Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Némafilmhez filmzenét! – A Művészetek Völgye pályázata zeneszerzőknek

A Művészetek Völgye filmzeneírói pályázatot hirdet, amely a Nemzeti Filmintézet közreműködésével valósul meg.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

Szabó Lőrinc Az Est szerkesztőségében

Az 1929-ben készült Rabmadár című némafilm különös érdekessége, hogy a szerkesztőségi jelenetet Az Est szerkesztőségében vették fel, ahol néhány villanásra feltűnik Szabó Lőrinc is.

Torma Galina |

„Nem is élt, nem is él, nem is élni fog” – Jeles András filmjei elé

Jeles András öntörvényű, külön utakon járó alkotó. A pusztulás képeit iróniával itatja át, mely irónia mögött ugyanakkor felsejlik a létezésnek kiszolgáltatott emberrel való együttérzés.

Czirják Pál |

„A filmezés számunkra a megismerés folyamata” – Portré Dárday Istvánról

2020. március 25-én ünnepli 80. születésnapját Dárday István, a magyar fikciós dokumentarizmus egyik megteremtője, a Társulás Stúdió alapítója.

Czirják Pál |

Ingyenesen nézhető filmek a forradalom emlékére

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából.

Elhunyt Max von Sydow, a Bergman-filmek sztárja

Az ördögűző és A hetedik pecsét sztárja, Ingmar Bergman számos filmjének főszereplője 90 éves volt. Jóval túl a nyolcvanon is aktív és sikeres volt, szerepelt a Star Wars-sorozatban és a Trónok harcában is.

MTI/Filmarchívum |

135 éve született Salamon Béla

1885. március 4-én született Salamon Béla, a magyar kabarészínpad egyik legnagyobb egyénisége, akinek nevéhez olyan szállóigék fűződnek, mint a Ha én egyszer kinyitom a számat... és a Lepsénynél még megvolt.

MTI/Filmarchívum |

70 éve mutatták be az első magyar színes filmet, a Ludas Matyit

1950. február 27-én mutatták be az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Ludas Matyit.

MTI/Filmarchívum |

Gyöngyössy Imre emlékezete

Ma lenne 90 éves Gyöngyössy Imre költő, író, Oscar-díjra jelölt filmrendező.

Fazekas Eszter |

Meghalt Csukás István író

Életének 84. évében meghalt Csukás István, a nemzet művésze. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles.

MTI/Filmarchívum |

170 éve született Jászai Mari

1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.

MTI/Filmarchívum |

Hobo 75

Földes László, vagy ahogy mindenki ismeri, Hobo előadóművész, bluesénekes, dalszerző ma hetvenöt éves. Szabadon mozog a különböző műfajok, a zene, film, színház, irodalom között, számos filmben is szerepelt.

MTI/Filmarchívum |

Mészáros Márta előtt tiszteleg a Bergamói Filmfesztivál

Tízfilmes retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg Mészáros Márta rendező előtt a 38. Bergamói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet március 7. és 15. között rendeznek meg.

MTI/Filmarchívum |

103 éves korában meghalt Kirk Douglas

Hollywood aranykorának egyik utolsó élő legendája távozott, aki olyan klasszikusokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint a Spartacus vagy A nap szerelmese.

MTI/Filmarchívum |

150 éve született Hegedűs Gyula, A munkászubbony főszereplője

Hegedűs Gyula (1870-1931) korának egyik legnagyobb színészegyénisége volt, a színpadi nyelv megújítójaként tartják számon. Egyetlen fennmaradt filmje, A munkászubbony (1914) restaurálása most folyik a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumban.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Andorai Péter, a Nemzet Színésze

Életének 72. évében meghalt Andorai Péter, a nemzet színésze. A színész rövid, súlyos betegség után szombatra virradóra halt meg.

MTI/Filmarchívum |

Magyar filmek új köntösben – restaurált filmek az M5-ön

A teljeskörűen felújított Csinibaba című film vetítésével folytatódik ma este a Magyar filmek új köntösben című sorozat, amelyben a Nemzeti Film Intézet által restaurált magyar alkotásokat mutatnak be.

MTI/Filmarchívum |

Felkerültek a honlapra a 2019-es BKFM szakmai előadásai

A nemzeti filmörökség megőrzésével, felújításával és terjesztésével foglalkozó intézmények vezetői és munkatársai beszélnek arról, hogy hol tartanak, merre haladnak ma Európa filmarchívumai.

75 éve halt meg Szerb Antal

1945. január 27-én halt meg a munkaszolgálatban Szerb Antal író, irodalomtörténész, műfordító, a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története szerzője.

MTI/Filmarchívum |

120 éve született Fekete István 

1900. január 25-én született Fekete István József Attila-díjas író. Népszerűsége mindmáig töretlen, ami annak is köszönhető, hogy művei számos népszerű filmfeldolgozásban is közönség elé kerültek.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező

Életének 79. évében elhunyt Richly Zsolt Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas rajzfilmrendező. Generációk nőttek fel az általa készített sorozatok, a kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain.

MTI/Filmarchívum |

70 éve halt meg George Orwell

1950. január 21-én hunyt el George Orwell angol író, az Állatfarm és az 1984 című regények szerzője. Az Állatfarmból 1954-ben a világhírű magyar születésű rendező, John Halas készítette el az első egész estés angol animációs filmet.

100 éve született Federico Fellini

1920. január 20-án született Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s négy alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

MTI/Filmarchívum |

Országszerte vetítik az Oscar-jelölt Jób lázadása felújított változatát

A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-től országszerte visszatér a mozikba Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült filmklasszikusa, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből.

Szabó István felújított alkotásait vetíti a New York-i Film Forum

Újraindul a világhírű Szabó István-filmek amerikai moziforgalmazása. Az Oscar-díjas Mephisto, a Bizalom és a Redl ezredes című filmek frissen felújított változatát vetíti januárban a patinás Film Forum mozi New Yorkban.

66 FILMAJÁNDÉK

2019. december 20-tól 2020. január 5-ig újra itt a Filmalap karácsonyi ajándéka, ezúttal 66 film nézhető ingyenesen, online.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

Elhunyt Anna Karina, Jean-Luc Godard egykori múzsája

Elhunyt Anna Karina Ezüst Medve-díjas francia színésznő, a francia újhullám egyik arca, Jean-Luc Godard volt felesége, aki a világhírű rendező filmjeiben alakította legismertebb szerepeit.

MTI/Filmarchívum |

80 éve mutatták be az Elfújta a szél című filmet 

Nyolcvan éve, 1939. december 15-én mutatták be minden idők egyik legsikeresebb filmjét, a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szelet Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével.

MTI/Filmarchívum |

Jankovics Marcell világa a Műcsarnokban

Jankovics Marcell grafikai-, animációs- és könyvművészetét, történelmi, irodalmi ihletésű alkotói munkásságát tekinti át a Műcsarnok kiállítása.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

Az Oscar-jelölt Jób lázadása felújítva

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változata először lesz látható mozivásznon.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

Az én XX. századom újrafelfedezése New York-ban

A Kino Lorber amerikai forgalmazó és a Museum of the Moving Image november 15-től teljeskörűen felújított és digitalizált változatban tűzi műsorra Enyedi Ildikó 1989-ben készült első mozifilmjét a 30. évforduló alkalmából.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

„A semmiből új, más világokat teremteni” – Jeney Zoltán emlékére

Néhány gondolat az október 28-án, életének 77. évében elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző és a kortárs film kapcsolatáról.

Fazekas Eszter |

Az 50 éves Mézga család az Országos Rajzfilmünnepen

A Mézga család bemutatásának 50. évfordulóját ünnepelve a 85 éve született Nepp Józsefre emlékezik a hetedik Országos Rajzfilmünnep. A fesztivált november 15-től 17-ig rendezik meg, az ország legkülönbözőbb pontjain Lövőtől Nyíregyházáig, Budapesttől Felpécig.

MTI/Filmarchívum |

90 éves lenne Bud Spencer

Kilencven éve, 1929. október 31-én született Bud Spencer olasz színész, Terence Hill elválaszthatatlan partnere. Kettősüket gyakran emlegették az olasz spagetti-western Stan és Panjaként.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Jeney Zoltán zeneszerző

Életének 77. évében elhunyt Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, a kortárs magyar zene kiemelkedő alakja.

Kovács Kati 75 éves

Az egyik legsikeresebb, egyedülálló hangú magyar énekesnő mozivásznon is sikeres volt, annak dacára, hogy csak hosszas rábeszélésre vállalta el első filmszerepét.

MTI/Filmarchívum |

Sándor Pál filmrendező 80 éves

Október 19-én nyolcvanéves Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Hol könnyedebb, burleszkbe forduló, hol a tragédia sötétebb árnyalatait magukra öltő filmjeiben a túlélés záloga a közösség összetartása, a csapatszellem megőrzése,

MTI/Filmarchívum |

110 éve született Mezei Mária

1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő, a múlt század egyik kiemelkedő, de hivatalos szakmai elismerésben szinte nem is részesülő művésze.

Ők ketten és Az ötödik pecsét felújítva a Lumière fesztiválon Lyonban

A Filmalap tíz éves Nemzeti Filmdigitalizációs és Restaurálási Programja keretében felújított Ők ketten című Mészáros Márta-filmet és Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című alkotását vetítik Lyonban.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

Rudolf Péter 60 éves

Október 15-én hatvanéves Rudolf Péter színész, rendező, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike.

MTI/Filmarchívum |

Sára Sándor emléke előtt tiszteleg a Filmalap

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor hét emblematikus filmjét mától 20 napig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

Kamera és teodolit – Sára Sándor halálára

A modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta a magyar tájba örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait.

Fazekas Eszter |

Sigourney Weaver 70 éves

Október 8-án hetvenéves Sigourney Weaver Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, aki az idén már ünnepelhetett egy évfordulót, ugyanis negyven éve mutatták be a főszereplésével készült sci-fi-horror klasszikust, A nyolcadik utas: a Halált.

MTI/Filmarchívum |

Bán Frigyesre emlékezünk

50 éve halt meg Bán Frigyes, a sokoldalú filmrendező.

Babos Anna |

Brigitte Bardot 85 éves

Szeptember 28-án nyolcvanöt éves Brigitte Bardot francia színésznő, az 1950-60-as évek szexszimbóluma.

MTI/Filmarchívum |

Láss világnak egy homokszemet – Tóth János kinematográfusra emlékezve

Nehéz szavakba önteni azt a varázst, amelyet Tóth János fény-képei hívnak elő a tudattalanból. Magányos életművét a tiszta fény és a mozgás titka kutatásának szentelte.

Fazekas Eszter |

Pedro Almodóvar 70 éves

Pedro Almodóvar kétszeres Oscar-díjas spanyol filmrendező, a kortárs filmművészet egyik legérdekesebb alakja szeptember 25-én hetvenéves.

MTI/Filmarchívum |

Michael Douglas 75 éves

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer szeptember 25-én ünnepli hetvenötödik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Sosem látott filmek a húszas évek Magyarországáról

Egy órányi ismeretlen filmanyag került elő a húszas évek Magyarországáról. A tekercseket a Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai programján mutatta be a holland filmarchívum.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem