Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Meryl Streep 70

Június 22-én lesz hetvenéves a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Franco Zeffirelli

Életének 97. évében szombaton délben elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.

MTI/Filmarchívum |

John Wayne, a westernfilmek legnagyobb csillaga 40 éve halt meg

Negyven éve, 1979. június 11-én halt meg John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja, a western legendája, "A herceg".

MTI/Filmarchívum |

Máriássy Félix 100

Száz éve, 1919. június 3-án született Máriássy Félix, a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Csempészek és számos nagy sikerű film Kossuth-díjas rendezője, aki tanítványait arra intette: „Nem kell mindenáron filmet csinálni.”

MTI/Filmarchívum |

Vetítéssorozattal tiszteleg az idei Balázs Béla-díjasok előtt az Uránia

Idén nyolc alkotóművész munkásságát ismerték el Balázs Béla-díjjal, ezért az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2. és 18. között vetítéssorozatot rendez az alkotók tiszteletére.

MTI/Filmarchívum |

Öt magyar film az animációk legfontosabb fesztiválján, Annecy-ban

Három magyar rövidfilm a versenyben, felújított János vitéz és Macskafogó is lesz az animációs filmek nagy presztízsű nemzetközi seregszemléjén, mely június 10-én kezdődik a franciaországi Annecy-ban.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik.

MTI/Filmarchívum |

70 éve halt meg Balázs Béla

1949. május 17-én halt meg Balázs Béla költő, író, filmesztéta, rendező, aki külföldön még ma is az egyik legismertebb magyar név a film világából. Kevesen tudják, hogy a Filmarchívum egyik "alapító atyja" is ő volt.

MTI/Filmarchívum |

„Az ember úgy is lehet bűnös, hogy nem is tud róla”

A tanú cenzúrázatlan, eredeti verziója június 1-től visszatér a mozikba. De miben különbözik ez a verzió az eddig ismerttől?

Fazekas Eszter |

George Lucas, az univerzumteremtő 75 éves

George Lucas Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Csillagok háborúja univerzumának megálmodója, Indiana Jones alakjának megteremtője május 14-én hetvenöt éves.

MTI/Filmarchívum |

„A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást”. Interjú Krzysytof Zanussival

A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást, ma már tudjuk, hogy a misztériumok, rejtélyek léteznek – hangsúlyozta Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, forgatókönyvíró, akinek Éter című új filmjét május 16-tól vetítik a magyar mozikban.

MTI/Filmarchívum |

Fred Astaire 120 éve született

Százhúsz éve, 1899. május 10-én született minden idők legnagyobb táncos színésze, a műfajt teremtő Fred Astaire.

MTI/Filmarchívum |

75 éves az Egri csillagok Bornemissza Gergelye

Kovács István, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb magyar színésze a hatvanas évek végén hetente huszonötezer levelet kapott rajongóitól.

MTI/Filmarchívum |

Huszti Péter 75

Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet művésze, a Corvin-lánc kitüntetettje május 4-én hetvenöt éves.

MTI/Filmarchívum |

Sergio Leone, a Volt egyszer egy Vadnyugat rendezője 30 éve halt meg

Harminc éve, 1989. április 30-án halt meg Sergio Leone olasz rendező, a spagetti-western atyja.

MTI/Filmarchívum |

Makk Károly emlékművet avatnak

A Magyar Film Napján, 2019. április 30-án Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia emlékművet avatnak Makk Károly lakásának kertjében.

MTI/Filmarchívum |

Világpremier: A tanú eredeti, cenzúrázatlan változatát vetítik a cannes-i filmfesztiválon

Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem és Fábri Zoltán Körhinta című alkotásait követően idén már negyedik alkalommal válogatott be a Magyar Nemzeti Filmalap által restaurált magyar filmklasszikust a cannes-i filmfesztivál „Cannes Classics” című hivatalos programja.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Törőcsik Mari- és Szeleczky Zita-sorozat indul a Magyar Film Napján az Urániában

Második alkalommal ünnepeljük április 30-án a Magyar Film Napját: 1901-ben ekkor mutatták be az első magyar rendezett mozgóképet, A tánczot, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, sőt az intézmény épületének a tetején vették fel a jeleneteket.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Mindent a magyar filmről – Chicagóban

Filmes kedd: Mindent Magyarországról címmel terjedelmes cikket szentelt a magyar filmnek a Chicago Reader, a Napszállta bemutatójához kapcsolódóan.

Shirley MacLaine 85

Shirley MacLaine Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas amerikai színésznő április 24-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Színésznő, a kamera másik oldalán is. Jessica Lange 70

Április 20-án hetvenéves Jessica Lange kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, azon kevesek egyike, aki színpadi alakításáért megkapta a Tony-, televíziós szerepéért pedig az Emmy-díjat is.

MTI/Filmarchívum |

Ragályi Elemér 80 éves

Április 18-án ünnepli 80. születésnapját Ragályi Elemér operatőr, filmrendező. Olyan, mára klasszikussá vált filmeket fényképezett, mint a Régi idők focija, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, vagy a Dögkeselyű.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára. Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

MTI/Filmarchívum |

2022-ben Budapesten rendezik a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének kongresszusát

2019. április 7-13. között Lausanne-ban tartották a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) éves kongresszusát, ahol a tagok megszavazták, hogy a 2022-es kongresszus helyszíne Budapest lesz.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, Ingmar Bergman filmjeinek sztárja

Nyolcvanhárom éves korában meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, aki Ingmar Bergman 13 filmjében, köztük A hetedik pecsét és a Persona című alkotásokban is szerepelt.

MTI/Filmarchívum |

Bodrogi Gyula 85 éves

Április 15-én nyolcvanöt éves Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

MTI/Filmarchívum |

A digitálisan restaurált Jób lázadása az M5-ön a holokauszt emléknapján

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változata ma először kerül közönség elé: 21.50-kor vetíti az M5 kulturális csatorna.

A művészet a közönségért van – 40 éve halt meg Várkonyi Zoltán

Nevéhez több mint 20 film is fűződik, köztük A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok és a Fekete gyémántok című történelmi „képeskönyvek”.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező

Kilencvennégy éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező.

MTI/Filmarchívum |

„Prince of Hungary” – 100 éve született Gábor Miklós

1919. április 7-én született Gábor Miklós, a magyar színjátszás európai rangú képviselője. Egész lényével játszott, nem voltak alkati határai: színpadon és filmen is szellemileg-testileg tökéletesen frissnek hatott.

MTI/Filmarchívum |

A filmrendezés keresztapja. Francis Ford Coppola 80

Április 7-én nyolcvanéves Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró, A Keresztapa-trilógia ötszörös Oscar-díjas alkotója. Coppola azon néhány rendező egyike, akinek két alkotása is esélyes volt ugyanabban az évben a legjobb film Oscar-díjára.

MTI/Filmarchívum |

Hildebrand Istvánt köszönti a Filmalap és az Uránia

Április 12-én a Jelenetek egy operatőr életéből (2015) című portréfilmmel és A veréb is madár (1968) című szatirikus vígjáték vetítésével köszönti a Filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház a Kossuth-díjjal kitüntetett Hildebrand István operatőrt.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Életműdíjakat adnak át az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén

Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal méltatja. A díjátadó ünnepségre 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül sor.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Agnès Varda

A legendás rendezőnőt 90 éves korában, rövid betegség után, családja körében érte a halál.

Psota, a királynő

Ma lenne 90 éves Psota Irén, ez az önpusztító, partnereit is százszoros energiákkal mozgósító főnixmadár. Minden porcikája maga a tűz volt: ritmus, diszharmónia, tehetség és sokrétűség.

Fazekas Eszter |

Elindult a CINARTS projekt!

Milyen a modern európai város Fritz Lang Metropolis című filmjének apropóján? Mit mutat a tükör Jean Cocteau Orpheus-ában? Mi a szerepe a tájnak festményen és filmen? Hogyan hatnak egymásra film és a vizuális művészetek? Ezekre a témákra hívja fel a figyelmet az öt ország közreműködésével készülő CINARTS nemzetközi oktatási projekt.

Reviczky Gábor 70

Március 28-án hetvenéves Reviczky Gábor Kossuth-díjas színész, akinek jellegzetes arcát és hangját számtalan filmből is ismerheti a közönség.

MTI/Filmarchívum |

Harkányi Endre 85

Március 26-án ünnepli 85. születésnapját Harkányi Endre színművész, aki 13 évesen szinte önmagát játszotta Radványi Géza 1947-ben készült, klasszikussá vált Valahol Európában című, háborús árvákról szóló filmjében.

MTI/Filmarchívum |

Hetven év „a látvány nyelvén” – Hildebrand István operatőr Kossuth-díjas

Ötvenéves adósságát törlesztette a filmszakma: Hildebrand István március 15-én Kossuth-díjat vehetett át „a 20. századi magyar filmművészet számos monumentális történelmi filmalkotásának sikeréhez hozzájáruló, kimagasló színvonalú operatőri munkája elismeréseként”.

Fazekas Eszter |

Ingyenesen megtekinthető klasszikus magyar filmekkel ünnepeljük a forradalom évfordulóját

Az ünnepi hétvégén a reformkort és a 48-as forradalmat felidéző felújított klasszikusok nézhetők szabadon Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum videomegosztó csatornáján. A forradalom évfordulója előtt egy klasszikus magyar filmekből összevágott montázzsal is tisztelgünk.

Bacsó Péter filmrendező 10 éve halt meg

Tíz éve, 2009. március 11-én halt meg Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere, A tanú című film rendezője.

MTI/Filmarchívum |

Stroheim, az öntörvényű zseni

A Cinémathèque française márciusban retrospektívet szentel Erich von Stroheimnek. A bécsi születésű rendező-színész műveiben számos osztrák és magyar utalás van. Az alábbiakban Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvéből közlünk egy róla szóló részletet.

Muszatics Péter |

Világszerte restaurált magyar animációkat vetítenek

A Filmarchívum első félévi fesztivál megjelenéseiben és DVD-kiadási terveiben is a magyar animáció nagyjaira koncentrál.

Stanley Kubrick amerikai filmrendező 20 éve halt meg

Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Filmválogatással emlékeznek az Urániában Cseh Tamásra

Cseh Tamás mozija címmel rendeznek programot szombaton a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. A válogatás keretében négy filmet vetítenek, amelyben az idén tíz éve elhunyt előadóművész, zeneszerző közreműködött.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Koós János

Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is.

MTI/Filmarchívum |

A Magyarországon forgatott több verziós filmek

A némafilm internacionalizmusát megszüntető hangos film alkotói kezdetben a több verziós filmek készítésével vélték kiküszöbölhetőnek a beszélő film nyelvi korlátait. A harmincas évek végéig tartott a többverziós filmek divatja.

Mit adnak Mészáros Márta filmjei a világnak?

Fazekas Eszter, a Filmarchívum digitalizálási és filmfelújítási menedzserének bevezetője a berlini Collegium Hungaricumban rendezett Mészáros Márta napon, 2019. február 13-án.

Fazekas Eszter |

Búcsú Fenyvesi Istvántól

2019. január 27-én hosszantartó, súlyos betegség után 62. születésnapja előtt három héttel elhunyt Fenyvesi István, aki gépészként több, mint 10 éven át állt a filmművészet szolgálatában az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Zsebkendő a kézben – Amazing Grace

A kópia megőrizte koncertfelvétel bensőségesen, lelkesen, és – nem ellentmondás – profin csodálatos. A filmtekercsek története csak a végén nevezhető profinak, de ugyancsakcsodaszámba megy.

Boronyák Rita |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem