Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

100 éve született Mickey Rooney

1920. szeptember 23-án született Mickey Rooney, a legismertebb amerikai gyermekszínész, aki már 19 évesen Oscar-díjat vehetett át, s kilenc évtizedes pályafutását elismert karakterszínészként fejezte be. 

MTI/Filmarchívum |

Klasszikus és kortárs magyar animációk a zágrábi Animafest-en

Focus on Hungary – A Nemzeti Filmintézet együttműködésével kiemelt retrospektív vetítés-sorozat keretében mutatkozik be a magyar animációs film múltja és jelene a szeptember 28-án induló 30. Zágrábi Animafest Nemzetközi Fesztiválon.

MTI/Filmarchívum |

Brian De Palma 80

Szeptember 11-én lesz nyolcvanéves Brian De Palma amerikai filmrendező, A sebhelyesarcú című film alkotója, aki főként horror- és gengszterfilmekkel lett ismert.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Jiří Menzel

82 éves korában elhunyt Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Ma vetítik az Utószezont Bolognában

Ma vetítik Fábri Zoltán Utószezon című filmjét Velencei Filmfesztivál klasszikus szekciójának programjában.

Sir Sean Connery Oscar-díjas színész 90 éves

Sir Sean Connery skót színész, James Bond első megszemélyesítője augusztus 25-én ünnepli 90. születésnapját.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Aki a magyar irodalomban a filmet feltalálta

Mára szinte teljesen feledésbe merült, pedig sokoldalú tehetség volt: publicista, aki a politikai szerepet is vállalt, szépíró, aki megújította a novella műfaját. Tömör, gyors ritmusú elbeszélésmódját pályamódosítása után forgatókönyvíróként kamatoztatta. Emigrációban, Korda Sándor alkotótársaként lett világhírű.

Löwensohn Enikő |

Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

Életének 88. évében elhunyt Bácskai Lauró István filmrendező. Nevéhez olyan sikeres alkotások fűződnek, mint a Gyula vitéz télen-nyáron vagy A Hamis Izabella, de ő rendezte a Keménykalap és krumpliorr című legendás ifjúsági sorozatot is

MTI/Filmarchívum |

Wim Wenders 75

Augusztus 14-én lesz hetvenöt éves Wim Wenders, nemzedékének legnagyobb hatású német filmrendezője.

MTI/Filmarchívum |

Veszprém-Balaton Filmpiknik lesz szeptemberben

Két városban, öt helyszínen mintegy negyven filmet vetítenek szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Liliomtól Hyppolitig – 75 éve halt meg Csortos Gyula

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 

MTI/Filmarchívum |

Szabó István életművének világklasszis alkotásai az NFI díszdobozos DVD kiadványában

Az Oscar-díjas Szabó István saját válogatása a hat mozifilm, mely a Nemzeti Filmintézet kiadásában teljeskörűen restaurálva, extra tartalmakkal jelenik meg.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

25 éve halt meg Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző

Huszonöt éve, 1995. július 27-én halt meg Hollywoodban Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, minden idők egyik legsikeresebb filmzene-komponistája.

MTI/Filmarchívum |

Fábri Zoltán Utószezon című filmje a velencei filmfesztivál válogatásában

Az 1966-ban készült rendhagyó holokausztfilm, az Utószezon felújított változatát tűzi műsorára a szeptember 2-án kezdődő 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programja.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

125 éve született Moholy-Nagy László

Százhuszonöt éve, 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, a kísérleti filmek magyar úttörője, a 20. század talán legnagyobb hatású magyar képzőművésze.

MTI/Filmarchívum |

A Feldobott kő újra Cannes-ban

Idén már ötödik alkalommal válogatott be a Nemzeti Filmintézet által restaurált magyar filmklasszikust a cannes-i filmfesztivál Cannes Classics című hivatalos programja.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Yul Brynner Oscar-díjas amerikai színész 100 éve született

Száz éve, 1920. július 11-én született Yul Brynner, az amerikai film első kopasz sztárja, A hét mesterlövész egyike.

10 éve halt meg Kállai Ferenc színművész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, aki Bacsó Péter kultikus filmjében, A tanúban megteremtette a 20. század kisemberének archetípusát.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

91 éves korában meghalt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester. Az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző több mint félezer produkciót jegyez, köztük olyan alkotásokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika.

MTI/Filmarchívum |

Szeptemberben újra Budapesti Klasszikus Film Maraton

A Nemzeti Filmintézet 2020. szeptember 22-28. között rendezi meg a főváros legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját. Az esemény kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar filmkultúra értékeire.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

90 éve született Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr

Június 16-án lenne kilencvenéves Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a világítás mestere, a fény művésze.

MTI/Filmarchívum |

A középső fiú – Korda Zoltán 125

1895. június 3-án született Korda Zoltán filmrendező, producer, az angol filmipar kiemelkedő alakjainak számító Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója.

MTI/Filmarchívum |

Ritkán látott filmdokumentumok a Trianon évforduló kapcsán

A Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum ritkán látott mozgóképes dokumentumok felidézésével emlékezik az évfordulóra.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Nem hagyja magát beskatulyázni – Clint Eastwood 90 

Május 31-én kilencvenéves Clint Eastwood amerikai rendező, színész, producer, aki rendezőként a legidősebben kapta meg az Oscar-díjat. 

MTI/Filmarchívum |

Pécsi Ildikó 80 

Május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Pécsi Ildikó, aki csak kevés szerepálmát nem tudta megvalósítani, színpadi szerepei mellett száznál is több filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Michel Piccoli legendás francia színész

94 éves korában elhunyt Michel Piccoli, a legendás francia színész, Godard A megvetés és Buñuel A burzsoázia diszkrét bája című filmjeinek sztárja.

MTI/Filmarchívum |

Közel százezren nézték a magyar vígjátékokat a hétvégén

A Nemzeti Filmintézet nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát tette ingyenesen elérhetővé a Magyar Film Napja alkalmából. A magyarfilmnapja.hu oldalon május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

50 Alapfilm az ingyenes filmcsomagokban

A digitális oktatás támogatására közzétett Online Filmklasszikusok csomagban, valamint a Magyar Film Napja alkalmából szabadon elérhető vígjátékok között most 50 Alapfilm is megnézhető.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

40 éve halt meg Alfred Hitchcock

1980. április 29-én halt meg Alfred Hitchcock, a borzongatás nagymestere, aki hat évtizedes pályafutása alatt olyan klasszikus filmeket forgatott, mint a Psycho, A Manderley-ház asszonya, a Hátsó ablak, a Szédülés vagy a Madarak.

MTI/Filmarchívum |

A Nemzeti Filmintézet vígjátékokkal ünnepli a Magyar Film Napját

Nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát tesszük ingyen elérhetővé online 10 napon át a Magyar Film Napja alkalmából, április 30-án. Május 10-ig elérhető lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Szörényi Levente 75

Április 26-án lett 75 éves Szörényi Levente zeneszerző, a beatkorszak emblematikus alakja, az Illés, majd a Fonográf együttes gitáros-énekese, számos rockopera és 15 film zeneszerzője.

MTI/Filmarchívum |

Zenthe Ferenc 100

Száz éve, 1920. április 24-én született Zenthe Ferenc. A közönség és a szakma körében is rendkívül népszerű, kedves és szerény színművész pályafutásáról így nyilatkozott: "Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább". 

MTI/Filmarchívum |

A holokauszt a magyar filmben

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából áttekintjük, hogy milyen régóta és milyen sokféle módon van jelen ez a téma a magyar játékfilmekben.

Szekfü András |

Óriási érdeklődés az ingyenesen nézhető filmklasszikusok iránt

Eddig több mint 2 millió látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet (NFI) Online Filmklasszikusok programja, amellyel az intézmény a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához kíván hozzájárulni.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Némafilmhez filmzenét! – A Művészetek Völgye pályázata zeneszerzőknek

A Művészetek Völgye filmzeneírói pályázatot hirdet, amely a Nemzeti Filmintézet közreműködésével valósul meg.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Szabó Lőrinc Az Est szerkesztőségében

Az 1929-ben készült Rabmadár című némafilm különös érdekessége, hogy a szerkesztőségi jelenetet Az Est szerkesztőségében vették fel, ahol néhány villanásra feltűnik Szabó Lőrinc is.

Torma Galina |

„Nem is élt, nem is él, nem is élni fog” – Jeles András filmjei elé

Jeles András öntörvényű, külön utakon járó alkotó. A pusztulás képeit iróniával itatja át, mely irónia mögött ugyanakkor felsejlik a létezésnek kiszolgáltatott emberrel való együttérzés.

Czirják Pál |

„A filmezés számunkra a megismerés folyamata” – Portré Dárday Istvánról

2020. március 25-én ünnepli 80. születésnapját Dárday István, a magyar fikciós dokumentarizmus egyik megteremtője, a Társulás Stúdió alapítója.

Czirják Pál |

Ingyenesen nézhető filmek a forradalom emlékére

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából.

Elhunyt Max von Sydow, a Bergman-filmek sztárja

Az ördögűző és A hetedik pecsét sztárja, Ingmar Bergman számos filmjének főszereplője 90 éves volt. Jóval túl a nyolcvanon is aktív és sikeres volt, szerepelt a Star Wars-sorozatban és a Trónok harcában is.

MTI/Filmarchívum |

135 éve született Salamon Béla

1885. március 4-én született Salamon Béla, a magyar kabarészínpad egyik legnagyobb egyénisége, akinek nevéhez olyan szállóigék fűződnek, mint a Ha én egyszer kinyitom a számat... és a Lepsénynél még megvolt.

MTI/Filmarchívum |

70 éve mutatták be az első magyar színes filmet, a Ludas Matyit

1950. február 27-én mutatták be az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Ludas Matyit.

MTI/Filmarchívum |

Gyöngyössy Imre emlékezete

Ma lenne 90 éves Gyöngyössy Imre költő, író, Oscar-díjra jelölt filmrendező.

Fazekas Eszter |

Meghalt Csukás István író

Életének 84. évében meghalt Csukás István, a nemzet művésze. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles.

MTI/Filmarchívum |

170 éve született Jászai Mari

1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.

MTI/Filmarchívum |

Hobo 75

Földes László, vagy ahogy mindenki ismeri, Hobo előadóművész, bluesénekes, dalszerző ma hetvenöt éves. Szabadon mozog a különböző műfajok, a zene, film, színház, irodalom között, számos filmben is szerepelt.

MTI/Filmarchívum |

Mészáros Márta előtt tiszteleg a Bergamói Filmfesztivál

Tízfilmes retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg Mészáros Márta rendező előtt a 38. Bergamói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet március 7. és 15. között rendeznek meg.

MTI/Filmarchívum |

103 éves korában meghalt Kirk Douglas

Hollywood aranykorának egyik utolsó élő legendája távozott, aki olyan klasszikusokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint a Spartacus vagy A nap szerelmese.

MTI/Filmarchívum |

150 éve született Hegedűs Gyula, A munkászubbony főszereplője

Hegedűs Gyula (1870-1931) korának egyik legnagyobb színészegyénisége volt, a színpadi nyelv megújítójaként tartják számon. Egyetlen fennmaradt filmje, A munkászubbony (1914) restaurálása most folyik a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumban.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Andorai Péter, a Nemzet Színésze

Életének 72. évében meghalt Andorai Péter, a nemzet színésze. A színész rövid, súlyos betegség után szombatra virradóra halt meg.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem