Közel százezren nézték a magyar vígjátékokat a hétvégén

2020.05.04.
A Nemzeti Filmintézet nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát tette ingyenesen elérhetővé a Magyar Film Napja alkalmából. A magyarfilmnapja.hu oldalon május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Nagy siker a Nemzeti Filmintézet által közzétett klasszikus magyar vígjáték válogatás. A magyarfilmnapja.hu oldalon az első hétvégén közel százezren kattintottak a kitűnő alkotásokra. A legnagyobb érdeklődés három különböző korszakban készült és mára vitathatatlanul kultfilmmé vált alkotást övezett, Bacsó Péter A tanúját (1969), Török Ferenc Moszkva terét (2001) és Tímár Péter Csinibabáját (1997).

A Magyar Film Napja alkalmából a Nemzeti Filmintézet (NFI) 20 klasszikus vígjátékot, köztük a Hyppolit, a lakáj-t, a Meseautó-t, minden idők legnézettebb magyar filmjét a Mágnás Miská-t, a Liliomfi-t, a Mici néni két életé-t, a Roncsfilm-et, és a A legényanyá-t is ingyenes elérhetővé tette online április 30-án. Teljeskörűen felújítva és digitalizálva látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.

Az NFI Filmarchívum munkatársai a magyar film különböző korszakaiból, nyolc évtized kiemelkedő magyar vígjátékaiból válogattak. A 20 film közül több ezúttal látható először online. A vígjátékokban viszontláthatjuk a magyar film örök nevettetőit és legendás arcait, köztük Bodrogi Gyulát, Bujtor Istvánt, Dajka Margitot, Eperjes Károlyt, Esztergályos Cecíliát, Garas Dezsőt, Gálvölgyi Jánost, Gobbi Hildát, Kabos Gyulát, Kállai Ferencet, Kern Andrást, Kiss Manyit, Koncz Gábort, Latabár Kálmánt, Mucsi Zoltánt, Őze Lajost, Pásztor Erzsit, Pécsi Ildikót, Perczel Zitát, Pogány Juditot vagy Reviczky Gábort.

A Magyar Film Napja – Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, annak emlékére, hogy ezen a tavaszi napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást.



Nem vicc. 20 vígjáték ingyen május 10-ig - A Magyar Film Napját a járványhelyzetre való tekintettel idén online ünnepelte a Nemzeti Filmintézet a kitűnő vígjátékok közzétételével.

A klasszikus magyar vígjátékok május 10-ig a magyarfilmnapja.hu oldalról érhetők el.