Filmre hangolva! Szeptemberben újra a filmklasszikusoké a főváros

2019.07.11.
2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikus filmek fesztiválját. Nyolc nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség.

Az idei program a film és a zene közel 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilm klasszikusok, világhírű musicalek, mint pl. a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, legendás film noir-ok a Máltai sólyomtól A szamurájig, western eposzok, a filmművészet kiemelkedő zenei témájú kultfilmjei mint a Jazzkirály, a Mindhalálig zene, az Evita, a Rocky Horror Picture Show, és csodálatos magyar zenés filmek is.

„A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, ezzel is megszólítva a fiatalokat. Filmritkaságokat és ‘újrahangszerelt’, népszerű filmeket állítunk középpontba – mindezt nagyvásznon, varázslatos, igazi moziélményként.” – emelte ki Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatója.

Szabadtéri vetítés a Szent István téren 2018-ban (fotó: Déri Miklós)

Először láthatja a közönség a teljeskörűen restaurált Meseautót, melyhez egy izgalmas kiállítás is kapcsolódik majd. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön filmes blokkal ünnepli a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton. A 80-as évek olyan magyar zenés kultuszfilmek frissen felújított változatait is megtekinthetik a nézők, mint az Eszkimó asszony fázik, Kopaszkutya, István, a király.

A fesztivál tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós, és az Oscar-díjas Kertész Mihály (Michael Curtiz) életműve előtt. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotóinak – köztük Mészáros Márta és Törőcsik Mari – filmjeit is.

A közönség ismét élvezheti az európai filmarchívumok gyűjteményeinek restaurált filmritkaságait.

Michael Nyman (fotó: Isabella De Maddalena)

Az idei Klasszikus Film Maraton vendége lesz Michael Nyman világhírű filmzeneszerző (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke zeneszerzője és Peter Greenaway kultikus filmjeinek alkotótársa), Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja, a Balfácán, a Félénk vagyok, de hódítani akarok, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője, Udo Kier világhírű német származású, amerikai színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, valamint Magda Vásáryova színésznő, akit Jiří Menzel Sörgyári capriccio-jának elbűvölő szőkeségeként szeretett meg a magyar közönség. Szabó István berlini Ezüst Medve és Európai Filmdíjas Édes Emma, drága Böbe című filmjének, a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatának a bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege is.

Pierre Richard (fotó: Pauline Maillet)

A fesztivál programja vetítéssorozattal emlékezik meg az év elején elhunyt világhírű magyar producerről, Andy Vajnáról.

Andy Vajna (MTI Fotó: Kallos Bea)

A Szent István téri Bazilikánál megrendezett ingyenes szabadtéri vetítések idén hat estén át várják a közönséget. A nézők óriásvásznon láthatják majd Jankovics Marcell teljeskörűen restaurált remekművét, a Fehérlófiá-t, Koltay Gábor nagysikerű zenés filmjét, az István, a király-t 4K-ban felújított képi és Dolby hangminőségben, a Magas szőke férfi felemás cipőben-t (Pierre Richard jelenlétében), valamint Dziga Vertov klasszikusát, az Ember a felvevőgéppel-t, melyet Michael Nyman zenéje kísér. Szabadtéren vetítik az Oscar-, és háromszoros Golden Globe-díjas Evita című musicalt és a Queen 1986-os budapesti fellépéséről készült koncertfilmet is.

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi.

Udo Kier (forrás: MNF)

Az eseménysorozatot nemzetközi filmszakmai előadások, workshopok, mesterkurzusok, zenés programok, dokumentumfilm vetítések, és plakátkiállítás kísérik.

Eger városa idén is átveszi a Klasszikus Film Maraton programját és a szeptemberi Győri Filmnapok is válogat a bemutatott filmekből.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/klasszikusfilmmaraton/