Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Vizipók-tól a Moszkva tér-ig – A legnézettebb alkotások a FILMIO-n

A FILMIO TOP 25-ös listáján helyet kapott gyerekeknek szóló rajzfilm, ifjúsági film, 1930-as években forgatott komédia és az elmúlt évek jelentős mozisikerei is.

Elhunyt Börcsök Enikő színművész

53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész. Sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség.

MTI/Filmarchívum |

Bereményi Géza 75 éves

Január 25-én ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza, a sokoldalú író és rendező, aki egy korszak életérzését fogalmazta meg dalszövegeiben, és több nagy sikerű magyar film forgatókönyvírója és rendezője volt.

MTI/Filmarchívum |

Némafilmhez filmzenét!

Némafilmhez filmzenét! címmel indít pályázatot magyar némafilmek zenei aláfestésére az idén 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye Fesztivál és a 120 éves magyar filmet ünneplő Nemzeti Filmintézet.

MTI/Filmarchívum |

100 éve született Mészöly Miklós

Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós Kossuth-díjas író. Első jelentős művéből, a solymásztelepen játszódó Magasiskola című kisregényből Gaál István rendezett nagysikerű filmet.

MTI/Filmarchívum |

A 120 éves magyar filmet programsorozattal ünnepli az NFI

Jubileumi év: 2021. április 30-án ünnepelhetjük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. Azóta minden időszakban sok kiemelkedő tehetség alkotott, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet.

MTI/Filmarchívum |

100 éves filmfelvétel került elő az első magyar képviselőnőről, Slachta Margitról

A Filmarchívumban frissen beazonosított és digitalizált, 100 éves felvételen Slachta Margit látható, amint ünnepélyes keretek között átveszi a mandátumát.

Torma Galina |

100 éve született Csákányi László

Száz éve, 1921. január 13-án született Csákányi László, a múlt századi magyar színjátszás egyik legnépszerűbb alakja.

MTI/Filmarchívum |

A szakma alapvető feltétele a tehetség – Mécs Károly 85 éves

150 színpadi szerepe mellett olyan filmek főszerepeit alakította, mint A kőszívű ember fiai, a Noszty fiú esete Tóth Marival vagy a 80 huszár. Az ő hangján szólalt meg magyarul Marcello Mastroianni és Paul Newman, de a Macskafogó egyik karaktere is.

MTI/Filmarchívum |

125 éve az életünk része a mozi

1895. december 28-án a Lumière-fivérek a párizsi Boulevard des Capucines 14. szám alatti Grand Café kávéházban megtartották az első nyilvános filmvetítést – ezzel megszületett a mozi.

Kurutz Márton – Ráduly György |

A megszállott filmes – Tímár Péter 70. születésnapjára

Meghökkentő, vicces, bizarr, lebilincselő, érzelmes, eredeti – Tímár Péter változatos életművet hozott létre, műfajtól függetlenül a legváratlanabb ötletekből tudott zseniális és sikeres filmeket alkotni.

Czirják Pál |

Elhunyt Pécsi Ildikó

Életének 81. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész. Az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb színésznőnk volt, aki csak kevés szerepálmát nem tudta megvalósítani.

MTI/Filmarchívum |

A forradalom operatőre – 100 éve született Mikó József

Ő volt az 1956-os forradalom egyik legtevékenyebb operatőre, neki köszönhetjük, hogy az 1956. október 23-i tüntetés szinte teljességében meg lett örökítve. A felvett filmanyagot nemcsak megőrizte, de a rendszerváltás után Magyarországnak, a Filmarchívumnak ajándékozta.

Varga János – Tóth István Sztív |

Woody Allen 85

December 1-én lesz 85 éves Woody Allen, akinek látásmódját kedvenc európai rendezői – Ingmar Bergman, Federico Fellini, Francois Truffaut, Michelangelo Antonioni – határozták meg.

MTI/Filmarchívum |

Megújult az Izzó szerelem című Tungsram-reklámfilm

Különleges technikával digitalizálta és restaurálta a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum Macskássy Gyula Izzó szerelem című, 1939-ben készült Tungsram reklámfilmjét.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Aki a magyar westernt kitalálta – Szomjas György 80

Isten éltesse a ma 80 éves Szomjas György filmrendezőt, a Kopaszkutya és a Talpuk alatt fütyül a szél alkotóját!

MTI/Filmarchívum |

Diploma nélkül lett világhírű – Törőcsik Mari

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze már húszévesen elkápráztatta a világot. Már főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomát sem kaphatott.

MTI/Filmarchívum |

Terry Gilliam, a Monty Python tagja 80 éves

November 22-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Terry Gilliam, az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró, aki a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.

MTI/Filmarchívum |

Búcsú Benkő Lászlótól, az Omega alapítójától

November 18-án érkezett a szomorú hír, hogy 77 éves korában elhunyt Benkő László, az Omega alapító tagja, aki az évtizedek során több filmben is feltűnt szereplőként, zeneszerzőként.

MTI/Filmarchívum |

Fisch úr, a mutatványos mozis – Szomorú dokumentumregény

A valaha volt budapesti mozik nyomába eredve érdekes figurákba botlik az ember. Itt van mindjárt Fisch Ferencz, a mutatványos.

Geréb Anna |

A feladatokat sosem kérte, mindig kapta – Kútvölgyi Erzsébet 70

November 14-én lesz hetvenéves Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

MTI/Filmarchívum |

Tilda Swinton Oscar-díjas színésznő 60 éves

November 5-én ünnepli hatvanadik születésnapját Tilda Swinton Oscar-díjas skót színésznő.

MTI/Filmarchívum |

40 évvel ezelőtt készült a magyar filmtörténet első Oscar-díjas alkotása, A légy

November 13-15. között idén online rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, amely Rófusz Ferenc életműve előtt tiszteleg.

Orosz Anna Ida |

Online rendezik meg idén az Országos Rajzfilmünnepet

Online rendezik meg idén november 13. és 15. között a VIII. Országos Rajzfilmünnepet, amely kétszáz filmet tűz műsorára.

Elhunyt Sir Sean Connery

Életének 91. esztendejében elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész.

MTI/Filmarchívum |

Megkezdődött Kovásznai György kultikus rajzfilmje, a Habfürdő restaurálása

Október 28. az animáció nemzetközi világnapja, ebből az alkalomból áttekintjük, mit is tett a Nemzeti Filmintézet 2020-ban a magyar animáció megőrzéséért, és milyen munkáink vannak folyamatban.

Orosz Anna Ida |

Az 1956. október 23-i tüntetés arcai: a koszorúvivő

A Filmarchívum kutatójának sikerült azonosítania az 1956. október 23-i tüntetés egyik ikonikus alakját, akit eddig csak fotókról és mozgóképekről ismerhettünk.

Varga János – Tóth István Sztív |

„A lényeg a kozmikusság“ – Interjú Jankovics Marcellel

A magyar filmművészet két ikonikus alapműve, a János vitéz és a Fehérlófia megszületéséről beszélgettünk a filmek rendezőjével, aki ma ünnepli 79. születésnapját.

Orosz Anna Ida |

Filmrendező és gyémántbánya-tulajdonos

A ma 75 éves Nyikita Mihalkov orosz filmrendező a sztálini korszakról szóló 1994-es Csalóka napfény című filmjéért kapott Oscar-díjat. Szívesen vállal szerepet saját és mások filmjeiben, valamint tevékenyen részt vesz az orosz közéletben.

MTI/Filmarchívum |

Több mint 100 éve rejtőző filmfelvétel került elő Szomory Dezső íróról

A Filmarchívum raktárából előkerült néhány eredeti kameranegatív tekercs, amelyek egyikén sikerült azonosítanunk a kor ünnepelt színpadi szerzőjéről, Szomory Dezsőről fennmaradt egyetlen mozgóképet.

Torma Galina |

Itt a klasszikus filmek szezonja!

Az Európai Filmarchívumok Egyesülete (ACE) által szervezett Season of Classic Films programsorozatnak nem csak résztvevője, hanem kezdeményezője is a magyar filmarchívum.

Élvezd a csendet! – A 39. Pordenonei Némafilm Fesztivál

A világ legfontosabb némafilmes fesztiváljának idei szimbóluma egy fénykép, ami három szájmaszkos férfit ábrázol forgatásra kész kamerával az 1918-as spanyolnátha járvány csúcspontján.

Barkóczi Janka |

Jean Mitry-díjat kapott Gyürey Vera, a Filmarchívum egykori igazgatója

A Pordenonei Némafilm Fesztivál nemzetközi díját a filmvagyon felújításában és értékmegőrzésében játszott kiemelkedő szerepért adják.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

A Nemzeti Filmintézet által felújított Sodrásban-t vetítik Lyonban

Gaál István korszakalkotó Sodrásban című filmjének felújított változatát is műsorra tűzi Európa legjelentősebb klasszikus film ünnepe, az október 10-én kezdődő Lumière Grand Lyon Filmfesztivál.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Z, mint Zágráb

Magyar sikerek a 30. Animafest – Animációs Filmek Zágrábi Világfesztiválja történetében.

Orosz Anna Ida |

100 éve született Mickey Rooney

1920. szeptember 23-án született Mickey Rooney, a legismertebb amerikai gyermekszínész, aki már 19 évesen Oscar-díjat vehetett át, s kilenc évtizedes pályafutását elismert karakterszínészként fejezte be. 

MTI/Filmarchívum |

Klasszikus és kortárs magyar animációk a zágrábi Animafest-en

Focus on Hungary – A Nemzeti Filmintézet együttműködésével kiemelt retrospektív vetítés-sorozat keretében mutatkozik be a magyar animációs film múltja és jelene a szeptember 28-án induló 30. Zágrábi Animafest Nemzetközi Fesztiválon.

MTI/Filmarchívum |

Brian De Palma 80

Szeptember 11-én lesz nyolcvanéves Brian De Palma amerikai filmrendező, A sebhelyesarcú című film alkotója, aki főként horror- és gengszterfilmekkel lett ismert.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Jiří Menzel

82 éves korában elhunyt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Ma vetítik az Utószezont Bolognában

Ma vetítik Fábri Zoltán Utószezon című filmjét Velencei Filmfesztivál klasszikus szekciójának programjában.

Sir Sean Connery Oscar-díjas színész 90 éves

Sir Sean Connery skót színész, James Bond első megszemélyesítője augusztus 25-én ünnepli 90. születésnapját.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Bíró Lajos – Aki a magyar irodalomban a filmet feltalálta

Mára szinte teljesen feledésbe merült, pedig sokoldalú tehetség volt: publicista, aki a politikai szerepet is vállalt, szépíró, aki megújította a novella műfaját. Tömör, gyors ritmusú elbeszélésmódját pályamódosítása után forgatókönyvíróként kamatoztatta. Emigrációban, Korda Sándor alkotótársaként lett világhírű.

Löwensohn Enikő |

Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

Életének 88. évében elhunyt Bácskai Lauró István filmrendező. Nevéhez olyan sikeres alkotások fűződnek, mint a Gyula vitéz télen-nyáron vagy A Hamis Izabella, de ő rendezte a Keménykalap és krumpliorr című legendás ifjúsági sorozatot is

MTI/Filmarchívum |

Wim Wenders 75

Augusztus 14-én lesz hetvenöt éves Wim Wenders, nemzedékének legnagyobb hatású német filmrendezője.

MTI/Filmarchívum |

Veszprém-Balaton Filmpiknik lesz szeptemberben

Két városban, öt helyszínen mintegy negyven filmet vetítenek szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Liliomtól Hyppolitig – 75 éve halt meg Csortos Gyula

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 

MTI/Filmarchívum |

Szabó István életművének világklasszis alkotásai az NFI díszdobozos DVD kiadványában

Az Oscar-díjas Szabó István saját válogatása a hat mozifilm, mely a Nemzeti Filmintézet kiadásában teljeskörűen restaurálva, extra tartalmakkal jelenik meg.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

25 éve halt meg Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző

Huszonöt éve, 1995. július 27-én halt meg Hollywoodban Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, minden idők egyik legsikeresebb filmzene-komponistája.

MTI/Filmarchívum |

Fábri Zoltán Utószezon című filmje a velencei filmfesztivál válogatásában

Az 1966-ban készült rendhagyó holokausztfilm, az Utószezon felújított változatát tűzi műsorára a szeptember 2-án kezdődő 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programja.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

125 éve született Moholy-Nagy László

Százhuszonöt éve, 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, a kísérleti filmek magyar úttörője, a 20. század talán legnagyobb hatású magyar képzőművésze.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem