Kertésztől Curtizig – életrajzi könyv jelent meg a Casablanca rendezőjéről

2022.02.17.
Kertész Mihály – Egy filmes élet – A Nemzeti Filmintézet a filmtörténet egyik legikonikusabb alkotójáról adott ki információgazdag és szórakoztató életrajzi könyvet, mely Kertész magyarországi és hollywoodi munkásságát egyaránt bemutatja, továbbá filmbe illő magánéletébe is bepillantást nyújt.

Az Oscar-díjas Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály (1886–1962), akinek legismertebb filmjei közé tartozik a Casablanca (1942), a Yankee Doodle Dandy (1942), a Mildred Pierce (1945) és a Fehér karácsony (1954), a filmtörténet egyik legikonikusabb rendezője.

A Nemzeti Filmintézet az Osiris Kiadó közreműködésével adta ki a Kertész Mihály – Egy filmes élet című izgalmas monográfiát, mely a világhírű filmes életének első magyar nyelven megjelent feldolgozása.

A ragyogó pályát befutó művész életrajzában a szerző, Alan K. Rode amerikai filmtörténész leírja a rendező kevéssé ismert korai éveit, a közel 50 filmet jegyző magyarországi karrierjét, és feltárja, hogyan alakította Kertész az európai némafilm első időszakát, mielőtt 1926-ban az Egyesült Államokba emigrált.

Alan K. Rode: Kertész Mihály (forrás: MTI)

Hollywoodban Michael Curtiz néven folytatta karrierjét, és profizmusa mellett kíméletlen munkastílusával és sajátos angoljával is nagy hírnevet szerzett. Színészei mindig emlékezetes alakításokat nyújtottak, irányítása alatt tízen kaptak közülük Oscar-jelölést. Különös képessége volt ahhoz, hogy felismerje az új tehetségeket és egyengesse a pályájukat, az ő segítségével indult el többek között Errol Flynn, John Garfield és Doris Day karrierje.

Könyvbemutató, 2022.02.16. Filmarchívum:

A Warner stúdiónál töltött példátlanul hosszú, huszonhét éves időszak alatt kalandfilmeket, westerneket, musicaleket, háborús eposzokat, történelmi filmeket, horrorfilmeket, romantikus filmeket, melodrámákat, vígjátékokat és film noir remekműveket egyaránt készített. Megdöbbentően gazdag életműve mintegy 180 filmből áll. Alan K. Rode nemcsak az egyedülálló alkotói örökséget tanulmányozza, de Kertész drámáktól sem mentes magánéletébe is betekintést nyújt. Az aprólékosan kidolgozott, információgazdag és szórakoztató életrajz árnyalt képet fest Hollywood aranykorának egyik legendás filmeséről.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság a magyar filmörökség gondozása és felújítása mellett folyamatos kutatómunkát végez. Kertész Mihály Magyarországon készült filmjeinek felkutatásán, megmentésén és felújításán lelkes szakemberek dolgoznak évek óta.

Michael Curtiz és Errol Flynn a Robin Hood forgatásán.

Nemrég előkerült néhány filmtörténeti jelentőségű, eredeti kameranegatív a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság raktárából, melyekből egy eddig elveszettnek hitt filmriportot sikerült rekonstruálni 1918 szeptemberéből. A margitszigeti tüzérnapról készült híradás különlegessége, hogy néhány snitt erejéig maga Kertész Mihály is feltűnik benne, épp rendezés közben látható. Kertész magyarországi korszakából ez a felvétel eddig a leghosszabb, ami fennmaradt. A rekonstrukció a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállításra készült, melynek virtuális változata nemsokára elérhető lesz a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság honlapján.