeneakadémián, így otthon állandóan körülvette a zene, a cirkuszban szerezte első művészeti élményét. Középiskolásként tanult hegedülni, de zenei antitalentumnak minősítették és eltanácsolták, amit ő egyáltalán nem vett zokon, inkább maga képezte magát a zongora előtt. A Műegyetemen kitüntetéssel szerzett építészmérnöki diplomát, első dalát két vizsga között a feszültség levezetésére írta Integrál Böske címmel, egy egyetemi rajzórán született a Katóka, szívem szép Katája. Egy olasz tanulmányút után restaurátorként dolgozott, részt vett a budavári Királyi Palota helyreállításában is, miközben rendületlenül komponált. Minden bátorságát összeszedve egy előadás után, a kapuban mutatta be szerzeményeit a Fővárosi Orfeum igazgatójának, aki lámpafénynél átnézte, majd az épületben eljátszatta dalait, és roppant tehetségesnek minősítette. A dicsérettől megtáltosodott Zerkovitz ontotta a slágereket, amelyeket a kor legnépszerűbb komikusai és dizőzei énekeltek. 1910-ben a Hulló falevél országos sláger lett, a népszerűség mellé az előadó művésznő kezét is elnyerte. 1911-ben első operettjét is bemutatták, a világhír is szárnyára kapta, Európa egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzőjévé vált. Szerzeményeit játszották Bécsben, Berlinben és Amerikában, Milánóban személyesen Puccini gratulált neki. A Tanácsköztársaság idején a politikában járatlan zeneszerző a Vörös Hadsereg számára is írt toborzódalt, emiatt egy időre külföldre menekült.

Zerkovitz Béla fiatalkori portréja (forrás: MTI Fotó: Reprodukció)

Szíve és a közönség azonban hazahívta, és ekkor fogott igazán a slágergyártásba. Neve a biztos siker zálogának számított, a színészek versengtek azért, hogy felléphessenek darabjaiban. A színházbolond Zerkovitz több alkalommal volt színigazgató, a Royal Orfeumot és a Városi Színházat vezette. Az Orfeumot a legdivatosabb helyek közé emelte, zenekarokat, zsonglőröket szerződtetett, elhozta Pestre a híres zenebohóc Grockot és a „fekete párducot”, Josephine Bakert, akinek több dalt írt. A békés és boldog családi életet élő slágerkirály 1948. október 23-án halt meg. Elképesztően sikeres pályafutása során megteremtette a magyar kuplét, közel 800 dalt, 36 operettet és két filmzenét komponált. Slágerei önálló életet élnek, ismertebbek, mint ő maga, jó néhányról már nem is tudjuk, hogy az ő szerzeménye, mint a Mi muzsikus lelkek; az Asszonykám, adj egy kis kimenőt, a Látta-e már Budapestet éjjel, Lehoznám néked a csillagokat és így tovább.

Zerkovitz Béla otthonában (forrás: MTI Fotó: Reprodukció)

Ekkora sikernek persze irigyei is akadtak: a háta mögött Lopkovitznak csúfolták, gúnyolták dalainak verkli-monotóniáját, meg-megbicsakló szövegeit. Az ötvenes években a kispolgári csökevények megtestesülésének, giccsnek minősült, a tiltott kategóriába sorolták, csak azok a művei kaptak kegyelmet, amelyeket kínnal-keservvel az osztályharc szolgálatába lehetett állítani. Az idők múlásával megítélése enyhült, ma pedig a színházak egyre-másra újítják fel a kasszasikert ígérő Zerkovitz-operetteket.