Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Felkerültek a honlapra a 2019-es BKFM szakmai előadásai

A nemzeti filmörökség megőrzésével, felújításával és terjesztésével foglalkozó intézmények vezetői és munkatársai beszélnek arról, hogy hol tartanak, merre haladnak ma Európa filmarchívumai.

75 éve halt meg Szerb Antal

1945. január 27-én halt meg a munkaszolgálatban Szerb Antal író, irodalomtörténész, műfordító, a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története szerzője.

MTI/Filmarchívum |

120 éve született Fekete István 

1900. január 25-én született Fekete István József Attila-díjas író. Népszerűsége mindmáig töretlen, ami annak is köszönhető, hogy művei számos népszerű filmfeldolgozásban is közönség elé kerültek.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező

Életének 79. évében elhunyt Richly Zsolt Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas rajzfilmrendező. Generációk nőttek fel az általa készített sorozatok, a kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain.

MTI/Filmarchívum |

70 éve halt meg George Orwell

1950. január 21-én hunyt el George Orwell angol író, az Állatfarm és az 1984 című regények szerzője. Az Állatfarmból 1954-ben a világhírű magyar születésű rendező, John Halas készítette el az első egész estés angol animációs filmet.

100 éve született Federico Fellini

1920. január 20-án született Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s négy alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

MTI/Filmarchívum |

Országszerte vetítik az Oscar-jelölt Jób lázadása felújított változatát

A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-től országszerte visszatér a mozikba Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült filmklasszikusa, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből.

Szabó István felújított alkotásait vetíti a New York-i Film Forum

Újraindul a világhírű Szabó István-filmek amerikai moziforgalmazása. Az Oscar-díjas Mephisto, a Bizalom és a Redl ezredes című filmek frissen felújított változatát vetíti januárban a patinás Film Forum mozi New Yorkban.

66 FILMAJÁNDÉK

2019. december 20-tól 2020. január 5-ig újra itt a Filmalap karácsonyi ajándéka, ezúttal 66 film nézhető ingyenesen, online.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Elhunyt Anna Karina, Jean-Luc Godard egykori múzsája

Elhunyt Anna Karina Ezüst Medve-díjas francia színésznő, a francia újhullám egyik arca, Jean-Luc Godard volt felesége, aki a világhírű rendező filmjeiben alakította legismertebb szerepeit.

MTI/Filmarchívum |

80 éve mutatták be az Elfújta a szél című filmet 

Nyolcvan éve, 1939. december 15-én mutatták be minden idők egyik legsikeresebb filmjét, a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szelet Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével.

MTI/Filmarchívum |

Jankovics Marcell világa a Műcsarnokban

Jankovics Marcell grafikai-, animációs- és könyvművészetét, történelmi, irodalmi ihletésű alkotói munkásságát tekinti át a Műcsarnok kiállítása.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Az Oscar-jelölt Jób lázadása felújítva

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változata először lesz látható mozivásznon.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Az én XX. századom újrafelfedezése New York-ban

A Kino Lorber amerikai forgalmazó és a Museum of the Moving Image november 15-től teljeskörűen felújított és digitalizált változatban tűzi műsorra Enyedi Ildikó 1989-ben készült első mozifilmjét a 30. évforduló alkalmából.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

„A semmiből új, más világokat teremteni” – Jeney Zoltán emlékére

Néhány gondolat az október 28-án, életének 77. évében elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző és a kortárs film kapcsolatáról.

Fazekas Eszter |

Az 50 éves Mézga család az Országos Rajzfilmünnepen

A Mézga család bemutatásának 50. évfordulóját ünnepelve a 85 éve született Nepp Józsefre emlékezik a hetedik Országos Rajzfilmünnep. A fesztivált november 15-től 17-ig rendezik meg, az ország legkülönbözőbb pontjain Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Felpécig.

MTI/Filmarchívum |

90 éves lenne Bud Spencer

Kilencven éve, 1929. október 31-én született Bud Spencer olasz színész, Terence Hill elválaszthatatlan partnere. Kettősüket gyakran emlegették az olasz spagetti-western Stan és Panjaként.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Jeney Zoltán zeneszerző

Életének 77. évében elhunyt Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, a kortárs magyar zene kiemelkedő alakja.

Kovács Kati 75 éves

Az egyik legsikeresebb, egyedülálló hangú magyar énekesnő mozivásznon is sikeres volt, annak dacára, hogy csak hosszas rábeszélésre vállalta el első filmszerepét.

MTI/Filmarchívum |

Sándor Pál filmrendező 80 éves

Október 19-én nyolcvanéves Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Hol könnyedebb, burleszkbe forduló, hol a tragédia sötétebb árnyalatait magukra öltő filmjeiben a túlélés záloga a közösség összetartása, a csapatszellem megőrzése,

MTI/Filmarchívum |

110 éve született Mezei Mária

1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő, a múlt század egyik kiemelkedő, de hivatalos szakmai elismerésben szinte nem is részesülő művésze.

Ők ketten és Az ötödik pecsét felújítva a Lumière fesztiválon Lyonban

A Filmalap tíz éves Nemzeti Filmdigitalizációs és Restaurálási Programja keretében felújított Ők ketten című Mészáros Márta-filmet és Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című alkotását vetítik Lyonban.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Rudolf Péter 60 éves

Október 15-én hatvanéves Rudolf Péter színész, rendező, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike.

MTI/Filmarchívum |

Sára Sándor emléke előtt tiszteleg a Filmalap

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor hét emblematikus filmjét mától 20 napig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Kamera és teodolit – Sára Sándor halálára

A modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta a magyar tájba örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait.

Fazekas Eszter |

Sigourney Weaver 70 éves

Október 8-án hetvenéves Sigourney Weaver Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, aki az idén már ünnepelhetett egy évfordulót, ugyanis negyven éve mutatták be a főszereplésével készült sci-fi-horror klasszikust, A nyolcadik utas: a Halált.

MTI/Filmarchívum |

Bán Frigyesre emlékezünk

50 éve halt meg Bán Frigyes, a sokoldalú filmrendező.

Babos Anna |

Brigitte Bardot 85 éves

Szeptember 28-án nyolcvanöt éves Brigitte Bardot francia színésznő, az 1950-60-as évek szexszimbóluma.

MTI/Filmarchívum |

Láss világnak egy homokszemet – Tóth János kinematográfusra emlékezve

Nehéz szavakba önteni azt a varázst, amelyet Tóth János fény-képei hívnak elő a tudattalanból. Magányos életművét a tiszta fény és a mozgás titka kutatásának szentelte.

Fazekas Eszter |

Pedro Almodóvar 70 éves

Pedro Almodóvar kétszeres Oscar-díjas spanyol filmrendező, a kortárs filmművészet egyik legérdekesebb alakja szeptember 25-én hetvenéves.

MTI/Filmarchívum |

Michael Douglas 75 éves

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer szeptember 25-én ünnepli hetvenötödik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Sosem látott filmek a húszas évek Magyarországáról

Egy órányi ismeretlen filmanyag került elő a húszas évek Magyarországáról. A tekercseket a Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai programján mutatta be a holland filmarchívum.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Váradi Hédi 90

„Nem mindig tudtam azonosulni a színésznővel, aki bennem él, s akivel csak ritkán tegeződünk” – 90 éve született Váradi Hédi, aki „beleaffektált a szocializmus építésébe.”

Babos Anna |

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Sophia Loren 85 éves

Szeptember 20-án nyolcvanöt éves Sophia Loren, az olasz film nagyasszonya, a „filmvilág egyik legnagyobb kincse”.

MTI/Filmarchívum |

Visszatér a mozikba a János vitéz

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa szeptember 19-től országszerte visszatér a mozivásznakra. Az alkotás teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg.

100 éve született Ranódy László

Száz éve, 1919. szeptember 14-én született Ranódy László, Kosztolányi Dezső „lelki társa”. Nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Hintón járó szerelem, a Pacsirta, a Hatholdas rózsakert vagy az Árvácska, társrendezőként jegyezte a Ludas Matyit és a Föltámadott a tengert.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Rajk László építész, díszlettervező

Elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező. A demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus 70 évesen, szerdán hunyt el, rövid lefolyású, súlyos betegséget követően.

MTI/Filmarchívum |

Homoki-Nagy István 105

105 éve született a természetfilmes, aki értette az erdők lelkét és az állatok nyelvét. És meg is tudta mutatni: filmjein generációk nőttek fel.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Meghalt Tóth János operatőr, a nemzet művésze

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Tóth János Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Peter Fonda, a Szelíd motorosok sztárja

Los Angelesben pénteken elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező – jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében. Fonda 79 esztendős volt.

MTI/Filmarchívum |

140 éve született Samuel Goldwyn

1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió egyik alapítója.

MTI/Filmarchívum |

Világhírű külföldi sztárvendégek a Film Maratonon

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton meghívására Budapestre érkezik Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna ter Steege és Magda Vásáryová.

Pierre Richard 85

Isten éltesse a ma születésnapját ünneplő magas, szőke férfit! Hamarosan Budapesten is találkozhatunk vele feledhetetlen vígjátékai vetítésén.

Babos Anna |

Álomférfi és példakép

60 éve hunyt el Jávor Pál, a magyar kultúrtörténet felejthetetlen alakja, filmtörténetünk első igazán nagy hatású férfi filmsztárja.

Babos Anna |

Az ember, aki túl sokat tudott – 120 éve született Sir Alfred Hitchcock

120 éve született Sir Alfred Hitchcock angol rendező, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású alakja. Elbűvölve című filmjét vetítjük a 3. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, Rózsa Miklós zenéjével.

Babos Anna |

Ingyenes szabadtéri vetítések a Filmmaratonon

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Szent István téren egyedülálló óriásvásznon, sztárvendégek és alkotók jelenlétében vetítenek frissen felújított magyar és külföldi filmklasszikusokat.

Dino De Laurentiis Oscar-díjas olasz filmproducer 100 éve született

Száz éve született Dino De Laurentiis Oscar-díjas filmproducer. Pályafutását egyszerre fémjelzik az olasz neorealizmus legkiválóbb filmjei, az amerikai filmipar kasszasikerei és hatalmas bukásai is. Több mint 500 film producere volt, közülük 38-at Oscar-díjra jelöltek.

MTI/Filmarchívum |

10 éve halt meg Cseh Tamás

2009. augusztus 7-én halt meg Cseh Tamás énekes, zeneszerző, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. Az évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem