Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

90 éve született Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr

Június 16-án lenne kilencvenéves Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a világítás mestere, a fény művésze.

MTI/Filmarchívum |

A középső fiú – Korda Zoltán 125

1895. június 3-án született Korda Zoltán filmrendező, producer, az angol filmipar kiemelkedő alakjainak számító Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Ritkán látott filmdokumentumok a Trianon évforduló kapcsán

A Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum ritkán látott mozgóképes dokumentumok felidézésével emlékezik az évfordulóra.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Nem hagyja magát beskatulyázni – Clint Eastwood 90 

Május 31-én kilencvenéves Clint Eastwood amerikai rendező, színész, producer, aki rendezőként a legidősebben kapta meg az Oscar-díjat. 

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Michel Piccoli legendás francia színész

94 éves korában elhunyt Michel Piccoli, a legendás francia színész, Godard A megvetés és Buñuel A burzsoázia diszkrét bája című filmjeinek sztárja.

MTI/Filmarchívum |

Közel százezren nézték a magyar vígjátékokat a hétvégén

A Nemzeti Filmintézet nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát tette ingyenesen elérhetővé a Magyar Film Napja alkalmából. A magyarfilmnapja.hu oldalon május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

50 Alapfilm az ingyenes filmcsomagokban

A digitális oktatás támogatására közzétett Online Filmklasszikusok csomagban, valamint a Magyar Film Napja alkalmából szabadon elérhető vígjátékok között most 50 Alapfilm is megnézhető.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

40 éve halt meg Alfred Hitchcock

1980. április 29-én halt meg Alfred Hitchcock, a borzongatás nagymestere, aki hat évtizedes pályafutása alatt olyan klasszikus filmeket forgatott, mint a Psycho, A Manderley-ház asszonya, a Hátsó ablak, a Szédülés vagy a Madarak.

MTI/Filmarchívum |

A Nemzeti Filmintézet vígjátékokkal ünnepli a Magyar Film Napját

Nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát tesszük ingyen elérhetővé online 10 napon át a Magyar Film Napja alkalmából, április 30-án. Május 10-ig elérhető lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Szörényi Levente 75

Április 26-án lett 75 éves Szörényi Levente zeneszerző, a beatkorszak emblematikus alakja, az Illés, majd a Fonográf együttes gitáros-énekese, számos rockopera és 15 film zeneszerzője.

MTI/Filmarchívum |

Ginger Rogers, az amerikai táncfilmek csillaga 25 éve halt meg

Huszonöt éve, 1995. április 25-én halt meg Ginger Rogers amerikai színésznő, Fred Astaire elválaszthatatlan társa a filmvásznon, az egyetlen, akit partnere nem tudott "letáncolni". A legnagyobb hollywoodi sztárok egyike volt, aki azt is elérte, hogy többet lássanak benne a csinos szőkénél: 1940-ben elnyerte az Oscar-díjat.

Zenthe Ferenc 100

Száz éve, 1920. április 24-én született Zenthe Ferenc. A közönség és a szakma körében is rendkívül népszerű, kedves és szerény színművész pályafutásáról így nyilatkozott: "Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább". 

MTI/Filmarchívum |

A holokauszt a magyar filmben

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából áttekintjük, hogy milyen régóta és milyen sokféle módon van jelen ez a téma a magyar játékfilmekben.

Szekfü András |

Óriási érdeklődés az ingyenesen nézhető filmklasszikusok iránt

Eddig több mint 2 millió látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet (NFI) Online Filmklasszikusok programja, amellyel az intézmény a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához kíván hozzájárulni.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Némafilmhez filmzenét! – A Művészetek Völgye pályázata zeneszerzőknek

A Művészetek Völgye filmzeneírói pályázatot hirdet, amely a Nemzeti Filmintézet közreműködésével valósul meg.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Szabó Lőrinc Az Est szerkesztőségében

Az 1929-ben készült Rabmadár című némafilm különös érdekessége, hogy a szerkesztőségi jelenetet Az Est szerkesztőségében vették fel, ahol néhány villanásra feltűnik Szabó Lőrinc is.

Torma Galina |

„Nem is élt, nem is él, nem is élni fog” – Jeles András filmjei elé

Jeles András öntörvényű, külön utakon járó alkotó. A pusztulás képeit iróniával itatja át, mely irónia mögött ugyanakkor felsejlik a létezésnek kiszolgáltatott emberrel való együttérzés.

Czirják Pál |

„A filmezés számunkra a megismerés folyamata” – Portré Dárday Istvánról

2020. március 25-én ünnepli 80. születésnapját Dárday István, a magyar fikciós dokumentarizmus egyik megteremtője, a Társulás Stúdió alapítója.

Czirják Pál |

Ingyenesen nézhető filmek a forradalom emlékére

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából.

Elhunyt Max von Sydow, a Bergman-filmek sztárja

Az ördögűző és A hetedik pecsét sztárja, Ingmar Bergman számos filmjének főszereplője 90 éves volt. Jóval túl a nyolcvanon is aktív és sikeres volt, szerepelt a Star Wars-sorozatban és a Trónok harcában is.

MTI/Filmarchívum |

135 éve született Salamon Béla

1885. március 4-én született Salamon Béla, a magyar kabarészínpad egyik legnagyobb egyénisége, akinek nevéhez olyan szállóigék fűződnek, mint a Ha én egyszer kinyitom a számat... és a Lepsénynél még megvolt.

MTI/Filmarchívum |

70 éve mutatták be az első magyar színes filmet, a Ludas Matyit

1950. február 27-én mutatták be az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Ludas Matyit.

MTI/Filmarchívum |

Gyöngyössy Imre emlékezete

Ma lenne 90 éves Gyöngyössy Imre költő, író, Oscar-díjra jelölt filmrendező.

Fazekas Eszter |

Meghalt Csukás István író

Életének 84. évében meghalt Csukás István, a nemzet művésze. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles.

MTI/Filmarchívum |

170 éve született Jászai Mari

1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.

MTI/Filmarchívum |

Hobo 75

Földes László, vagy ahogy mindenki ismeri, Hobo előadóművész, bluesénekes, dalszerző ma hetvenöt éves. Szabadon mozog a különböző műfajok, a zene, film, színház, irodalom között, számos filmben is szerepelt.

MTI/Filmarchívum |

Mészáros Márta előtt tiszteleg a Bergamói Filmfesztivál

Tízfilmes retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg Mészáros Márta rendező előtt a 38. Bergamói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet március 7. és 15. között rendeznek meg.

MTI/Filmarchívum |

103 éves korában meghalt Kirk Douglas

Hollywood aranykorának egyik utolsó élő legendája távozott, aki olyan klasszikusokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint a Spartacus vagy A nap szerelmese.

MTI/Filmarchívum |

150 éve született Hegedűs Gyula, A munkászubbony főszereplője

Hegedűs Gyula (1870-1931) korának egyik legnagyobb színészegyénisége volt, a színpadi nyelv megújítójaként tartják számon. Egyetlen fennmaradt filmje, A munkászubbony (1914) restaurálása most folyik a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumban.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Andorai Péter, a Nemzet Színésze

Életének 72. évében meghalt Andorai Péter, a nemzet színésze. A színész rövid, súlyos betegség után szombatra virradóra halt meg.

MTI/Filmarchívum |

Magyar filmek új köntösben – restaurált filmek az M5-ön

A teljeskörűen felújított Csinibaba című film vetítésével folytatódik ma este a Magyar filmek új köntösben című sorozat, amelyben a Nemzeti Film Intézet által restaurált magyar alkotásokat mutatnak be.

MTI/Filmarchívum |

Felkerültek a honlapra a 2019-es BKFM szakmai előadásai

A nemzeti filmörökség megőrzésével, felújításával és terjesztésével foglalkozó intézmények vezetői és munkatársai beszélnek arról, hogy hol tartanak, merre haladnak ma Európa filmarchívumai.

75 éve halt meg Szerb Antal

1945. január 27-én halt meg a munkaszolgálatban Szerb Antal író, irodalomtörténész, műfordító, a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története szerzője.

MTI/Filmarchívum |

120 éve született Fekete István 

1900. január 25-én született Fekete István József Attila-díjas író. Népszerűsége mindmáig töretlen, ami annak is köszönhető, hogy művei számos népszerű filmfeldolgozásban is közönség elé kerültek.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező

Tévé- és mozifilmek, gyermekeknek készülő produkciók egész sora kötődik nevéhez. Generációk nőttek fel az általa készített sorozatok, a Kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain.

MTI/Filmarchívum |

70 éve halt meg George Orwell

1950. január 21-én hunyt el George Orwell angol író, az Állatfarm és az 1984 című regények szerzője. Az Állatfarmból 1954-ben a világhírű magyar születésű rendező, John Halas készítette el az első egész estés angol animációs filmet.

100 éve született Federico Fellini

1920. január 20-án született Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s négy alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

MTI/Filmarchívum |

Országszerte vetítik az Oscar-jelölt Jób lázadása felújított változatát

A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-től országszerte visszatér a mozikba Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült filmklasszikusa, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből.

Szabó István felújított alkotásait vetíti a New York-i Film Forum

Újraindul a világhírű Szabó István-filmek amerikai moziforgalmazása. Az Oscar-díjas Mephisto, a Bizalom és a Redl ezredes című filmek frissen felújított változatát vetíti januárban a patinás Film Forum mozi New Yorkban.

Aki megalapította az álomgyárat – Zukor Adolf

1873. január 7-én egy kis borsodi faluban, Ricsén született Zukor Adolf, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója.

MTI/Filmarchívum |

66 FILMAJÁNDÉK

2019. december 20-tól 2020. január 5-ig újra itt a Filmalap karácsonyi ajándéka, ezúttal 66 film nézhető ingyenesen, online.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Elhunyt Anna Karina, Jean-Luc Godard egykori múzsája

Elhunyt Anna Karina Ezüst Medve-díjas francia színésznő, a francia újhullám egyik arca, Jean-Luc Godard volt felesége, aki a világhírű rendező filmjeiben alakította legismertebb szerepeit.

MTI/Filmarchívum |

80 éve mutatták be az Elfújta a szél című filmet 

Nyolcvan éve, 1939. december 15-én mutatták be minden idők egyik legsikeresebb filmjét, a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szelet Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével.

MTI/Filmarchívum |

Jankovics Marcell világa a Műcsarnokban

Jankovics Marcell grafikai-, animációs- és könyvművészetét, történelmi, irodalmi ihletésű alkotói munkásságát tekinti át a Műcsarnok kiállítása.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Az Oscar-jelölt Jób lázadása felújítva

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változata először lesz látható mozivásznon.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Az én XX. századom újrafelfedezése New York-ban

A Kino Lorber amerikai forgalmazó és a Museum of the Moving Image november 15-től teljeskörűen felújított és digitalizált változatban tűzi műsorra Enyedi Ildikó 1989-ben készült első mozifilmjét a 30. évforduló alkalmából.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

„A semmiből új, más világokat teremteni” – Jeney Zoltán emlékére

Néhány gondolat az október 28-án, életének 77. évében elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző és a kortárs film kapcsolatáról.

Fazekas Eszter |

Grace Kelly, a filmsztárból lett hercegné 90 éve született

Kilencven éve, 1929. november 12-én született Grace Kelly Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.

MTI/Filmarchívum |

Az 50 éves Mézga család az Országos Rajzfilmünnepen

A Mézga család bemutatásának 50. évfordulóját ünnepelve a 85 éve született Nepp Józsefre emlékezik a hetedik Országos Rajzfilmünnep. A fesztivált november 15-től 17-ig rendezik meg, az ország legkülönbözőbb pontjain Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Felpécig.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem