Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

90 éves lenne Bud Spencer

Kilencven éve, 1929. október 31-én született Bud Spencer olasz színész, Terence Hill elválaszthatatlan partnere. Kettősüket gyakran emlegették az olasz spagetti-western Stan és Panjaként.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Jeney Zoltán zeneszerző

Életének 77. évében elhunyt Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, a kortárs magyar zene kiemelkedő alakja.

Kovács Kati 75 éves

Az egyik legsikeresebb, egyedülálló hangú magyar énekesnő mozivásznon is sikeres volt, annak dacára, hogy csak hosszas rábeszélésre vállalta el első filmszerepét.

MTI/Filmarchívum |

Sándor Pál filmrendező 80 éves

Október 19-én nyolcvanéves Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Hol könnyedebb, burleszkbe forduló, hol a tragédia sötétebb árnyalatait magukra öltő filmjeiben a túlélés záloga a közösség összetartása, a csapatszellem megőrzése,

MTI/Filmarchívum |

110 éve született Mezei Mária

1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő, a múlt század egyik kiemelkedő, de hivatalos szakmai elismerésben szinte nem is részesülő művésze.

Ők ketten és Az ötödik pecsét felújítva a Lumière fesztiválon Lyonban

A Filmalap tíz éves Nemzeti Filmdigitalizációs és Restaurálási Programja keretében felújított Ők ketten című Mészáros Márta-filmet és Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című alkotását vetítik Lyonban.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Rudolf Péter 60 éves

Október 15-én hatvanéves Rudolf Péter színész, rendező, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike.

MTI/Filmarchívum |

Sára Sándor emléke előtt tiszteleg a Filmalap

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor hét emblematikus filmjét mától 20 napig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Kamera és teodolit – Sára Sándor halálára

A modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta a magyar tájba örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait.

Fazekas Eszter |

Sigourney Weaver 70 éves

Október 8-án hetvenéves Sigourney Weaver Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, aki az idén már ünnepelhetett egy évfordulót, ugyanis negyven éve mutatták be a főszereplésével készült sci-fi-horror klasszikust, A nyolcadik utas: a Halált.

MTI/Filmarchívum |

Bán Frigyesre emlékezünk

50 éve halt meg Bán Frigyes, a sokoldalú filmrendező.

Babos Anna |

Brigitte Bardot 85 éves

Szeptember 28-án nyolcvanöt éves Brigitte Bardot francia színésznő, az 1950-60-as évek szexszimbóluma.

MTI/Filmarchívum |

Láss világnak egy homokszemet – Tóth János kinematográfusra emlékezve

Nehéz szavakba önteni azt a varázst, amelyet Tóth János fény-képei hívnak elő a tudattalanból. Magányos életművét a tiszta fény és a mozgás titka kutatásának szentelte.

Fazekas Eszter |

Pedro Almodóvar 70 éves

Pedro Almodóvar kétszeres Oscar-díjas spanyol filmrendező, a kortárs filmművészet egyik legérdekesebb alakja szeptember 25-én hetvenéves.

MTI/Filmarchívum |

Michael Douglas 75 éves

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer szeptember 25-én ünnepli hetvenötödik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Sosem látott filmek a húszas évek Magyarországáról

Egy órányi ismeretlen filmanyag került elő a húszas évek Magyarországáról. A tekercseket a Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai programján mutatta be a holland filmarchívum.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Váradi Hédi 90

„Nem mindig tudtam azonosulni a színésznővel, aki bennem él, s akivel csak ritkán tegeződünk” – 90 éve született Váradi Hédi, aki „beleaffektált a szocializmus építésébe.”

Babos Anna |

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Sophia Loren 85 éves

Szeptember 20-án nyolcvanöt éves Sophia Loren, az olasz film nagyasszonya, a „filmvilág egyik legnagyobb kincse”.

MTI/Filmarchívum |

Visszatér a mozikba a János vitéz

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa szeptember 19-től országszerte visszatér a mozivásznakra. Az alkotás teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg.

MTI/Filmarchívum |

100 éve született Ranódy László

Száz éve, 1919. szeptember 14-én született Ranódy László, Kosztolányi Dezső „lelki társa”. Nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Hintón járó szerelem, a Pacsirta, a Hatholdas rózsakert vagy az Árvácska, társrendezőként jegyezte a Ludas Matyit és a Föltámadott a tengert.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Rajk László építész, díszlettervező

Elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező. A demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus 70 évesen, szerdán hunyt el, rövid lefolyású, súlyos betegséget követően.

MTI/Filmarchívum |

Homoki-Nagy István 105

105 éve született a természetfilmes, aki értette az erdők lelkét és az állatok nyelvét. És meg is tudta mutatni: filmjein generációk nőttek fel.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Meghalt Tóth János operatőr, a nemzet művésze

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Tóth János Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Peter Fonda, a Szelíd motorosok sztárja

Los Angelesben pénteken elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező – jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében. Fonda 79 esztendős volt.

MTI/Filmarchívum |

140 éve született Samuel Goldwyn

1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió egyik alapítója.

MTI/Filmarchívum |

Világhírű külföldi sztárvendégek a Film Maratonon

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton meghívására Budapestre érkezik Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna ter Steege és Magda Vásáryová.

Pierre Richard 85

Isten éltesse a ma születésnapját ünneplő magas, szőke férfit! Hamarosan Budapesten is találkozhatunk vele feledhetetlen vígjátékai vetítésén.

Babos Anna |

Álomférfi és példakép

60 éve hunyt el Jávor Pál, a magyar kultúrtörténet felejthetetlen alakja, filmtörténetünk első igazán nagy hatású férfi filmsztárja.

Babos Anna |

Az ember, aki túl sokat tudott – 120 éve született Sir Alfred Hitchcock

120 éve született Sir Alfred Hitchcock angol rendező, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású alakja. Elbűvölve című filmjét vetítjük a 3. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, Rózsa Miklós zenéjével.

Babos Anna |

Ingyenes szabadtéri vetítések a Filmmaratonon

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Szent István téren egyedülálló óriásvásznon, sztárvendégek és alkotók jelenlétében vetítenek frissen felújított magyar és külföldi filmklasszikusokat.

Dino De Laurentiis Oscar-díjas olasz filmproducer 100 éve született

Száz éve született Dino De Laurentiis Oscar-díjas filmproducer. Pályafutását egyszerre fémjelzik az olasz neorealizmus legkiválóbb filmjei, az amerikai filmipar kasszasikerei és hatalmas bukásai is. Több mint 500 film producere volt, közülük 38-at Oscar-díjra jelöltek.

MTI/Filmarchívum |

10 éve halt meg Cseh Tamás

2009. augusztus 7-én halt meg Cseh Tamás énekes, zeneszerző, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. Az évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak.

MTI/Filmarchívum |

„A film annyi oldalról közelíthető meg, ahány eleme van” – 85 éve született Maár Gyula

85 éve született Maár Gyula, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező.

MTI/Filmarchívum |

Geraldine Chaplin 75 éves

Július 31-én hetvenöt éves Geraldine Chaplin amerikai színésznő, Charlie Chaplin lánya.

MTI/Filmarchívum |

A magyar animáció gyöngyszemei a restaurátor szemszögéből

A gyakran ismételt kérdésre, hogy miben tér el egy animáció restaurálása az élőszereplős filmekétől, a Filmarchívum szenior restaurátora, Moldován Márton válaszol.

Moldován Márton |

Montrealban mutatják be a restaurált Fehérlófiát

Jankovics Marcell Fehérlófia című mesefilmjének felújított változatát először a montreali Fantasia filmfesztivál mutatja be július 29-én, a magyarországi premiert szeptember elején a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartják.

MTI/Filmarchívum |

Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változata a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Gaál István 1960-as évek elején készült Sodrásban című filmjének felújított változatát is műsorra tűzik a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon augusztusban a Venice Classics programban

45 éve halt meg Darvas Lili

45 éve halt meg Darvas Lili színésznő.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Végső búcsút vettek Horváth Ádám rendezőtől

A Farkasréti temetőben ma vettek végső búcsút Horváth Ádám rendezőtől. Tanítványa és barátja, Nádasy László filmrendező, operatőr idézi fel vele kapcsolatos emlékeit.

Filmes kérdőív pedagógusoknak

Szeretnénk, ha a jövőben filmörökségünk alapművei könnyebben jutnának el a tantermekbe. Ha Ön pedagógus, kérjük, egy kérdőív kitöltésével segítse munkánkat, hogy minél inkább az Ön és a diákok igényei szerint tegyük elérhetővé a filmeket.

Filmre hangolva! Szeptemberben újra a filmklasszikusoké a főváros

2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikus filmek fesztiválját. Nyolc nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség.

Művész, aki maga jelent egy korszakot – 30 éve hunyt el Laurence Olivier

30 éve halt meg Laurence Olivier, akinek neve egyet jelent a legmagasabb rendű klasszikus angol színjátszással és a huszadik század legszínvonalasabb és legeredetibb Shakespeare feldolgozásaival.

Babos Anna |

120 éve született George Cukor

120 éve született George Cukor, magyar származású, Oscar-díjas amerikai rendező.

Babos Anna |

90 éve született Gordon Zsuzsa

90 éve született Gordon Zsuzsa, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

Babos Anna |

Szerette a munkát, az igazságot, az életet – 50 éve hunyt el Gertler Viktor

50 éve halt meg Gertler Viktor, az Állami áruház, a Dollárpapa, és Az aranyember rendezője.

Löwensohn Enikő |

Balázs Béla kéziratok a Filmarchívum Könyvtárában – egy friss lelet

Balázs Béla halálának 70. évfordulójához kapcsolódóan közreadunk néhány érdekes kéziratot a leghíresebb magyar filmesztéta tollából. Ezek között eddig ismeretlen darabok is vannak, amelyek egy hagyaték feldolgozása során kerültek elő.

Szekfü András |

Örkény István 40 éve halt meg

Negyven éve, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője.

MTI/Filmarchívum |

Judy Garland, az Óz felejthetetlen Dorkája 50 éve halt meg

Ötven éve, 1969. június 22-én alig 47 évesen halt meg Judy Garland, az amerikai szórakoztatóipar legnagyobb, egyben legtragikusabb sorsú alakjainak egyike.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem