Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Játékfilmesek az 1956-os forradalomban – Epizódok

Régi adósságot törlesztünk, amikor a rendekezésre álló források alapján megpróbáljuk rekonstruálni, hogy a játékfilmes rendezők, operatőrök és munkatársaik mit forgattak az '56-os forradalom napjaiban, és mi lett a későbbiekben leforgatott filmek sorsa.

Varga János – Tóth István Sztív |

Nagylátószög: Rockzenészek és slammerek a Ludwig Múzeumban

Vitáris Iván, Kemény Zsófi, Henri Gonzo és Simon Márton tart exkluzív tárlatvezetést a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon, amely átfogó képet nyújt a magyar film izgalmas történetéről a kezdetektől napjainkig.

Mészáros Márta filmjei ingyenesen a FILMIO-n

Első magyar alkotóként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját. A Nemzeti Filmintézet ingyenesen nézhetővé teszi hétfő estig Mészáros Márta Eltávozott nap című, Kovács Kati főszereplésével készült első mozifilmjét és a Szép lányok, ne sírjatok! című generációs kultfilmjét a FILMIO-n.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Kabos Gyula, a tragikus sorsú komédiás

Nyolcvan éve, 1941. október 6-án halt meg New Yorkban Kabos Gyula, a harmincas évek legkedveltebb magyar komikusa, a Hyppolit, a lakáj és számtalan más magyar film feledhetetlen főszereplője.

MTI/Filmarchívum |

Könyvbemutató: Átmeneti idők – Mohi Sándor beszélgetései Huszárik Zoltánról

Október 13-án tárlatvezetéssel egybekötött könyvbemutatót tartunk a Nagylátószög kiállításon.

100 éve született Jancsó Miklós

Száz éve, 1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, a magyar és egyetemes filmművészet egyik kultikus alakja.

MTI/Filmarchívum |

Mészáros Márta 90

Szeptember 19-én lesz kilencvenéves Mészáros Márta Kossuth- és Arany Medve-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere.

Ingyenes szabadtéri mozizás a Bazilika előtt

A Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István Bazilika előtti tér.

Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell a Budapesti Klasszikus Film Maraton fókuszában

A Nemzeti Filmintézet rendezésben megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton középpontjában a magyar film felejthetetlen alkotói lesznek.

Emlékérem a 120 éves magyar film tiszteletére

A 120 éves magyar film tiszteletére a Magyar Pénzverő Zrt. és a Nemzeti Filmintézet különleges együttműködés keretében emlékérmet bocsátott ki, tisztelegve a világhírű magyar filmművészet előtt.

Olasz-magyar vetítéssorozat Gyöngyössy Imre emlékére

Olasz–magyar filmvetítéssorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével, a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia szervezésében.

Szeptemberben érkezik a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Budapest legnagyobb nemzetközti filmfesztiválja szeptember 21. és 26. között kerül megrendezésre.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

125 év után hazaérkeztek az első Magyarországon forgatott filmfelvételek

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum többéves előkészítő munkájának köszönhetően, a lyoni Lumière Intézet jóváhagyásával Magyarországra érkeztek az első, a Lumière testvérek által Budapesten készített filmfelvételek eredeti kameranegatívjai.

A Nemzeti Filmintézet a Művészetek Völgyében

A hétvégén kezdődik a 30. jubileumi Művészetek Völgye (2021. 06.23.- 08.01.), ahol immár ötödik alkalommal a Nemzeti Filmintézet is jelen van változatos és sokszínű programkínálatával.

A 120 éves magyar filmről a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Jankovics Marcellre emlékezett és a magyar filmgyártás 120 éves jubileumára irányította a figyelmet a Magyar Mozgókép Fesztivál.

Mészáros Márta klasszikusa, a Napló gyermekeimnek újra Cannes-ban

Hatodik alkalommal kapott meghívást a legnagyobb presztízsű filmfesztivál felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába újonnan restaurált magyar film.

Rendhagyó filmpremier a Múzeumok Éjszakáján

A NFI – Filmarchívum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai arra vállalkoztak, hogy az 1918–19-es évek legnépszerűbb híradósorozatának, Az Est Filmnek a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, eddig elveszettnek hitt filmriportot rekonstruáljanak.

A nyár beindulását három ingyenes vígjátékkal ünnepli a FILMIO

Június 17-20. között ingyenesen megtekinthető három remek vígjáték a FILMIO-n!

Ingyenesen megtekinthető a Fehérlófia – Jankovics Marcell emlékére

Ingyenesen megtekinthető vasárnap éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n Jankovics Marcell emblematikus rajzfilmje, a Fehérlófia felújított változata a május 29-én elhunyt világhírű alkotó emlékére.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

100 éve született Karinthy Ferenc író

Száz éve, 1921. június 2-án született Karinthy Ferenc író, drámaíró, dramaturg.

MTI/Filmarchívum |

100 éves magyar filmhíradók – a legújabb kutatások eredményei

Torma Galina, a Filmarchívum kiemelt kutatója tavaly októberben a FIAF magazinja, a Journal of Film Preservation számára foglalta össze rendkívül izgalmas kutatómunkájának eredményeit, melynek során számos addig nem látott részlet került elő az 1918-19-es filmhíradókból.

Torma Galina |

Elhunyt Jankovics Marcell filmrendező

Életének 80. évében elhunyt a magyar film történetének világszerte elismert rendezője, a magyar animáció egyik legjelentősebb művésze, az Arany Pálma-díjas és Oscar-jelölt Jankovics Marcell.

Orosz Anna Ida |

Ingyenesen nézhető a FILMIO-n az Arany Pálmás animációs film

Május 27-én 40 éve, hogy Vajda Béla Moto perpetuo című animációs kisfilmje Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i fesztiválon. Az évforduló alkalmából a film 3 napig ingyen megtekinthető a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a FILMIO-n.

MTI/Filmarchívum |

100 éve született Bárdy György

Száz éve született Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész. Az egyik legnagyobb sikere Jumurdzsák volt az Egri csillagokban, évtizedekkel később saját alakításának paródiáját is elvállalta.

MTI/Filmarchívum |

Két restaurált magyar film a világ legnagyobb animációs fesztiválján

Kovásznai György frissen felújított kultfilmjét, a Habfürdőt és Jankovics Marcell formabontó klasszikusát, a Fehérlófiát is bemutatja az animációs filmek nagy presztízsű szemléje, a június 14-én kezdődő Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Habfürdő – zenés trükkfilm szívdobbanásra online premier

A frissen restaurált Habfürdő című animációs kultfilmet online mutatja be a Nemzeti Filmintézet. Két alkalommal láthatja a különleges filmet a közönség az NFI – Filmarchívum Igazgatóság Youtube csatornáján.

MTI/Filmarchívum |

Új adatbázis a Filmarchívumban

A Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum az intézet modernizációs programjának részeként 2021-ben átáll a nagy teljesítményű Axiell Collections platformra.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

120 éves a magyar film

Két jelentős évfordulót is ünnepel a magyar filmgyártás a napokban: százhúsz éve, 1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet és kilencven éve, 1931. április 29-én kezdődött meg a magyar hangosfilmgyártás. 

MTI/Filmarchívum |

Ryan O'Neal, a Love Story főszereplője 80 éves

Április 20-án lesz nyolcvanéves Ryan O'Neal, a Love Story főszereplője, akinek karrierje hangulatingadozásai, az alkohollal és drogokkal folytatott küzdelme miatt nem tudott kiteljesedni.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja.

MTI/Filmarchívum |

Magyar költők a legkedvesebb filmjeikről

József Attila születésnapja, a magyar költészet napja alkalmából kortárs költőket kérdeztünk meg arról, hogy hogyan viszonyulnak a magyar filmekhez. Tóth Krisztina, Simon Márton, Pion István, Szőcs Petra, Nemes Z. Márió, Sirokai Mátyás és Závada Péter osztanak meg velünk kedvenceket és inspirációkat.

Konkol Máté |

Elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező. Műfajt teremtett Magyarországon, ironikus hangvételű, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei mindig nagy közönségsikert arattak.

MTI/Filmarchívum |

Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező 75 éves

Április 2-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Lénárt István

Lénárt "Papi", a legendás gyártásvezető, színész, a televízió és a film emblematikus alakja egy héttel a 100. születésnapja előtt halt meg.

Elhunyt Fék György Balázs Béla-díjas hangmérnök

Március 28-án, életének 80. évében elhunyt Fék György Balázs Béla-díjas hangmérnök. A szakma utolsó nagy öregjeinek egyike 2010 óta segítette önzetlen tanácsaival a magyar digitális felújítások ügyét és az archív hangállomány sorsát.

MTI/Filmarchívum |

Novák Ferenc koreográfus, rendező 90 éves

Március 27-én lesz kilencvenéves Novák Ferenc "Tata" Kossuth-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Balogh Gyöngyi (1950-2021)

2021. március 25-én, életének 71. évében, türelemmel viselt hosszú betegség után végleg eltávozott közülünk szeretett kollégánk, Balogh Gyöngyi.

130 éve született Zilahy Lajos

Százharminc éve, 1891. március 27-én született Zilahy Lajos író, publicista, a Halálos tavasz szerzője.

MTI/Filmarchívum |

80 éves lenne Richly Zsolt animációsfilm-rendező

Richly Zsolt (1941–2020) az egyik legnagyobb életművel rendelkező rajzfilm-rendezőink egyike.

Orosz Anna Ida |

90 éve született Avar István

Kilencven éve, 1931. március 20-án született a Heves megyei Egercsehiben Avar István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. 

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Szersén Gyula színművész

80 éves korában szerdán elhunyt Szersén Gyula Jászai Mari-díjas színművész, a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények vagy a Gaál István által jegyzett Sodrásban szereplője. Ő volt az egyik legnépszerűbb magyar szinkronszínészünk, Charles Bronson, Paul Newman vagy Terence Hill szinkronhagja is.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész

Életének 84. évében elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Venczel Vera 75 éves

A törékeny, finom alkatú, ma is gyönyörű színésznőt több mint nyolcvan tévéjátékban és sorozatban, valamint legalább 25 filmben láthattuk, emellett több mint félszáz filmben kölcsönözte hangját külföldi színészeknek.

MTI/Filmarchívum |

100 éve született Romhányi József, "a rímhányó"

Száz éve, 1921. március 8-án született Romhányi József költő, író, forgatókönyvíró, a "rímhányó Romhányi", a Mézga család, a Kérem a következőt!, a Mekk mester című animációs filmek szövegírója.

James Dean, a lázadó ifjúság jelképe 90 éve született

Kilencven éve, 1931. február 8-án született James Dean amerikai filmszínész, a kiábrándult "lázadó ifjúság" jelképe, egy nemzedék bálványa.

Nick Nolte amerikai filmszínész 80 éves

Február 8-án lesz nyolcvanéves Nick Nolte Golden Globe-díjas amerikai filmszínész.

Vizipók-tól a Moszkva tér-ig – A legnézettebb alkotások a FILMIO-n

A FILMIO TOP 25-ös listáján helyet kapott gyerekeknek szóló rajzfilm, ifjúsági film, 1930-as években forgatott komédia és az elmúlt évek jelentős mozisikerei is.

Gene Kelly, az Ének az esőben főszereplője 25 éve halt meg

Huszonöt éve, 1996. február 2-án halt meg Gene Kelly, az amerikai filmmusical aranykorának sztárja, az Ének az esőben című film főszereplője.

Elhunyt Börcsök Enikő színművész

53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész. Sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem