Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

A magyar animáció gyöngyszemei a restaurátor szemszögéből

Moldován Márton |

A gyakran ismételt kérdésre, hogy miben tér el egy animáció restaurálása az élőszereplős filmekétől, a Filmarchívum szenior restaurátora, Moldován Márton válaszol.

Valamennyi példa olyan rendszerváltozás előtt készült animációs rövidfilmből való, amely – újonnan felújított változatban – megjelent A magyar animáció gyöngyszemei című gyűjteményes DVD-n.

FLICKER  

A restaurálási folyamat ugyanúgy kezdődik mindkét filmtípus esetében: a restaurálási kellék kiválasztásával. Ez optimális esetben – amennyiben rendelkezésre áll – a kameranegatív, mint legteljesebb és általában leghibátlanabb anyag. Ennek digitalizálása után rögtön feltűnik az első különbség: a flicker nevű jelenség, vagyis a szomszédos képkockák közötti gyengébb-erősebb fényességkülönbség, azaz villogás. Ez a legtöbb animációs film készítési módja, a kockánkénti expozíció miatt sokkal látványosabb, mint egy élőszereplős film esetében, ahol folyamatosan exponál a kamera. A fenti példánál a kép „kisimítása” mellett arra is ügyelni kellett, hogy ne „simítsuk túl”, vagyis az átváltozás jellege maradjon robbanásszerű.

 Macskássy Gyula, Várnai György: Párbaj (1961, részlet)

ESŐKARC  

Ha egy régi kópia vetítésére gondolunk, mindig az esőkarc jut elsőként eszünkbe. Eltávolítási módja azonban sajnos sajátságos: a legtöbb képjavító program ugyanis nem tudja értelmezni az ún. „kétkockás” animációt, vagyis amikor egy-egy rajzot (vagy térbeli animációk esetében egy-egy beállítást) egymás után két filmkockán rögzít a kamera. Nemcsak az automatikus „koszkiszedés” nehezebb így (amikor is be lehet programozni, hogy a képkockákon lévő karcok helyett a környező képkockák tartalmából pótolja a karc által eltakart képrészletet), hanem a manuálisan végzett képtisztítás esetében is szinte minden kockánál meg kell adni a szoftvernek, hogy az előző vagy a következő kockából pótolja a karc helyét, mert a program magától nem jön rá, hogy egymás mellett két, szinte egyforma kocka van, és még beállítani sem lehet úgy.

Hernádi Tibor, Majoros István: Animália – Állatságok (1977, részlet)

KÓPIAMÁSOLAT
Ez ugyan nem specifikusan animációs probléma, de ebben az esetben pont előkerült, és látványos beavatkozást igényelt: ezt a filmet eredetileg 16 mm-es filmre forgatta az alkotó, Nagy Gyula. Amit viszont az Archívumban beszkenneltünk, az ennek a 35 mm-esre felnagyított változata volt, mert a kameranegatív már nem állt rendelkezésre. Jól látható a vártnál nagyobb szemcseméret, a különösen a kék csatornára jellemző képzaj, és a snittek végén található ugrás, ahol a kopírgépet megugrasztotta a ragasztás. Ezeket természetesen mind eltávolítottuk, hiszen rontják az élményt.

Nagy Gyula: Süti (részlet, 1984)

ELTÉRŐ HANGSÁV  
Végül egy más jellegű nehézség: Macskássy Katalin korszakos animációs dokumentumfilmjének eredeti kevert hangszalagján, amely ugyanolyan elsődleges kellék, mint a kameranegatív, szerepel egy riportrészlet, amely – vélhetőleg cenzurális okokból – az annak idején forgalmazásra készített filmkópiákban már nem volt meg (a filmből összesen két darab forgalmi kópia van az archívum állományában). Képanyag híján ez a mondat nem került bele a film lemezen megtekinthető és hivatalosan is forgalmazott változatába. A restaurálásnak ugyanakkor alapvető feladata, hogy minden lehetséges kelléket összeszedve rekonstruálja a legteljesebb változatot is. Így vált most az eredeti felvételi hangszalag digitalizálásával hozzáférhetővé a film cenzúrázatlan változata.  
Itt hallgatható meg a kicenzúrázott mondat:

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem