Sinkovits Imre, a nemzet színésze 90 éve született

Szeptember 21-én lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, aki paraszttól az értelmiségiig, bohóctól a hősig bármit hitelesen el tudott játszani.

MTI/Filmarchívum |

A lyoni Lumière Fesztivál bemutatja a Hannibál tanár úr-at

A mozi „születési helyén”, Lyonban megrendezett fesztivál a restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléje. Idén már ötödik alkalommal kerül be magyar filmklasszikus a nívós válogatásba.

Magyar Nemzeti Filmalap |

A tökéletes hangú színész. Jeremy Irons 70

Szeptember 19-én hetvenéves Jeremy Irons brit színész, aki a filmvásznon volt már többek között terrorista és varázsló, felesége megölésével vádolt báró és fia szerelmét elcsábító apa, s azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett megkapta a Tony-, az Emmy- és az Arany Glóbusz-díjat is.

MTI/Filmarchívum |

A hallgatás stratégiái és a botlatókövek

Az elveszett nagypapa című film mondható formába önti a mondhatatlant, a lehetetlenre vállalkozva szívós aprómunkával próbálja kideríteni egy család történetét – az eredmény olyan virtuális botlatókő, amely reményt adhat a hasonló emlékezetmunkák elvégzéséhez.

A magyar filmes, akit lovaggá ütöttek. Korda Sándor 125

125 éve, 1893. szeptember 16-án született Korda Sándor, a brit filmgyártás megteremtője, akit a világ Sir Alexander Korda néven ismer, mert első filmrendezőként emelték lovagi rangra. Élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot.

MTI/Filmarchívum |

Óriási közönségsikert aratott a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Összesen közel 15 ezren voltak kíváncsiak a filmes esemény programjára! Minden este megtelt Budapesten a Szent István Bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi szeptember 4. és 8. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

Magyar Nemzeti Filmalap |

Nemet mondani Bergmannak. Faragó Katinka a Film Maratonon

Engem hívtak Bergman mellé, mert senki más nem akart vele dolgozni. Akkor lett jobb a viszonyunk, amikor mertem neki nemet mondani – hangsúlyozta Faragó Katinka, Ingmar Bergman egykori munkatársa, aki a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon vett részt.

MTI/Filmarchívum |

Nehéz-e elhagyni a sminkszobát?

A második Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából Budapestre látogatott napjaink egyik legtitokzatosabb színésznője. Claudia Cardinale két filmje, A párduc és a Volt egyszer egy Vadnyugat előtt mondott bevezetőt, az Aria Hotelben pedig sajtótájékoztatót tartott.

Boronyák Rita |

A háromszáz éves ember – Egy megelevenedett némafilm 1914-ből

Az 1914-ben, fiatal magyar arisztokraták közreműködésével forgatott némafilm sajnos elveszett, most mégis megelevenedik egy jelenetfotókat őrző, elfeledett fényképalbum alapján.

Balogh Gyöngyi |

Világsztárokkal indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Jobbnál jobb filmek esténként ingyen a Szent István téren, több mint 60 örök klasszikus kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban, jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és a világ legjobb filmes szakemberei: szeptember 4-én indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

Egy 100 éves film találkozása az elektronikus zenével

Villáminterjú a hazai elektronikus zenei élet meghatározó alakjával, Zságer Balázzsal, aki a Budapesti Klasszikus Film Maraton szabadtéri Az aranyember vetítésére különleges, improvizatív soundtrackkel készül.

Filmarchívum |

Búcsú Surányi Verától

Kedden kaptuk a szomorú hírt, hogy türelemmel és méltósággal viselt hosszas betegség után, 72 éves korában elhunyt kollégánk és barátunk, Surányi Vera.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN