Elindult a FILMIO, az új magyar streaming szolgáltatás

2020.11.19.
Mától új, online filmtárral bővül a Magyarországon elérhető streaming szolgáltatások kínálata. A Nemzeti Filmintézet által elindított platform, a FILMIO sokak érdeklődésére számot tartó, egyedülálló tartalommal szeretné megnyerni magának a hazai nézőket. Napjaink elvárásaihoz igazodva, a lehető legszélesebb kínálatot nyújtva teszi hozzáférhetővé a magyar filmgyártás régi és új remekműveit, klasszikusait, örök kedvenceit. Mintegy 220 produkció – animációk, dokumentumfilmek, tévéfilmek mellett – több mint 160 magyar mozifilm között lehet mostantól válogatni, és a választék hétről-hétre tovább gyarapodik. A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető FILMIO előfizetéses rendszerben működik, viszont a szolgáltatásért fizetett díj egyben a magyar film támogatása is. Az innen származó bevétellel a Nemzeti Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretet növeli.

„Régi adósságunkat törlesztettük a FILMIO november 19-i debütálásával. Hiányzott már egy olyan platform a közönségnek, ahol egyben elérhető a magyar filmek java, legálisan, kiváló minőségben. A sokszínű magyar film közös kultúrkincsünk, nemzeti identitásunk meghatározója, ezért is örülünk, hogy elindíthatjuk az új, online filmtárunkat. Mindenkinek van legalább egy kedvence köztük, de inkább több, amelyeket most már Magyarországon bármikor, bárhonnan a FILMIO-n keresztül el lehet érni.” – hangsúlyozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.  

 

Induláskor a FILMIO több mint 220 alkotást tartalmaz, amelyek döntő többsége mozifilm, köztük a közelmúlt sikerei, így a Valami Amerika trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia. A digitális felújításnak, restaurálásnak köszönhetően pedig 120 olyan régi kedvenc is tökéletes kép- és hangminőséggel nézhető meg a felületen, mint a Hyppolit, a lakáj, a Mici néni két élete, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár, A tanú, a Régi idők focija, A Pogány Madonna, a Megáll az idő, a Szamárköhögés, a Macskafogó, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Csinibaba vagy a Moszkva tér.  

Az igazi ínyencek pedig olyan ritkaságokat is felfedezhetnek a kínálatban, mint az egyik első fennmaradt magyar mozifilm: a Casablanca világhírű, Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc, az egyetlen mozgókép, amelyben Jászai Mari látható. Az előbbieken túl a FILMIO kínálatát színesítik animációk, dokumentumfilmek és tévéfilmek is.  

 

A FILMIO megvalósításán 2020 márciusa óta dolgozik a Nemzeti Filmintézet és a platform műszaki hátterét létrehozó és üzemeltető Antenna Hungária szakértő csapata.
A Nemzeti Filmintézetben a Filmlabor és a Filmarchívum szakembereinek együttműködésében a 2017-ben indított Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programban már mintegy 120 magyar mozifilm teljes körű restaurálása valósult meg. Ennek az értékmentő munkának az eredményeit ezentúl a FILMIO-n is bemutathatjuk a filmszerető közönségnek.  

A fejlesztői munka a november 19-i indulással nem ér véget. Jelenleg a FILMIO kizárólag Magyarországon érhető el. A tervek szerint a filmek hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetőek lesznek, készül az okostévé applikáció, továbbá a V4 filmintézetei is kapcsolódnak majd saját tartalmakkal a felülethez egy egyedülálló, színes, soknyelvű közép-európai streaming szolgáltatást megteremtve.  

Filmio felhasználói felület

A Nemzeti Filmintézet továbbra is elkötelezett támogatója a mozibemutatásra készülő alkotásoknak, a klasszikus mozi- és filmélménynek. A tervek szerint az új mozifilmek a mozibemutatót követően a FILMIO-n lesznek először láthatók, sőt minél több, nem kifejezetten moziforgalmazásra szánt mozgókép premierje a FILMIO-n lehet. Hamarosan előfizetés nélkül, egy-egy adott film megtekintésére is lesz lehetőség a FILMIO-n.  

A Nemzeti Filmintézet online filmtárára az idei év végéig kedvezményesen lehet előfizetni. December 31-ig 890 forintot kell kifizetni a havidíjas szolgáltatásért. Januártól pedig havi 1190 forintért nézhetnek hazai filmeket korlátlanul a nézők a FILMIO-n, melynek bevételéből a Nemzeti Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretét növeli.  

A FILMIO-t filmes alkotók részvételével megtartott, online közvetítésen mutatta be az újságíróknak a Nemzeti Filmintézet az indulás napján. Az interaktív eseményen az újságírók beküldték kedvenc magyar filmjük címét, melyből a mellékelt kedvenc magyar filmjeink címkefelhő rajzolódott ki.  

 

https://www.filmio.hu