Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Psota, a királynő

Ma lenne 90 éves Psota Irén, ez az önpusztító, partnereit is százszoros energiákkal mozgósító főnixmadár. Minden porcikája maga a tűz volt: ritmus, diszharmónia, tehetség és sokrétűség.

Fazekas Eszter |

Elindult a CINARTS projekt!

Milyen a modern európai város Fritz Lang Metropolis című filmjének apropóján? Mit mutat a tükör Jean Cocteau Orpheus-ában? Mi a szerepe a tájnak festményen és filmen? Hogyan hatnak egymásra film és a vizuális művészetek? Ezekre a témákra hívja fel a figyelmet az öt ország közreműködésével készülő CINARTS nemzetközi oktatási projekt.

Reviczky Gábor 70

Március 28-án hetvenéves Reviczky Gábor Kossuth-díjas színész, akinek jellegzetes arcát és hangját számtalan filmből is ismerheti a közönség.

MTI/Filmarchívum |

Harkányi Endre 85

Március 26-án ünnepli 85. születésnapját Harkányi Endre színművész, aki 13 évesen szinte önmagát játszotta Radványi Géza 1947-ben készült, klasszikussá vált Valahol Európában című, háborús árvákról szóló filmjében.

MTI/Filmarchívum |

Hetven év „a látvány nyelvén” – Hildebrand István operatőr Kossuth-díjas

Ötvenéves adósságát törlesztette a filmszakma: Hildebrand István március 15-én Kossuth-díjat vehetett át „a 20. századi magyar filmművészet számos monumentális történelmi filmalkotásának sikeréhez hozzájáruló, kimagasló színvonalú operatőri munkája elismeréseként”.

Fazekas Eszter |

Ingyenesen megtekinthető klasszikus magyar filmekkel ünnepeljük a forradalom évfordulóját

Az ünnepi hétvégén a reformkort és a 48-as forradalmat felidéző felújított klasszikusok nézhetők szabadon Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum videomegosztó csatornáján. A forradalom évfordulója előtt egy klasszikus magyar filmekből összevágott montázzsal is tisztelgünk.

Bacsó Péter filmrendező 10 éve halt meg

Tíz éve, 2009. március 11-én halt meg Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere, A tanú című film rendezője.

MTI/Filmarchívum |

Kertész Mihály sosem látott fotóalbuma

A 40 fotót tartalmazó albumot, amelyet valószínűleg a Warner Bros. Stúdió készített Kertész Mihály (Michael Curtiz) számára, a rendező unokahúga, a Kaliforniában élő Linda Goldfarb ajándékozta a Filmarchívumnak.

Stroheim, az öntörvényű zseni

A Cinémathèque française márciusban retrospektívet szentel Erich von Stroheimnek. A bécsi születésű rendező-színész műveiben számos osztrák és magyar utalás van. Az alábbiakban Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvéből közlünk egy róla szóló részletet.

Muszatics Péter |

Világszerte restaurált magyar animációkat vetítenek

A Filmarchívum első félévi fesztivál megjelenéseiben és DVD-kiadási terveiben is a magyar animáció nagyjaira koncentrál.

Stanley Kubrick amerikai filmrendező 20 éve halt meg

Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Filmválogatással emlékeznek az Urániában Cseh Tamásra

Cseh Tamás mozija címmel rendeznek programot szombaton a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. A válogatás keretében négy filmet vetítenek, amelyben az idén tíz éve elhunyt előadóművész, zeneszerző közreműködött.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Koós János

Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is.

MTI/Filmarchívum |

A Hyppolittól Hollywoodig – 120 éve született Székely István

120 éve született Székely István, a harmincas évek első számú magyar sztárrendezője, aki Hyppolit, a lakáj című filmjével soha nem látott mozivirágkort indított el Magyarországon. Hatására vált a vígjáték a magyar filmgyártás uralkodó műfajává, de ő maga más műfajokkal is kísérletezett, és meg sem állt Hollywoodig.

Balogh Gyöngyi |

A Magyarországon forgatott több verziós filmek

A némafilm internacionalizmusát megszüntető hangos film alkotói kezdetben a több verziós filmek készítésével vélték kiküszöbölhetőnek a beszélő film nyelvi korlátait. A harmincas évek végéig tartott a többverziós filmek divatja.

Mit adnak Mészáros Márta filmjei a világnak?

Fazekas Eszter, a Filmarchívum digitalizálási és filmfelújítási menedzserének bevezetője a berlini Collegium Hungaricumban rendezett Mészáros Márta napon, 2019. február 13-án.

Fazekas Eszter |

Búcsú Fenyvesi Istvántól

2019. január 27-én hosszantartó, súlyos betegség után 62. születésnapja előtt három héttel elhunyt Fenyvesi István, aki gépészként több, mint 10 éven át állt a filmművészet szolgálatában az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Zsebkendő a kézben – Amazing Grace

A kópia megőrizte koncertfelvétel bensőségesen, lelkesen, és – nem ellentmondás – profin csodálatos. A filmtekercsek története csak a végén nevezhető profinak, de ugyancsakcsodaszámba megy.

Boronyák Rita |

Elhunyt Bruno Ganz világhírű svájci színész

Hetvenhét éves korában Zürichben elhunyt Bruno Ganz svájci színész a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója. A művész hosszú betegség után, szombatra virradóra hunyt el otthonában, családja körében.

MTI/Filmarchívum |

Kamaszok férfiszerepben

A Gomorra írójának regényéből készített Piranják a legveszélyeztetettebbekre irányítja a figyelmet: a nagyon szegény gyerekekre. A maffia ugyanis egyre fiatalabbakat épít be soraiba, és nem csak Olaszországban, hanem Dél-Afrikában vagy Latin-Amerikában is.

Boronyák Rita |

Azért a minőség (legyen) az úr

A Berlinalén az amúgy teljesen jogos törekvés visszaüthet: a nők fesztiváljelenlétét erősíteni kívánó szándék egyfelől versenybe emelt arra nem megfelelő műveket, másfelől a téma túltolása ellenállást eredményezhet. A Petrunija nem tökéletes alkotás, de jó film, amely a militánsra formált keretben feltehetően kevesebbet mutat.

Boronyák Rita |

„Ez a film mai film”  – Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotása

Több mint negyven év után is aktuális, mai film az Örökbefogadás – mondta szerdán a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Mészáros Márta, aki ezúttal az 1975-ben Arany Medvével kitüntetett alkotása felújított változatával tért vissza a fesztiválra.

MTI/Filmarchívum |

Fojtogató Afrika, felszabadító gospel

A Forum és a Panorama szekció dokumentumfilmjei a fesztivál játékfilmes versenymezőnyének fontos kiegészítői. A Berlinale idén a nők jelenlétét erősíti, s ez a keret kiemeli a nem kifejezetten ilyen céllal készült alkotások hasonló mondandóját is.

Boronyák Rita |

Restaurált magyar filmek a patinás berlini mozi műsorán

A patinás berlini művészmozi, a Babylon februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a közép-európai szerzői film nagy korszakának. „A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából” című sorozat 50 híres hatvanas években készült filmet kínál.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Isteni kegyelem, Öndög, kedves idegenek

Ozon meglepő, az Öndög lefegyverző, az idegenek meg rendesek (vagy nem) – olyan indítás volt, ami kis túlzással leképezi a Berlinale hivatalos versenymezőnye jó részét.

Boronyák Rita |

Bessenyei Ferenc 100

Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása.

MTI/Filmarchívum |

Komlós Juci 100

Száz éve, 1919. február 10-én született Szabadkán Komlós Juci Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a nemzet színésze.

MTI/Filmarchívum |

"A Mészáros Márta-csoda"

„Mészáros Márta csodája az éleslátás és érzékenység csodája, egy asszony csodája, aki úgy beszél társairól, ahogy egyetlen férfi sem tud (kivéve talán Bergmant).” Ez a film új szemléletet hozott Európa s a világ filmgyártásába.

Fazekas Eszter |

Premier: A teljeskörűen restaurált Örökbefogadás az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A berlini filmfesztiválon tartott premiert követően, február 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható először Mészáros Márta Arany Medve-díjas Örökbefogadás című, teljeskörűen restaurált filmje, a rendező jelenlétében.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Így újul meg a Meseautó – A képrestaurálás műhelytitkai

2019-ben a magyar közönség örök kedvence, az 1934-es Meseautó is újjászületik. A munkafolyamatban mintegy 30 ember dolgozik azon, hogy nagyvásznon, makulátlan minőségben újra bemutatható legyen a háború előtti hangosfilm-gyártás legendás darabja.

Moldován Márton |

Hogyan készül a dokumentumfilm?

Az idei BIDF nem pusztán tematikailag, de a filmkészítési gyakorlatot tekintve is széles spektrumon mozgó alkotásokat mutat be. Óhatatlanul is eszünkbe jut egyes művek láttán a dokukkal kapcsolatos egyik legizgalmasabb kérdés: milyen módszer lehetett az, amelynek révén egyáltalán létrejöhettek.

Boronyák Rita |

Sosem látott képsorok kerültek elő az Ady-temetésről

Eddig soha nem látott snittek kerültek elő a napra pontosan 100 évvel ezelőtt lezajlott nemzeti gyászszertartásról. Az eseményre bejutott Az Est filmhíradó kamerája, az ott készült felvételek muszterei kerültek most elő.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők zeneszerzője

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Dušan Makavejev, az 1968-as nemzedék kultikus filmrendezője

Nyolcvanhat évesen pénteken Belgrádban elhunyt Dušan Makavejev, az egyik legkiemelkedőbb szerb-jugoszláv filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

MTI/Filmarchívum |

Szerzői ambíciók és világsiker – nekik szurkolunk a 69. Berlinalén

Az Audi Short Film Awardért idén négy animáció versenyez Berlinben, köztük Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje és Tóth Luca Lidérc úr című magyar-francia koprodukcióban készült.alkotása.

Boronyák Rita |

Korda és Churchill: Hogyan változtatta meg a producer és a politikus az angol filmet?

Keveset tudtunk eddig a magyar származású filmproducer, Alexander Korda és Winston Churchill angol miniszterelnök kapcsolatáról, John Fleet dokumentumfilmje azonban számos érdekes részletet megvilágít. Interjú a rendezővel.

Új Lucy Doraine képek a Fotótárban

Lucy Doraine (1898-1989) a kevéssé hangzatos Kovács Ilona néven látta meg a napvilágot Budapesten. Kertész Mihály (Michael Curtiz) első felesége, korai filmjeinek visszatérő szereplője. Németországban, majd Hollywoodban is forgatott, majd 33 éves korában véget ért filmes karrierje.

Mészáros Márta restaurált filmjei a MoMA-ban és a Berlinalén

To Save and Project címmel 16. alkalommal rendezik meg a napokban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) a restaurált filmek fesztiválját. A rangos válogatásba meghívást kapott Mészáros Márta Ők ketten című filmje is.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

420 ezer kattintás a régi magyar filmekre

Óriási sikert aratott a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum karácsonyi meglepetése, a 100 Filmajándék, melynek keretében december 21-től január 4-ig 100 filmet tettek szabadon elérhetővé a Filmarchívum videomegosztó csatornáján. A listán 54 rendező 100 filmje szerepelt, 70 órányi film 1912-től 1998-ig minden műfajból, játék- és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Aki megalapította az álomgyárat – Zukor Adolf

1976. június 10-én halt meg Los Angelesben Zukor Adolf, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója.

MTI/Filmarchívum |

Hanna Schygulla 75 éves

December 25-én hetvenöt éves Hanna Schygulla, a német filmes újhullám csoda- és fenegyereke, Rainer Werner Fassbinder kedvenc színésznője és múzsája.

MTI/Filmarchívum |

100 Filmajándék a Filmarchívumtól

A tavalyi nagysikerű akció után ismét karácsonyi ajándékkal lepjük meg a filmszerető közönséget: december 21-től január 4-ig 100 magyar film szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

A legangolabb magyar színész – Könyv jelent meg Balázs Samuról

A 20. század egyik legnagyobb formátumú jellemszínészéről fia írt könyvet. Édesapja pályáját nagy tárgyismerettel, egzakt módszerekkel dolgozta fel, féltve őrzött fotókkal, dokumentumokkal, szórakoztató anekdotákkal fűszerezve.

„Sose halunk meg!” Koltai Róbert 75 éves

Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész december 16-án hetvenöt éves.

MTI/Filmarchívum |

A Berlinálén mutatják be Mészáros Márta felújított klasszikusát

A 2019. február 7-17. között megrendezésre kerülő 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics szekciója hat újonnan restaurált filmet tűz műsorára, ebből hármat ma tettek közzé.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező

Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

MTI/Filmarchívum |

Isten éltesse Sára Sándort! 

Filmjeiből készült montázzsal köszöntjük Sára Sándort, aki a magyar filmtörténet legnagyobb erejű képeivel fejezte ki mindazt, amit hazáról, történelemről, magyar sorsról, az egyszerű emberek életéről gondolt.

Fazekas Eszter |

Tavasztól látható a mozikban a digitálisan felújított Vízipók-csodapók

Tavasztól lesz látható a mozikban a Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata. Az alkotás díszbemutatóját szerdán tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

MTI/Filmarchívum |

Szepes Mária színészi és forgatókönyvírói karrierje képekben

Ma lenne 110 éves Szepes Mária író, a Pöttyös Panni sorozat szerzője, a magyar ezoterikus irodalom nagyasszonya.

Hussein Evin |

A magyar díszlettervező, aki külföldön lett világhírű

25 éve hunyt el Trauner Sándor Oscar-díjas díszlettervező, festőművész. Ő teremtette meg a francia lírai realizmus látványvilágát, Hollywoodban világsikert aratott filmek alkotótársa volt, élete során mintegy nyolcvan filmben dolgozott, magyarban azonban csak egyszer.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem