Öt magyar film az animációk legfontosabb fesztiválján Annecy-ban

2019.05.28.
Három magyar rövidfilm a versenyben, felújított János vitéz és Macskafogó is lesz az animációs filmek nagy presztízsű nemzetközi seregszemléjén, mely június 10-én kezdődik a franciaországi Annecy-ban.

Andrasev Nadja Szimbiózis című 12 perces legújabb animációjának a világpremierje a rangos fesztivál rövidfilm versenyében lesz. A magyar-francia koprodukcióban készült alkotás főszereplője egy megcsalt feleség, aki férje szeretői után kezd nyomozni, ám ahogy egyre mélyebbre ás, a féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság. Andrasev Nadja korábbi, A nyalintás nesze című Filmalap támogatással készült MOME Anim diplomafilmjével 2016-ban a cannes-i fesztiválon szerepelt, ahol elnyerte a Cinéfondation szekció harmadik díját.

Buda Flóra Anna: Entropia

A diplomafilmek rangos Annecy-i versenyébe meghívták Buda Flóra Anna Entropia és Hana Yamazakai The Act of Breathing című alkotásait, mindkettő a MOME Anim tanszéken készült a Filmalap támogatásával. Buda Flóra Anna animációja februárban debütált a Berlinalén, ahol az LMBTQ filmek versenyében elnyerte a Teddy-díjat.

Az Annecy Classics elnevezésű válogatásában az animációs film történetének felejthetetlen alkotásait vetítik, idén két magyar klasszikus kapott meghívást.

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A néphagyományt és a pop artot egyedi módon ötvöző, káprázatosan színes, zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült el.

Jankovics Marcell: János vitéz

A világhírű kultfilm, a Macskafogó tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek markáns elemeit. Ternovszky Béla rendező és Nepp József forgatókönyvíró animációs akcióvígjátéka 1986-os premierje óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége máig töretlen, a benne hallható dalok közül több időtlen slágerré vált.

Mindkét egészestés filmet a Filmalap hosszútávú filmfelújítási programjának keretében teljeskörűen, 4K felbontásban, a rendezők közreműködésével restaurálták a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai. E két fontos magyar alkotás – a Filmalap ajánlására – először jut el az animációs filmek legnagyobb fesztiváljára, amelyet 1960 óta rendeznek meg Annecy-ban. A János vitézt egy információs vetítésen 1973-ban bemutatták a nemzetközi szakma képviselőinek, de akkor csak részleteket láthatott a közönség.