Ő nem a magyar Woody Allen, hanem Kern András

2018.01.28.
Január 28-án hetvenéves Kern András Kossuth-díjas színész, rendező és író.

Az egyik legnépszerűbb magyar színész már tízévesen szerepelt a Kaland az Állatkertben című rövidfilmben, aztán más szerepekre is hívták. Filmrendezőnek készült, gimnazistaként osztálytársával, a későbbi filmoperatőr Edelényi Jánossal készített Mi lesz című rövid játékfilmjükkel megnyerték a XIII. országos amatőrfilm fesztivált. Ekkor már országszerte ismert volt, mert egy másik osztálytársával előadott színészparódiákkal elsők lettek a Magyar Televízió Ki mit tud? vetélkedőjén.

A Ki mit tud? vetélkedő győztese (forrás: MTI Fotó: Friedmann Endre)

A sikersorozat folytatódott: a Vígszínház igazgatója, Várkonyi Zoltán – aki zsűritagként már ismerte – meghívta Arthur Miller Közjáték Vichyben című drámájának kamasz szerepére. Harmadikos gimnazistaként olyan partnerekkel léphetett színpadra, mint Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Benkő Gyula. Ő ugyan továbbra is rendező szeretett volna lenni, de mivel érettségijének évében a Színház- és Filmművészeti Főiskolán nem indítottak ilyen osztályt, a színész szakra jelentkezett. Fel is vették, 1970-es végzése óta a Vígszínház társulatának tagja.

Érettségire készülve, barátaival a Duna-parton (forrás: MTI Fotó: Keleti Éva )

Kern András a magyar színjátszás egyik legnépszerűbb, legtöbbet foglalkoztatott művésze, akinek sajátos karaktere, fanyar humora, bensőséges játékstílusa tudatos szerepfelépítéssel párosul. Százharmincnál is több darabban szerepelt, alakította Raszkolnyikovot a Bűn és bűnhődésben, Svejket, III. Richárdot, Willy Lomant Az ügynök halálában, Rank doktort a Nórában, Peacockot a Koldusoperában, Yossariant A 22-es csapdájában. A Vígszínházban és a Pesti Színházban jelenleg is nyolc darabban lép színpadra, többek között Ebherhard Streul (Parti Nagy Lajos) A kellékes című monodrámájában, A velencei kalmárban Shylockot, Molnár Ferenc A testőrében a kritikust alakítja.

Szerepel Woody Allen – harminc éve futó – Játszd újra, Sam és Szentivánéji szexkomédia című darabjában, utóbbinak színpadra állításában is részt vett, jelenleg Georges Feydeau Egy éj a paradicsomban című bohózatára készül. Vendégként fellép más színházakban is, többek között a József Attila Színházban a Balfácánt vacsorára!, a Centrál Színházban az Illatszertár, a Belvárosi Színházban a Hitted volna? és a Dés Mihály regényéből készült Pesti barokk című produkciókban (a regény színpadi változatát is ő készítette).

Sándor Pál Ripacsok című filmjében, 1980 (forrás: (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, a legemlékezetesebbek: a Régi idők focija, Ripacsok, Az elvarázsolt dollár, Meseautó, Csocsó, Egy szoknya, egy nadrág. Bujtor István Ötvös Csöpi-filmjeiben ő volt Kardos doktor, a kétbalkezes nyomozó. A miniszter félrelép című filmvígjátékot közösen rendezte Koltai Róberttel, a Sztracsatellának nem csak főszereplője, hanem forgatókönyvírója és rendezője is volt. 2016-ban mutatták be a Gondolj rám című filmjét, amelynek rendezése mellett a főszerepet is eljátszotta.

Rendszeres vendége volt a Rádiókabarénak, itt hangzottak el frenetikus sikerű, legendássá vált számai: Taxi, Halló, Belváros (benne a levehető ajtós NDK turmixgép), Evőolimpia. Sok emlékezetes szinkron is fűződik nevéhez, az Annie Hall sikere óta ő Woody Allen állandó magyar hangja, de jobban szereti, ha a magyar Woody Allen helyett inkább Kern Andrásként emlegetik.1985 óta több lemeze jelent meg. 2002-ben adták ki Elfogtunk egy levelet című kötetét, Bárdos András könyvet írt róla Kern András, ezt nem lehet leírni! (2012) címmel. Hangoskönyveken is hallható, többek között Lázár Ervin-meséket, Rejtő-regényeket, Harry Pottert és a Sörgyári capricciót tolmácsolja. Pályája töretlen, szerepálmai nincsenek, sorra kapta és kapja a jobbnál jobb feladatokat, legfeljebb csak az ifjúságát sírja vissza a rá jellemző fanyar humorral.

A Hogy volt!? című tv-műsor felvételén 2014-ben (forrás: MTVA Fotó/Zih Zsolt)

Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: Jászai-díj (1978), érdemes művész (1989), Karinthy-gyűrű (1995), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1996), kiváló művész, örökös tag a Halhatatlanok Társaságában (2003), Déri János-díj (2004), Páger Antal-színészdíj (2007). 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki sokoldalú művészi munkásságának elismeréseként. 2010-ben megkapta a Pro Urbe Budapest díjat, 2011 szeptemberében a nyíregyházi Vidor Fesztivál életműdíját, 2015-ben pedig a Vígszínház-díjat vehette át, díszpolgára a XIII. kerületnek.

Hetvenedik születésnapját január 28-án a Lövölde tér című koncerttel ünnepli, amelyen régi sikeres dalok mellett újak is elhangzanak, s több népszerű művész is partnere lesz.