Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

„A film annyi oldalról közelíthető meg, ahány eleme van” – 85 éve született Maár Gyula

85 éve született Maár Gyula, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező.

MTI/Filmarchívum |

Geraldine Chaplin 75 éves

Július 31-én hetvenöt éves Geraldine Chaplin amerikai színésznő, Charlie Chaplin lánya.

MTI/Filmarchívum |

A magyar animáció gyöngyszemei a restaurátor szemszögéből

A gyakran ismételt kérdésre, hogy miben tér el egy animáció restaurálása az élőszereplős filmekétől, a Filmarchívum szenior restaurátora, Moldován Márton válaszol.

Moldován Márton |

Montrealban mutatják be a restaurált Fehérlófiát

Jankovics Marcell Fehérlófia című mesefilmjének felújított változatát először a montreali Fantasia filmfesztivál mutatja be július 29-én, a magyarországi premiert szeptember elején a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartják.

MTI/Filmarchívum |

Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változata a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Gaál István 1960-as évek elején készült Sodrásban című filmjének felújított változatát is műsorra tűzik a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon augusztusban a Venice Classics programban

45 éve halt meg Darvas Lili

45 éve halt meg Darvas Lili színésznő.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Végső búcsút vettek Horváth Ádám rendezőtől

A Farkasréti temetőben ma vettek végső búcsút Horváth Ádám rendezőtől. Tanítványa és barátja, Nádasy László filmrendező, operatőr idézi fel vele kapcsolatos emlékeit.

Filmes kérdőív pedagógusoknak

Szeretnénk, ha a jövőben filmörökségünk alapművei könnyebben jutnának el a tantermekbe. Ha Ön pedagógus, kérjük, egy kérdőív kitöltésével segítse munkánkat, hogy minél inkább az Ön és a diákok igényei szerint tegyük elérhetővé a filmeket.

Filmre hangolva! Szeptemberben újra a filmklasszikusoké a főváros

2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikus filmek fesztiválját. Nyolc nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség.

Művész, aki maga jelent egy korszakot – 30 éve hunyt el Laurence Olivier

30 éve halt meg Laurence Olivier, akinek neve egyet jelent a legmagasabb rendű klasszikus angol színjátszással és a huszadik század legszínvonalasabb és legeredetibb Shakespeare feldolgozásaival.

Babos Anna |

120 éve született George Cukor

120 éve született George Cukor, magyar származású, Oscar-díjas amerikai rendező.

Babos Anna |

90 éve született Gordon Zsuzsa

90 éve született Gordon Zsuzsa, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

Babos Anna |

Balázs Béla kéziratok a Filmarchívum Könyvtárában – egy friss lelet

Balázs Béla halálának 70. évfordulójához kapcsolódóan közreadunk néhány érdekes kéziratot a leghíresebb magyar filmesztéta tollából. Ezek között eddig ismeretlen darabok is vannak, amelyek egy hagyaték feldolgozása során kerültek elő.

Szekfü András |

Örkény István 40 éve halt meg

Negyven éve, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője.

MTI/Filmarchívum |

Judy Garland, az Óz felejthetetlen Dorkája 50 éve halt meg

Ötven éve, 1969. június 22-én alig 47 évesen halt meg Judy Garland, az amerikai szórakoztatóipar legnagyobb, egyben legtragikusabb sorsú alakjainak egyike.

MTI/Filmarchívum |

Meryl Streep 70

Június 22-én lesz hetvenéves a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Franco Zeffirelli

Életének 97. évében szombaton délben elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.

MTI/Filmarchívum |

John Wayne, a westernfilmek legnagyobb csillaga 40 éve halt meg

Negyven éve, 1979. június 11-én halt meg John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja, a western legendája, "A herceg".

MTI/Filmarchívum |

Máriássy Félix 100

Száz éve, 1919. június 3-án született Máriássy Félix, a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Csempészek és számos nagy sikerű film Kossuth-díjas rendezője, aki tanítványait arra intette: „Nem kell mindenáron filmet csinálni.”

MTI/Filmarchívum |

Vetítéssorozattal tiszteleg az idei Balázs Béla-díjasok előtt az Uránia

Idén nyolc alkotóművész munkásságát ismerték el Balázs Béla-díjjal, ezért az Uránia Nemzeti Filmszínház június 2. és 18. között vetítéssorozatot rendez az alkotók tiszteletére.

MTI/Filmarchívum |

Öt magyar film az animációk legfontosabb fesztiválján, Annecy-ban

Három magyar rövidfilm a versenyben, felújított János vitéz és Macskafogó is lesz az animációs filmek nagy presztízsű nemzetközi seregszemléjén, mely június 10-én kezdődik a franciaországi Annecy-ban.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik.

MTI/Filmarchívum |

70 éve halt meg Balázs Béla

1949. május 17-én halt meg Balázs Béla költő, író, filmesztéta, rendező, aki külföldön még ma is az egyik legismertebb magyar név a film világából. Kevesen tudják, hogy a Filmarchívum egyik "alapító atyja" is ő volt.

MTI/Filmarchívum |

„Az ember úgy is lehet bűnös, hogy nem is tud róla”

A tanú cenzúrázatlan, eredeti verziója június 1-től visszatér a mozikba. De miben különbözik ez a verzió az eddig ismerttől?

Fazekas Eszter |

George Lucas, az univerzumteremtő 75 éves

George Lucas Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Csillagok háborúja univerzumának megálmodója, Indiana Jones alakjának megteremtője május 14-én hetvenöt éves.

MTI/Filmarchívum |

„A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást”. Interjú Krzysytof Zanussival

A tudomány nem tudja helyettesíteni a vallást, ma már tudjuk, hogy a misztériumok, rejtélyek léteznek – hangsúlyozta Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, forgatókönyvíró, akinek Éter című új filmjét május 16-tól vetítik a magyar mozikban.

MTI/Filmarchívum |

Fred Astaire 120 éve született

Százhúsz éve, 1899. május 10-én született minden idők legnagyobb táncos színésze, a műfajt teremtő Fred Astaire.

MTI/Filmarchívum |

75 éves az Egri csillagok Bornemissza Gergelye

Kovács István, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb magyar színésze a hatvanas évek végén hetente huszonötezer levelet kapott rajongóitól.

MTI/Filmarchívum |

Huszti Péter 75

Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet művésze, a Corvin-lánc kitüntetettje május 4-én hetvenöt éves.

MTI/Filmarchívum |

Sergio Leone, a Volt egyszer egy Vadnyugat rendezője 30 éve halt meg

Harminc éve, 1989. április 30-án halt meg Sergio Leone olasz rendező, a spagetti-western atyja.

MTI/Filmarchívum |

Makk Károly emlékművet avatnak

A Magyar Film Napján, 2019. április 30-án Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia emlékművet avatnak Makk Károly lakásának kertjében.

MTI/Filmarchívum |

Világpremier: A tanú eredeti, cenzúrázatlan változatát vetítik a cannes-i filmfesztiválon

Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem és Fábri Zoltán Körhinta című alkotásait követően idén már negyedik alkalommal válogatott be a Magyar Nemzeti Filmalap által restaurált magyar filmklasszikust a cannes-i filmfesztivál „Cannes Classics” című hivatalos programja.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Törőcsik Mari- és Szeleczky Zita-sorozat indul a Magyar Film Napján az Urániában

Második alkalommal ünnepeljük április 30-án a Magyar Film Napját: 1901-ben ekkor mutatták be az első magyar rendezett mozgóképet, A tánczot, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, sőt az intézmény épületének a tetején vették fel a jeleneteket.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Mindent a magyar filmről – Chicagóban

Filmes kedd: Mindent Magyarországról címmel terjedelmes cikket szentelt a magyar filmnek a Chicago Reader, a Napszállta bemutatójához kapcsolódóan.

Shirley MacLaine 85

Shirley MacLaine Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas amerikai színésznő április 24-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Színésznő, a kamera másik oldalán is. Jessica Lange 70

Április 20-án hetvenéves Jessica Lange kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, azon kevesek egyike, aki színpadi alakításáért megkapta a Tony-, televíziós szerepéért pedig az Emmy-díjat is.

MTI/Filmarchívum |

Ragályi Elemér 80 éves

Április 18-án ünnepli 80. születésnapját Ragályi Elemér operatőr, filmrendező. Olyan, mára klasszikussá vált filmeket fényképezett, mint a Régi idők focija, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, vagy a Dögkeselyű.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára. Bács Ferenc végső búcsúztatásáról később intézkednek.

MTI/Filmarchívum |

2022-ben Budapesten rendezik a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének kongresszusát

2019. április 7-13. között Lausanne-ban tartották a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) éves kongresszusát, ahol a tagok megszavazták, hogy a 2022-es kongresszus helyszíne Budapest lesz.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, Ingmar Bergman filmjeinek sztárja

Nyolcvanhárom éves korában meghalt Bibi Andersson svéd színésznő, aki Ingmar Bergman 13 filmjében, köztük A hetedik pecsét és a Persona című alkotásokban is szerepelt.

MTI/Filmarchívum |

Bodrogi Gyula 85 éves

Április 15-én nyolcvanöt éves Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

MTI/Filmarchívum |

A digitálisan restaurált Jób lázadása az M5-ön a holokauszt emléknapján

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változata ma először kerül közönség elé: 21.50-kor vetíti az M5 kulturális csatorna.

A művészet a közönségért van – 40 éve halt meg Várkonyi Zoltán

Nevéhez több mint 20 film is fűződik, köztük A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok és a Fekete gyémántok című történelmi „képeskönyvek”.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező

Kilencvennégy éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező.

MTI/Filmarchívum |

„Prince of Hungary” – 100 éve született Gábor Miklós

1919. április 7-én született Gábor Miklós, a magyar színjátszás európai rangú képviselője. Egész lényével játszott, nem voltak alkati határai: színpadon és filmen is szellemileg-testileg tökéletesen frissnek hatott.

MTI/Filmarchívum |

A filmrendezés keresztapja. Francis Ford Coppola 80

Április 7-én nyolcvanéves Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró, A Keresztapa-trilógia ötszörös Oscar-díjas alkotója. Coppola azon néhány rendező egyike, akinek két alkotása is esélyes volt ugyanabban az évben a legjobb film Oscar-díjára.

MTI/Filmarchívum |

Hildebrand Istvánt köszönti a Filmalap és az Uránia

Április 12-én a Jelenetek egy operatőr életéből (2015) című portréfilmmel és A veréb is madár (1968) című szatirikus vígjáték vetítésével köszönti a Filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház a Kossuth-díjjal kitüntetett Hildebrand István operatőrt.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Életműdíjakat adnak át az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén

Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal méltatja. A díjátadó ünnepségre 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül sor.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Agnès Varda

A legendás rendezőnőt 90 éves korában, rövid betegség után, családja körében érte a halál.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem