Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Viscontit és Jancsót is megihlette

December 4-én ünnepli születésnapját Balázsovits Lajos színész, rendező, Jancsó Miklós filmjeinek állandó szereplője, a Játékszín volt igazgatója.

MTI/Filmarchívum |

Agnieszka Holland lengyel filmrendező 70 éves

November 28-án hetvenéves Agnieszka Holland lengyel filmrendező, forgatókönyvíró.

MTI/Filmarchívum |

Sára Sándor 85 éves

Ma ünnepli születésnapját Sára Sándor filmrendező, operatőr. Ha meglátunk egy általa fényképezett képsort, különös erővel érezzük benne a táj líráját és a történelem pulzálását. Nincs még egy olyan magyar filmes, aki annyira a tájjal mondta volna el Magyarország történetét, mint ő.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Bernardo Bertolucci

Évek óta tartó betegség után, 77 éves korában elhunyt Bernardo Bertolucci, az Utolsó tangó Párizsban rendezője, aki Az utolsó császár című filmjéért kapott Oscar-díjat. Legjelentősebb alkotásai közé tartozik a Huszadik század, A kis Buddha, az Álmodozók. Utolsó filmje a 2012-es Én és te volt.

MTI/Filmarchívum |

Diploma nélkül lett világhírű – Törőcsik Mari

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze már húszévesen elkápráztatta a világot. Már főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomát sem kaphatott.

MTI/Filmarchívum |

Felújított formában ismét mozikban a Cinema Paradiso

Éppen a harminc évvel ezelőtti bemutató évfordulójához kapcsolódva felújított és digitalizált formában ismét mozikba kerül Magyarországon Giuseppe Tornatore Oscar- és Golden Globe-díjas filmje, a Cinema Paradiso.

MTI/Filmarchívum |

Miki egér 90 éves

Miki egér, Walt Disney egyik legnépszerűbb rajzfilmfigurája november 18-án ünnepli kilencvenedik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Ennio Morricone 90 éves

November 10-én kilencvenéves Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester. Az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző több mint félezer filmes és televíziós produkciót jegyez, köztük olyan alkotásokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika.

MTI/Filmarchívum |

Kerekes Band klip készült az 1936-os Hortobágy-film alapján

Az egri etnofunk betyárok, a Kerekes Band Georg Höllering filmpoémáját, a Hortobágyot választotta új klipjének kiindulópontjául. "Annyira kilóg ez a film a többi közül, mint Sergio Leone alkotásai a westernfilmek közül" – mondják a zenészek.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Több, mint folyó – A Duna A tanú című filmben

„A Duna több önmagánál, valahogy a történelem, a sors metaforája” – mondta Bacsó Péter, akinek felejthetetlen kultuszfilmjében, A tanúban az imádott folyó nem egyszerű helyszín, hanem főszereplővé lép elő a csodálatos színészek mellett. A haza, de egyszersmind a végzet, a könyörtelen valóság metaforája is.

Fazekas Eszter |

Nem akart mindenáron filmet csinálni. 20 éve halt meg Szőts István

Húsz éve, 1998. november 6-án halt meg Szőts István, az Emberek a havason című film rendezője. Úttörő jelentőségű, nemzetközi sikereket aratott filmjei mellett élete a megvalósulatlan filmtervek története is.

MTI/Filmarchívum |

Közös Halmaz a múlt feldolgozásához

Segíti-e a múltfeldolgozást a tévhitek cáfolata? Hogyan mérgezi a történelem a generációk kapcsolatát? November harmadik hétvégéjén filmek segítségével tehetjük mérlegre közös dolgainkat a Közös Halmaz Fesztiválon, a Premier Kultcaféban, vetítésekkel és három pódiumbeszélgetéssel.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

A rendező-festő édes élete. Federico Fellini 25 éve halt meg

Huszonöt éve, 1993. október 31-én halt meg Federico Fellini, az olasz filmművészet egyik legsajátosabb egyénisége, aki a rá záporozó szakmai díjak ellenére is azt tartotta a legnagyobb elismerésnek, ha rendező-festőnek nevezték.

MTI/Filmarchívum |

Tehetség, aki meseautóval száguldott végig karrierjén. Tolnay Klári 20 éve halt meg

„Tud az angyalok nyelvén, de veszedelmes közelségből ismeri az ördög titkait” – írta a húsz éve, 1998. október 27-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas színésznőről, Tolnay Kláriról Müller Péter író.

MTI/Filmarchívum |

Az egyik legkorábbi magyar rádiójáték került elő egy hanglemezlemezhagyatékból

A Gramofon Online szerkesztői és kutatói egyedülálló hangdokumentumra bukkantak egy hanglemezhagyaték megvásárlásakor, amelyet most megosztanak mindenkivel a Filmarchívum Youtube csatornáján.

Kurutz Márton |

Újra moziban A tanú!

Restaurált filmklasszikusok az Audiovizuális Örökség Világnapján október 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Akinek a dallamait ma is dúdolják. Lehár Ferenc 70 éve halt meg

Hetven éve, 1948. október 24-én halt meg Lehár Ferenc, a magyar operett egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja.

MTI/Filmarchívum |

Zerkovitz Béla 70 éve halt meg

Hetven éve, 1948. október 23-án halt meg Zerkovitz Béla, az egyik legsikeresebb magyar slágerszerző, akit saját korában gúnyoltak, a kommunizmus évtizedei alatt betiltottak, népszerűsége mégis töretlen maradt.

MTI/Filmarchívum |

A hétvégén itt a 6. Országos Rajzfilmünnep!

Ismét együtt izgulhatunk Vukkal az első vadászatán, elkísérhetjük Mátyás királyt álruhás kalandjaira, rácsodálkozhatunk a repülni tudó kockásfülű nyúlra: országszerte 100 helyszínen közel 500 vetítési programmal várja az egész családot a Rajzfilmünnep.

Még mindig a nap szépe. Catherine Deneuve 75

Október 22-én hetvenöt éves Catherine Deneuve, a francia film nagyasszonya. Egy ideig az örökifjú filmcsillagról mintázták a francia középületekben látható Marianne-mellszobrot, volt a Chanel arca és Yves Saint Laurent divattervező múzsája is.

MTI/Filmarchívum |

Akik filmre vették a forradalmat – 1956. október 23. operatőrei

20-25 magyar operatőrnek és segítőiknek köszönhetjük, hogy az 1956-os forradalom mozgóképes öröksége több ezer kis filmtöredékben fennmaradt. Cikksorozatunkban azt rekonstruáljuk, hogy kik voltak ők, és hogy mikor, hol és hogyan rögzítették a történelmi nap pillanatait.

Varga János – Tóth István Sztív |

A "tüskés mimóza" – Feleki Kamill

Akrobatikus ügyessége és virtuóz tánctudása miatt a magyar Fred Astaire-ként is emlegették a ma 25 éve elhunyt Feleki Kamillt. Partnere és pályatársa, Honthy Hanna "tüskés mimózának" nevezte – egyszerre utalva érzékenységére és villámló nyelvére.

MTI/Filmarchívum |

A félénk „szerelemistennő”. Rita Hayworth 100

Száz éve, 1918. október 17-én született Rita Hayworth, a „nagy amerikai szerelemistennő”.

MTI/Filmarchívum |

A színes életű színész. Tim Robbins 60

Október 16-án hatvanéves Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, rendező.

MTI/Filmarchívum |

Megkezdődött a Filmarchívum épületének felújítása

2018. október 15.-én megkezdődött a Filmarchívum főépületének (Budakeszi út 51/E) felújítása és korszerűsítése.

Akinek a színészet jelenti a megnyugvást. Hugh Jackman 50

Október 12-én ötvenéves Hugh Jackman Golden Globe-díjas ausztrál színész.

MTI/Filmarchívum |

Újra mozikba kerül az 50 éves, felújított Egri csillagok

Az eredeti bemutató után fél évszázaddal ismét mozivásznon látható minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmje, az Egri csillagok. Várkonyi Zoltán klasszikusát a Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási programjában 4K felbontásban, teljeskörűen restaurálta a Magyar Filmlabor és a Filmarchívum.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Berlinben is megjelent a Psyché

A berlini Absolut Medien kiadó gondozásában Németországban is megjelent DVD-n Bódy Gábor monumentális alkotása. A film 2011-ben digitálisan felújított változata a Filmarchívum szakmai irányításával, Hildebrand István operatőr közreműködésével a Filmlaborban készült.

A karizmatikus filmmogul: Korda Sándor

Az angol filmtörténészek egyhangúan elismerik, hogy a brit filmproducerek közül egy sem rendelkezett az erőnek, az egyéniségnek és a fantáziának azzal a keverékével, mely Sir Alexander Kordát nemcsak Anglia, hanem a világ egyik legtekintélyesebb, legkarizmatikusabb filmmoguljává tették.

Balogh Gyöngyi |

Elhunyt Charles Aznavour, a sanzon francia királya

Az örmény származású francia sanzonénekes 94 éves volt. Több mint 60 filmben is szerepelt, a francia új hullám rendezői szívesen foglalkoztatták, a Lőj a zongoristára, az Orfeusz testamentuma, a Tíz kicsi indián, vagy a Bádogdob szereplőjeként is emlékezhetünk rá.

MTI/Filmarchívum |

Túl a nosztalgián

A Volt egyszer egy téka igazi ritkaság a magyar dokumentumfilmes palettán: könnyeden személyes, azonnal behúz. Búcsú-dokunak, nosztalgiafilmnek készült, s mert életteli viszonyt alakít ki a nézővel, annak is működésben mutatja meg a téka-hangulatot, aki sosem járt náluk.

Boronyák Rita |

A legszerényebb és legvonzóbb. 10 éve halt meg Paul Newman

Tíz éve, 2008. szeptember 26-án halt meg Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező.

MTI/Filmarchívum |

Mindent tud a színészetről – Csomós Mari 75

Szeptember 25-én hetvenöt éves Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a nemzet színésze.

MTI/Filmarchívum |

90 éve született Sinkovits Imre

Szeptember 21-én lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, aki paraszttól az értelmiségiig, bohóctól a hősig bármit hitelesen el tudott játszani.

MTI/Filmarchívum |

A lyoni Lumière Fesztivál bemutatja a Hannibál tanár úr-at

A mozi „születési helyén”, Lyonban megrendezett fesztivál a restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléje. Idén már ötödik alkalommal kerül be magyar filmklasszikus a nívós válogatásba.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

A tökéletes hangú színész. Jeremy Irons 70

Szeptember 19-én hetvenéves Jeremy Irons brit színész, aki a filmvásznon volt már többek között terrorista és varázsló, felesége megölésével vádolt báró és fia szerelmét elcsábító apa, s azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett megkapta a Tony-, az Emmy- és az Arany Glóbusz-díjat is.

MTI/Filmarchívum |

A hallgatás stratégiái és a botlatókövek

Az elveszett nagypapa című film mondható formába önti a mondhatatlant, a lehetetlenre vállalkozva szívós aprómunkával próbálja kideríteni egy család történetét – az eredmény olyan virtuális botlatókő, amely reményt adhat a hasonló emlékezetmunkák elvégzéséhez.

Boronyák Rita |

A magyar filmes, akit lovaggá ütöttek. Korda Sándor 125

125 éve, 1893. szeptember 16-án született Korda Sándor, a brit filmgyártás megteremtője, akit a világ Sir Alexander Korda néven ismer, mert első filmrendezőként emelték lovagi rangra. Élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot.

MTI/Filmarchívum |

Óriási közönségsikert aratott a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Összesen közel 15 ezren voltak kíváncsiak a filmes esemény programjára! Minden este megtelt Budapesten a Szent István Bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi szeptember 4. és 8. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Nemet mondani Bergmannak. Faragó Katinka a Film Maratonon

Engem hívtak Bergman mellé, mert senki más nem akart vele dolgozni. Akkor lett jobb a viszonyunk, amikor mertem neki nemet mondani – hangsúlyozta Faragó Katinka, Ingmar Bergman egykori munkatársa, aki a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon vett részt.

MTI/Filmarchívum |

Nehéz-e elhagyni a sminkszobát?

A második Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából Budapestre látogatott napjaink egyik legtitokzatosabb színésznője. Claudia Cardinale két filmje, A párduc és a Volt egyszer egy Vadnyugat előtt mondott bevezetőt, az Aria Hotelben pedig sajtótájékoztatót tartott.

Boronyák Rita |

A háromszáz éves ember – Egy megelevenedett némafilm 1914-ből

Az 1914-ben, fiatal magyar arisztokraták közreműködésével forgatott némafilm sajnos elveszett, most mégis megelevenedik egy jelenetfotókat őrző, elfeledett fényképalbum alapján.

Balogh Gyöngyi |

Világsztárokkal indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Jobbnál jobb filmek esténként ingyen a Szent István téren, több mint 60 örök klasszikus kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban, jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és a világ legjobb filmes szakemberei: szeptember 4-én indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Egy 100 éves film találkozása az elektronikus zenével

Villáminterjú a hazai elektronikus zenei élet meghatározó alakjával, Zságer Balázzsal, aki a Budapesti Klasszikus Film Maraton szabadtéri Az aranyember vetítésére különleges, improvizatív soundtrackkel készül.

Búcsú Surányi Verától

Kedden kaptuk a szomorú hírt, hogy türelemmel és méltósággal viselt hosszas betegség után, 72 éves korában elhunyt kollégánk és barátunk, Surányi Vera.

Akinek az élete is sok forgatókönyvet tartogat. Roman Polanski 85

Augusztus 18-án nyolcvanöt éves Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró.

MTI/Filmarchívum |

Eladó a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian.

MTI/Filmarchívum |

A Filmarchívum a Művészetek Völgyében

A Magyar Nemzeti Filmarchívum 2018-as kapolcsi jelenléte számokban így alakult: 2000 látogatónk 7000 kocka rajzfilmet készített a gyerekprogramjainkon. 1000 nézőnk volt a vetítéseinken, amelyeken 35 kilométernyi filmet vetítettünk le. Köszönjük minden kedves barátunknak!

Akció és vígjáték. Jean Reno 70

Jean Reno francia filmszínész július 30-án lesz hetvenéves. A világsztárt háromszor jelölték Cézar-díjra, Franciaország legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díjára.

MTI/Filmarchívum |

Világsztárok és világklasszisok a második Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Magyarországra jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer és Jean-Marc Barr, itt lesz Ingmar Bergman legendás – magyar származású – munkatársa, Katinka Faragó. Bemutatásra kerülnek a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmek, más európai archívumok által restaurált remekművek.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem