Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Z, mint Zágráb

Orosz Anna Ida |

Magyar sikerek a 30. Animafest – Animációs Filmek Zágrábi Világfesztiválja történetében.

A mai napon 30. alkalommal startol el a zágrábi fesztivál, amelyet a világjárvány miatt 48 év után nem júniusban, hanem szeptember végén rendeznek meg. Az alábbi írás dióhéjban áttekinti a fesztivál történetét a hazai animációs filmesek szemszögéből.

Míg a 1960-as években az animációs kisfilmeket még mozikban, illetve a televízióban is bemutatták (pl. kísérőfilmekként, illetve összeállításokban), az egész estés animációs filmek és a tévésorozatok 1970-es évekbeli elterjedésével az autonóm rövidfilmeket (az internet 2000-es évekbeli elterjedéséig) többnyire csak filmszemléken és -fesztiválokon lehetett megtekinteni. Viszont így a vasfüggönyön túlra is eljutottak olyan rangos fesztiválokra, mint Cannes-ba, vagy a nyugat-német Oberhausenbe, illetve a világ első animációsfilm-fesztiváljaira.

Modern edzésmódszerek. Ternovszky Béla, 1972 (forrás: NFI)

Az animációsoknak épp 60 éve, 1960 óta van kizárólag animációs filmekre szakosodott fesztiválja. A Francia Alpokban megrendezett Annecy-i Fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy a Hollywoodban tömegével készülő animációs tömegfilmekkel szemben nyilvánosságot biztosítson a nem fősodorba illeszkedő, „anti-Disney”, innovatív animációs filmeknek és alkotóiknak. Az ASIFA, azaz a Nemzetközi Animációs Filmes Szövetség (Association Internationale du Film d’Animation) kezdeményezésére, az animációs művészet védőbástyáiként terjedtek el az annecy-ihoz hasonló animációs fesztiválok, előbb Európa-, majd világszerte.

Sisyphus. Jankovics Marcell, 1974 (forrás: NFI)

A Fekete-tenger román partján lévő üdülővárosban, Mamaiában 1966 és 1970 között – az annecyi eseménnyel vetésforgóban – három alkalommal tartottak animációs filmtalálkozót. Mamaiát 1972-ben váltotta a Jugoszlávia által rendezett Animációs Filmek Zágrábi Világfesztiválja, amelyet az 1953-ban alapított, világhírű rajzfilmjeivel iskolateremtő Zagreb Film stúdió szervezett, és így ma 

a világ második legrégebb óta működő animációsfilm-fesztiválja.

(A korabeli zágrábi filmek magas szakmai nívóját jelzi, hogy az első zágrábi fesztiválon a házigazda jugoszláv alkotók filmjei – pusztán udvariasságból – nem is szerepeltek, nehogy hátrtányos helyzetbe juttassák a többi országból érkező filmeket.) A zágrábi esemény nemzetközi szakmai jelentőségét mutatja, hogy a fődíjat elnyerő film bekerül az Oscar-díjra jelölhető alkotások közé.

Csönd. Orosz István, 1978 (forrás: NFI)

A világ első animációs fesztiváljai a nyolcvanas évek közepéig leginkább piknikszerű találkozókhoz hasonlítottak. Ezeknek a baráti, sőt családias jellegű szakmai rendezvényeknek kiemelt kultúr- és társadalomtörténeti jelentőségük volt, ugyanis a hidegháborús tömbpolitika által „keleti” és „nyugati” féltekére osztott világ szakemberei között biztosították az élő kapcsolatot. Miközben a szovjet blokk kultúrpolitikai vezetői fontosnak tartották, hogy saját filmjeik megmérettessenek a nyugati világ munkáival, a hétköznapokban egymástól szigorúan elzárt két világ évente néhány napra kinyílt az animációsfilm-készítők számára. A Kelet és Nyugat között hídként funkcionáló Jugoszláviába – a kommunista ország „különutas” politikája miatt – a nyugati országok állampolgárai számára könnyebb volt, a keletiek számára pedig nem volt olyan nehéz a beutazás, mintha nyugatra mentek volna. Ennek köszönhetően a Kádár-korszakban a zágrábi fesztiválra Magyarországról nemcsak a versenybe került filmek rendezői, de a stábtagok is eljuthattak, valamint a magyar írott és elektronikus sajtó is a helyszínről tudósított a rendezvényről.

Változó idők, Kovács István, 1978

Az 1970–80-as években valamennyi zágrábi fesztiválon képviseltette magát a magyar animáció és rangos elismerésekkel térhettek haza alkotóink. A produkciókban és díjakban is igencsak szűkös 1990-es évek után az utóbbi időszakban ismét elismerésekkel halmozzák el a magyar filmeseket, kivált a fiatal alkotók térnek haza díjakkal e nagy múltú fesztiválról.

Idén pedig négy magyar film is bekerült a zágrábi versenyszekcióba.

Auguszta szépítkezik. Varga Csaba, 1984 (forrás: NFI)

A legelső, 1972-ben megrendezett zágrábi fesztivál zsűrijében Jankovics Marcell képviselte Magyarországot, de a zsűriben helyet foglalt a magyar származású John Halas/Halász János is. A fesztiválon retrospektív program keretében emlékeztek meg az 1971-ben elhunyt Macskássy Gyuláról, John Halas pályatársáról – az 1969-ben elhunyt cseh mester, Jiří Trnka mellett. A versenybe került filmek között Ternovszky Béla első rövidfilmje, a Nepp József forgatókönyvéből készült Modern edzésmódszerek című morbid humorú gegfilm dicsérő oklevelet kapott a legjobb történetért.

Take Me, Please! Hegyi Olivér, 2019 (forrás: NFI)

1974-ben magyar részről Gémes József rendező volt a zsűri tagja, a 3 percnél rövidebb filmek kategóriájában Jankovics Marcell remekműve, a Sisyphus kapta a fődíjat. 1976-ban nem tartottak fesztivált, az 1978-as eseményről viszont két magyar elsőfilmes rendező is díjjal térhetett haza: Orosz István Csönd című, Ady születésének 100. évfordulójára készített filmje a legjobb elsőfilmért járó elismerést, Kovács István Változó idők című műve a legszellemesebb filmért járó különdíjat kapta meg. 1980-ban Dargay Attila kapott meghívást a versenyfilmek zsűrijébe. Abban az évben Hernádi Tibor Animália című sorozatának Macska című epizódja a legjobb gyerekfilm-széria díját kapta. 1982-ben Baksa Tamás Nyugi című gyurmafilmjéért a legjobb elsőfilm díját ítélték oda, az erdélyi Szilágyi Zoltán Aréna című, a bukaresti Animafilm Stúdió égisze alatt készített filmje pedig a legjobb grafikai nyelvért járó különdíjat érdemelte ki. (Ebben az évben fődíjat nem osztott ki a zsűri.) 1984-ben Varga Csaba Auguszta-sorozatának Auguszta szépítkezik című epizódja a legjobb oktatási film díját kapta.

Ruben Brandt, a gyűjtő. Milorad Krstić, 2019 (forrás: NFI)

1986-ban Varga Csaba, majd 1994-ben Szilágyi V. Zoltán vett részt az előválogató zsűri munkájában. 1990-ben – Norman McLaren és Chuck Jones – után John Halas/Halász János munkásságát ismerték el életműdíjjal.

A magyar animáció története előtt 1994-ben egy retrospektív válogatás keretében tisztelegtek.

2000-ben Cakó Ferenc Labirintus című filmje kapott elismerő oklevelet. Az ezredforduló után, 2002 óta a diákfilmek külön versenyprogramban mutatkoznak be. A fesztivál első diákfilmeket elbíráló zsűrijébe Elekes Györgyi a 2002-es Kecskeméti Animációsfilm-fesztivál egyik szervezője, későbbi szociálpszichológus kapott meghívást.

A forrás és a torony. Kádár Melinda, 2020 (forrás: NFI)

A digitális technika térnyerésének következtében az animációs filmtermés megnövekedett száma miatt 2005 óta, azaz 15 éve az addigi kétévesről éves rendszerességre váltott a zágrábi fesztivál, ám tíz évig, 2014-ig évi vetésforgóban szerepeltek az egész estés animációk és a rövidfilmek.

2005-ben, az első, kizárólag egész estés produkcióknak szentelt zágrábi fesztiválon Gauder Áron Nyócker! című low-budget 3D-s animációs filmje Arany Zágráb-díjat kapott. 2006-ban Báron György képviselte Magyarországot a Nemzetközi Filmkritikusok zsűrijében, 2007-ben pedig Novák Erik, a Nyócker! producere kapott meghívást a zsűribe. Ebben az évben az Oscar-díjas M. Tóth Géza Tomi harca című, egész estés filmterve megnyerte a koprodukciós fórum fődíját.

Szimbiózis. Andrasev Nadja, 2020 (forrás: symbiosisfilm.com)

2007-ben az orosz Alekszej Alekszevnek a budapesti Studio Baestarts berkein belül készített zenés kisfilmje, a KJFG No 5. különdíjat nyert a nagyzsűritől, valamint a gyermekzsűritől, továbbá elnyerte a közönségdíjat is. 2011-ben Bánóczki Tibor A dzsungel (The Jungle) című magyar–angol koprodukcióban fejlesztett egész estés filmterve kapta meg a pitchfórum fődíját. 2014-ben a gyermekzsűri különdíjával térhetett haza Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmje, valamint a nemzetközi zsűri különdíját kapta Ducki Tomek lengyel–magyar alkotó Lengyelországban készített kisfilmje, a Fürdő. Ducki a következő évben az amerikai Zhu számára készített Paradise Awaits című videoklipjével érdemelte ki a legjobb alkalmazott animáció díját.

Helfer. Szöllősi Anna, 2020 (forrás: NFI)

2016-ban a zágrábi fesztivál a budapesti MOME animáció tanszékét (MOME Anim) választotta az év legjobb animációs iskolájának.

A díjat 2014 óta a fesztiválra legkiemelkedőbb diplomafilmeket nevező iskolának ítéli oda az előválogató bizottság. A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a londoni Királyi Művészeti Akadémia (Royal Academy of Art) és a jeruzsálemi Bezalel Művészeti Egyetem után harmadikként kapta meg e rangos kitüntetést.

2016-ban Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt és Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje került versenybe Zágrábban, utóbbi különdíjat kapott a diákfilmek zsűrijétől. 2018-ban ugyancsak a diákfilmek között Hegyi Olivér Take Me, Please! című filmje kapott elismerő oklevelet a zsűritől. 2019-ben Milorad Krstić Ruben Brandt, a gyűjtő című mozifilmjét a legjobb egész estés film díjával tüntették ki. Turai Balázs Róma bukása című magyar–horvát koprodukcióban készített rövidfilmje a horvátországi gyártású alkotások versenyében kapott különdíjat.

Pá, kis panelom! Darabos Éva, 2020 (forrás: NFI)

Zágrábban idén női alkotók képviselik a magyar animációt: Andrasev Nadja magyar–francia koprodukcióban készített Szimbiózis című animációja, amely egy megcsalt fiatal nő rendhagyó módon láttatott története, a rövidfilmek versenyében szerepel. A diákfilmek között három MOME diplomafilm is bemutatkozik: Darabos Éva Pá, ki panelom!, Kádár Melinda A forrás és a torony, valamint Szöllősi Anna Helfer című alkotása.

A nemzetküzi zsűri tagjai között is ismét lesz magyar alkotó, Bucsi Réka filmrendező fog ötödmagával dönteni az idei fesztivál díjairól.

Az idei fesztivál kiemelt retrospektív programjában is a magyar animációs filmeké a főszerep, amelyről ebben a cikkben adtunk hírt.

A fesztivál honlapja

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem