Restaurált magyar filmek a patinás berlini mozi műsorán

2019.02.11.
A patinás berlini művészmozi, a Babylon februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a közép-európai szerzői film nagy korszakának. „A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából” című sorozat 50 híres hatvanas években készült filmet kínál. Az izgalmas visszatekintésbe 9 magyar filmet is beválogattak. Fábri Zoltán, Jancsó Miklós és Szabó István restaurált klasszikusait két-két vetítésen láthatja a berlini közönség. A vetítéssorozat a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum együttműködésével valósul meg.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij filmalkotásai mellett négy Fábri Zoltán (Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, Két félidő a pokolban, Húsz óra), két Szabó István (Apa, Az álmodozások kora) és két Jancsó Miklós (Szegénylegények, Fényes szelek) film lesz műsoron. A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban.

A vetítéssorozat részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta világhírű Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla legendás Sátántangója a Berlinale Fórum programjában lesz látható a napokban.

„A hatvanas évek politikai és kulturális téren az elmúlt évszázad legmozgalmasabb időszaka volt, amely egy pusztító háború utáni valódi újjászületést hozott. A fiatalok ahelyett, hogy szüleik nyomdokaiba léptek volna, túlléptek rajtuk, nem elégedtek meg a megöröklött sablonokkal, nem álltak egy ideológia szolgálatába, ki akartak törni a katonás egyformaságból. (…) Mi volt ez a korszak, a pillanat heve, valaminek a kezdete vagy a befejezése? Milyen hatással vannak ránk ezek a filmek 50 év távlatából, amikor egy újabb jégkorszak elé nézünk?” 

Részletek: Babylon Berlin