Októberben mutatkozik be a román filmgyártás legjava az Urániában

2017.10.05.
Hat játék- és egy dokumentumfilmmel, valamint egy rövidfilmblokkal várja az érdeklődőket október 10. és 15. között a 12. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet leghosszabb múltra visszatekintő rendszeres rendezvénysorozata, amelyet az Uránia Nemzeti Színházzal közösen szervez több mint egy évtizede, hogy bemutassa Románia legfrissebb filmes termését. Az esemény október 10-én Calin Peter Netzer rendező Ana, mon amour című filmjével veszi kezdetét. A vetítést közönségtalálkozó követi Diana Cavaliotti, a film egyik főszereplőjének részvételével, akinek beszélgetőpartnere Dánél Mónika filmtörténész lesz. Az Ana, mon amour két fiatal, Toma és Ana kapcsolatát mutatja be, akik között az egyetemen reményekkel teli szerelem szövődik, de kapcsolatuk hamarosan falat von kettejük köré: a bonyolult családi hátterű Ana neurózisban szenved, pánikrohamai vannak és bár a polgári jómódból jövő Toma sikeresen vállalja fel az oltalmazó szerepét, később rá kell döbbennie, hogy egy olyan ember mellett él, akit képtelen megérteni, és akiért, ha meg akarja menteni, a végsőkig el kell mennie. A film a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol Dana Bunescu, a film vágója Ezüst-medve díjat kapott.

A Berlinálén is díjazott film plakátja

Október 11-én és 14-én vetítik a Két sorsjegy című vígjátékot, Paul Negoescu filmjét. A road movie-ba oltott vígjáték fókuszában az a sokak által ismert helyzet áll, amikor kétségbeesett emberek úgy döntenek, hogy a gyors és egyszerű pénzszerzés reményében megjátsszák a hatoslottót. A 2017-es Gopo Gála közönségdíjával kitüntetett film Ion Luca Caragiale novellájára épül, a három főhőst az Actorie de Film filmszínész iskola alapító-színészei alakítják. A Kutyák című román-francia-bolgár-katari koprodukcióban készült thriller október 11-lén kerül az Uránia vásznára. A főszereplő Roman, Dobrudzsa egyik isten háta mögötti falujába utazik, hogy eladja a földet, amelyet néhány hónappal korábban elhunyt nagyapjától örökölt. Miközben a telek eladásán fáradozik, furcsábbnál furcsább eseményeknek lesz tanúja. A filmet Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban mutatták be, ahol a filmkritikusok részesítették elismerésben, de díjazták a TIFF-en, a Szarajevói Filmfesztiválon és a Gopo Gálán is. Október 13-án lesz látható A Petrilla bolygó dokumentumfilm, Andrei Dascalescu rendezésében. Petrilla erdélyi bányászváros, ahol egy művész és aktivista ex-bányász a művészet és abszurd akciók segítségével próbálja megakadályozni a helyi vezetést a régi bányászati épületek lerombolásában. Célja nem csupán szülővárosa történelmének és identitásának megmentése, hanem egy kísérlet arra is, hogy új módszerekkel egybentarthassa a lassan felbomló helyi közösséget.

Törvénytelen című film

Ugyanezen a napon vetítik még Adrian Sitaru Törvénytelen című filmdrámáját is, amely egy ikerpár történetét és törvénytelen kapcsolatát mutatja be. Fontos szerephez jut a basáskodó orvos apa, a besúgás, az elhallgatás és a konformizmus is. A filmet az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Fórum szekciójában vetítették, ahol az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját nyerte el. Szombaton egy rövidfilm-összeállítás kerül műsorra, amelyben Adrian Silisteanu Írott/Íratlan című alkotását, Ruxandra Ghitescu rendező Ana visszatér című filmjét lehet majd látni, valamint A hálózat elérhetetlen című alkotást Adina Dulcutól és az Eladó álmokat Vlad Buzaianu rendezésében. Vasárnap két filmmel zár a fesztivál. A Sebhelyes szívek című filmdráma 1937-ben játszódik egy Fekete-tenger parti szanatóriumban, ahová csonttuberkulózissal érkezik a húszas évei elején járó Emanuel. Radu Jude negyedik nagyjátékfilmje a 69. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíjában és Don Quijote-díjban részesült. Az idei filmhét utolsó filmje a Fixeur című dráma lesz, Adrian Sitaru rendezésében. Radu a France Presse Hírügynökség bukaresti irodájának gyakornoka, egy teljes jogú riporteri állás várományosa. Egy Franciaországból kiutasított fiatalkorú prostituált történetének feldolgozása kiugrási lehetőséget jelent számára, hiszen ezzel bizonyíthatja rátermettségét. Minél közelebb kerül azonban céljához, annál inkább kezd rádöbbenni, hogy a dolgokhoz való hozzáállása meglehetősen megkérdőjelezhető. A film főszereplője, Tudor Istordor a 2016-os Les Arcs Európai Filmfesztiválon a legjobb férfi szereplő díját nyerte. A film vetítése után beszélgetés lesz a főszerepet játszó Tudor Istodor-ral valamint Molnár Levente színésszel, aki az alkotás szereplőválogatásában működött közre. A beszélgetést Dánél Mónika vezeti. A seregszemle filmjeit eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.