Több mint 100 rövidfilm a Primanimán

2017.10.10.
Több mint 100 rövidfilm és három egész estés animáció is látható lesz a Budaörsön október 18-án kezdődő négynapos Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon, amelynek programjában több társadalmi problémákra reflektáló alkotás is szerepel.

A filmes mustrát október 18. és 21. között hatodik alkalommal rendezik meg Budaörsön három helyszínen. A versengésre 56 országból több mint 500 nevezés érkezett, amelyből az előzsűri végül 15 elsőfilmet, 21 diplomafilmet és 30 diákfilmet, továbbá 34 gyerekfilmet választott ki. A közlemény szerint ebben az évben is markáns darabokkal jelentkeztek a fiatal alkotók, amelyek a témákat tekintve nagy társadalmi érzékenységről tanúskodnak. Az elsőfilmek közt látható a francia Lucréce Andreae a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramját is megjárt Nagyapa, a rozmár (Grandpa Walrus) című filmje, amely egy család gyászát mutatja be groteszk módon. Ebben a kategóriában versenyzik a svájci Anete Melece Analízis Paralízis (Analysis Paralysis) című filctollrajzokat idéző animációja is, amelyben egy kertész egy titokzatos bűnügyet próbál felgöngyölíteni.  A diplomafilmek közt a magány elviselhetetlenségét jeleníti meg Wunder Judit Kötelék című animációja, amelyet beválogattak az Annecy-i Filmfesztivál versenyprogramjába is, illetve amely idén megnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fődíját. 

Primanima 2017 plakátja

Látható lesz Lovrity Anna Kata diplomafilmje, amely idén a Berlinálén debütált: a stilizált látványvilágú Vulkánsziget egy fiatal tigrislány szimbolikus történtén keresztül a nemi zaklatás témájáról szól. Az elmúlt év egyik nagy közönségkedvence a lengyel Renata Gasiorowska Punci (Pussy) című alkotása, amely egyszerű látványvilággal, de annál több humorral mutatja be egy fiatal lány örömszerzését. A gyerekfilmek versenyében vetítik többek között A rossz idő című László Noémi vers adaptációját, illetve az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilmsorozat második epizódját, A bújócskakirályt. 

Szederkényi Bella - A bújócskakirály

A nemzetközi mezőnyben olyan kiváló filmek kaptak helyet, mint a cseh Felkoppintó című rajzfilm, amely egy ébresztőként dolgozó öregember különös életét mutatja be, vagy A kerek hasú farkas, mely egy állandóan éhes farkas megpróbáltatásairól szól. Az ismertető szerint 2017-ben a Primanima nemzetközi zsűrijének tagja a Svájcban élő olasz Mauro Carraro, aki számos díjnyertes, szerzői 3D-s animációs rövidfilm alkotója, Durst György, a Balázs Béla Stúdió egykori gyártásvezetője és a Mediawave Fesztivál filmes szekciójának vezetője, valamint Lana Tankosa Nikolic a neves dán animációs iskola, a viborgi The Animation Workshop oktatási szakembere.

Nagypapa, a rozmár

Az esemény keretében a Primanima fődíja mellett kiosztják a legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat, valamint a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat. A tavaly alapított Csermák Tibor-díjat a legnépszerűbb gyerekfilm kapja, ezen kívül többek közt jutalmazzák a legjobb elsőfilmet, a legjobb diplomafilmet, valamint a legjobb vizsgafilmet, illetve a diákzsűri és a hangzsűri is kiválasztja kedvencét. A fesztiválon a versenyfilmeken kívül idén három egész estés animációt láthat a közönség, amelyek mind a rendezők debütáló nagyjátékfilmjei. Michael Dudok de Wit Oscar-jelölt alkotása, a távol-keleti és az európai vonásokat vegyítő A vörös teknős részben a Kecskemétfilm stúdiójában készült; Claude Barras árvaházban játszódó, gyerekeknek is szóló bábfilmje, a szintén Oscar-jelölt Életem Cukkiniként, valamint Sébastien Laudenbach Grimm-adaptációja, a különleges, festői látványú Levágott kezű lány. Az eseményen az elismert animációsfilm-rendezőpáros, Vácz Péter és Joseph Wallace fog műhelyfoglalkozást tartani, amelyen a résztvevők elsajátíthatják, hogy miként lehet a legegyszerűbb eszközök segítségével bábanimációt készíteni.

Tamás Iván - A rosszidő


A Primanima programjainak Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központ, a Zichy Major és a  BAB - Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér ad otthont. A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny alkotásai a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan Székesfehérváron, Sopronban, Szekszárdon, valamint határon túli településeken Csíkszeredán, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön is láthatók lesznek.