Óriási érdeklődés az ingyenesen nézhető filmklasszikusok iránt

2020.04.09.
Eddig több mint 2 millió látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet (NFI) Online Filmklasszikusok programja, amellyel az intézmény a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához kíván hozzájárulni.

Az NFI Filmarchívum 90 irodalmi adaptációt, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé online március 21-től. A legnépszerűbbnek a gyermek és ifjúsági filmek bizonyultak, de kedveltek voltak a kötelező olvasmányok filmváltozatai, a történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek és a Filmhíradók 100 éve sorozat is.

A nézettségi listát Dargay Attila rajzfilmjei, A három nyúl és a Vuk mellett olyan ifjúsági közönségkedvencek vezetik, mint az Égigérő fű vagy a Keménykalap és krumpliorr. Különösen nagy volt az érdeklődés az irodalmi klasszikusok, kötelező olvasmányok filmváltozatai iránt is, 10-15 ezres nézettség körül jár az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk, A kőszívű ember fiai, de sokan kattintottak a ritkábban látható irodalmi adaptációkra is, mint A beszélő köntös, a Bogáncs, A Pendragon legenda, vagy a Tanár úr kérem.

A nézettségi lista élén Dargay Attila rajzfilmjei állnak

A történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek közül 10 ezres megtekintés felett jár A Hídember, és számos érdeklődőt vonzott a 80 huszár, a Föltámadott a tenger vagy A tizedes meg a többiek.

Az Online Filmklasszikusok válogatásba bekerült az NFI Filmarchívum Filmhíradók 100 éve című sorozata, mely az eddigi félmilliós nézőszámát az utóbbi hetekben 15 ezerrel növelte. A legtöbben az Ady Endre temetését bemutató, gyönyörű minőségben felújított epizódot nézték meg, ezt követi a Horthy bevonulását megörökítő 100 éves filmhíradó.

Népszerűek a fontos történelmi eseményeket megörökítő epizódok is, köztük az őszirózsás forradalom, a köztársaság kikiáltása, 1919. május 1. és a Tanácsköztársaság bukása.

A visszajelzések alapján a közzétett mozgóképes tartalmak szemléltető anyagként jól használhatóak az oktatásban, az NFI digitális oktatáshoz nyújtott hozzájárulást Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is üdvözölte.

A Nemzeti Filmintézet klasszikus magyar filmeket idézve hívja fel a figyelmet járvány idején a társadalmi távolságtartására: 

Az Overdose című számért nagy köszönet a The Qualitons együttesnek!