Elindult a CINARTS projekt!

2019.03.28.
Milyen a modern európai város Fritz Lang Metropolis című filmjének apropóján? Mit mutat a tükör Jean Cocteau Orpheus-ában? Mi a szerepe a tájnak festményen és filmen? Hogyan hatnak egymásra film és a vizuális művészetek? Ezekre a témákra hívja fel a figyelmet az öt ország közreműködésével készülő CINARTS nemzetközi oktatási projekt.

Az elkövetkező két évben négy nemzeti filmarchívum, az olasz Cineteca di Bologna, a portugál Cinemateca, a belga Cinemathèque Royale, és a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum, valamint a francia Enfants de Cinema filmes oktatással foglalkozó képviselői fognak együttműködni. Ők és szakmai partnereik azon dolgoznak majd, hogy a filmörökség és vizuális művészetek közismert, és kevésbé közismert alkotásai színesen, interaktívan, feladatokkal kiegészítve jussanak el az osztálytermekbe. A márciusban, Lisszabonban tartott projektindító találkozón a Magyar Nemzeti Filmalap részéről Papp Bojána, a hazai szakmai partnerszervezettől, a Vizuális Világ Alapítványtól Kozák Zsuzsa vett részt.

A projektindító találkozó helyszíne, a lisszaboni Cinemateca (fotó: MNF)

A cél egy többnyelvű weboldal létrehozása, ahol országok és művészeti ágak kölcsönhatásában, szórakoztatóan ismerhető meg az európai filmes örökség, filmrészletekkel, a filmtörténet kezdetétől napjainkig, változatos filmes, történelmi és kultúrtörténeti tartalmakkal.