Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Habfürdő – zenés trükkfilm szívdobbanásra online premier

A frissen restaurált Habfürdő című animációs kultfilmet online mutatja be a Nemzeti Filmintézet. Két alkalommal láthatja a különleges filmet a közönség az NFI – Filmarchívum Igazgatóság Youtube csatornáján: az első vetítés a rendező, Kovásznai György születésnapján, május 15-én 19 órakor kezdődik, az ismétlés másnap, 16-án szintén 19 órától lesz.

MTI/Filmarchívum |

Új adatbázis a Filmarchívumban

A Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum az intézet modernizációs programjának részeként 2021-ben átáll a nagy teljesítményű Axiell Collections platformra.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

120 éves a magyar film

Két jelentős évfordulót is ünnepel a magyar filmgyártás a napokban: százhúsz éve, 1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet és kilencven éve, 1931. április 29-én kezdődött meg a magyar hangosfilmgyártás. 

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja.

MTI/Filmarchívum |

Magyar költők a legkedvesebb filmjeikről

József Attila születésnapja, a magyar költészet napja alkalmából kortárs költőket kérdeztünk meg arról, hogy hogyan viszonyulnak a magyar filmekhez. Tóth Krisztina, Simon Márton, Pion István, Szőcs Petra, Nemes Z. Márió, Sirokai Mátyás és Závada Péter osztanak meg velünk kedvenceket és inspirációkat.

Konkol Máté |

Elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező. Műfajt teremtett Magyarországon, ironikus hangvételű, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei mindig nagy közönségsikert arattak.

MTI/Filmarchívum |

Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező 75 éves

Április 2-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, rendező, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Lénárt István

Lénárt "Papi", a legendás gyártásvezető, színész, a televízió és a film emblematikus alakja egy héttel a 100. születésnapja előtt halt meg.

Elhunyt Fék György Balázs Béla-díjas hangmérnök

Március 28-án, életének 80. évében elhunyt Fék György Balázs Béla-díjas hangmérnök. A szakma utolsó nagy öregjeinek egyike 2010 óta segítette önzetlen tanácsaival a magyar digitális felújítások ügyét és az archív hangállomány sorsát.

MTI/Filmarchívum |

Novák Ferenc koreográfus, rendező 90 éves

Március 27-én lesz kilencvenéves Novák Ferenc "Tata" Kossuth-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, a nemzet művésze.

MTI/Filmarchívum |

Balogh Gyöngyi (1950-2021)

2021. március 25-én, életének 71. évében, türelemmel viselt hosszú betegség után végleg eltávozott közülünk szeretett kollégánk, Balogh Gyöngyi.

130 éve született Zilahy Lajos

Százharminc éve, 1891. március 27-én született Zilahy Lajos író, publicista, a Halálos tavasz szerzője.

MTI/Filmarchívum |

80 éves lenne Richly Zsolt animációsfilm-rendező

Richly Zsolt (1941–2020) az egyik legnagyobb életművel rendelkező rajzfilm-rendezőink egyike.

Orosz Anna Ida |

90 éve született Avar István

Kilencven éve, 1931. március 20-án született a Heves megyei Egercsehiben Avar István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. 

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Szersén Gyula színművész

80 éves korában szerdán elhunyt Szersén Gyula Jászai Mari-díjas színművész, a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények vagy a Gaál István által jegyzett Sodrásban szereplője. Ő volt az egyik legnépszerűbb magyar szinkronszínészünk, Charles Bronson, Paul Newman vagy Terence Hill szinkronhagja is.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész

Életének 84. évében elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Venczel Vera 75 éves

A törékeny, finom alkatú, ma is gyönyörű színésznőt több mint nyolcvan tévéjátékban és sorozatban, valamint legalább 25 filmben láthattuk, emellett több mint félszáz filmben kölcsönözte hangját külföldi színészeknek.

MTI/Filmarchívum |

100 éve született Romhányi József, "a rímhányó"

Száz éve, 1921. március 8-án született Romhányi József költő, író, forgatókönyvíró, a "rímhányó Romhányi", a Mézga család, a Kérem a következőt!, a Mekk mester című animációs filmek szövegírója.

Vizipók-tól a Moszkva tér-ig – A legnézettebb alkotások a FILMIO-n

A FILMIO TOP 25-ös listáján helyet kapott gyerekeknek szóló rajzfilm, ifjúsági film, 1930-as években forgatott komédia és az elmúlt évek jelentős mozisikerei is.

Elhunyt Börcsök Enikő színművész

53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész. Sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség.

MTI/Filmarchívum |

Bereményi Géza 75 éves

Január 25-én ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza, a sokoldalú író és rendező, aki egy korszak életérzését fogalmazta meg dalszövegeiben, és több nagy sikerű magyar film forgatókönyvírója és rendezője volt.

MTI/Filmarchívum |

Némafilmhez filmzenét!

Némafilmhez filmzenét! címmel indít pályázatot magyar némafilmek zenei aláfestésére az idén 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye Fesztivál és a 120 éves magyar filmet ünneplő Nemzeti Filmintézet.

MTI/Filmarchívum |

100 éve született Mészöly Miklós

Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós Kossuth-díjas író. Első jelentős művéből, a solymásztelepen játszódó Magasiskola című kisregényből Gaál István rendezett nagysikerű filmet.

MTI/Filmarchívum |

A 120 éves magyar filmet programsorozattal ünnepli az NFI

Jubileumi év: 2021. április 30-án ünnepelhetjük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. Azóta minden időszakban sok kiemelkedő tehetség alkotott, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet.

MTI/Filmarchívum |

100 éves filmfelvétel került elő az első magyar képviselőnőről, Slachta Margitról

A Filmarchívumban frissen beazonosított és digitalizált, 100 éves felvételen Slachta Margit látható, amint ünnepélyes keretek között átveszi a mandátumát.

Torma Galina |

100 éve született Csákányi László

Száz éve, 1921. január 13-án született Csákányi László, a múlt századi magyar színjátszás egyik legnépszerűbb alakja.

MTI/Filmarchívum |

A szakma alapvető feltétele a tehetség – Mécs Károly 85 éves

150 színpadi szerepe mellett olyan filmek főszerepeit alakította, mint A kőszívű ember fiai, a Noszty fiú esete Tóth Marival vagy a 80 huszár. Az ő hangján szólalt meg magyarul Marcello Mastroianni és Paul Newman, de a Macskafogó egyik karaktere is.

MTI/Filmarchívum |

125 éve az életünk része a mozi

1895. december 28-án a Lumière-fivérek a párizsi Boulevard des Capucines 14. szám alatti Grand Café kávéházban megtartották az első nyilvános filmvetítést – ezzel megszületett a mozi.

Kurutz Márton – Ráduly György |

A megszállott filmes – Tímár Péter 70. születésnapjára

Meghökkentő, vicces, bizarr, lebilincselő, érzelmes, eredeti – Tímár Péter változatos életművet hozott létre, műfajtól függetlenül a legváratlanabb ötletekből tudott zseniális és sikeres filmeket alkotni.

Czirják Pál |

Elhunyt Pécsi Ildikó

Életének 81. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész. Az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb színésznőnk volt, aki csak kevés szerepálmát nem tudta megvalósítani.

MTI/Filmarchívum |

A forradalom operatőre – 100 éve született Mikó József

Ő volt az 1956-os forradalom egyik legtevékenyebb operatőre, neki köszönhetjük, hogy az 1956. október 23-i tüntetés szinte teljességében meg lett örökítve. A felvett filmanyagot nemcsak megőrizte, de a rendszerváltás után Magyarországnak, a Filmarchívumnak ajándékozta.

Varga János – Tóth István Sztív |

Woody Allen 85

December 1-én lesz 85 éves Woody Allen, akinek látásmódját kedvenc európai rendezői – Ingmar Bergman, Federico Fellini, Francois Truffaut, Michelangelo Antonioni – határozták meg.

MTI/Filmarchívum |

Megújult az Izzó szerelem című Tungsram-reklámfilm

Különleges technikával digitalizálta és restaurálta a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum Macskássy Gyula Izzó szerelem című, 1939-ben készült Tungsram reklámfilmjét.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Aki a magyar westernt kitalálta – Szomjas György 80

Isten éltesse a ma 80 éves Szomjas György filmrendezőt, a Kopaszkutya és a Talpuk alatt fütyül a szél alkotóját!

MTI/Filmarchívum |

Diploma nélkül lett világhírű – Törőcsik Mari

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze már húszévesen elkápráztatta a világot. Már főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomát sem kaphatott.

MTI/Filmarchívum |

Terry Gilliam, a Monty Python tagja 80 éves

November 22-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Terry Gilliam, az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró, aki a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.

MTI/Filmarchívum |

Búcsú Benkő Lászlótól, az Omega alapítójától

November 18-án érkezett a szomorú hír, hogy 77 éves korában elhunyt Benkő László, az Omega alapító tagja, aki az évtizedek során több filmben is feltűnt szereplőként, zeneszerzőként.

MTI/Filmarchívum |

Fisch úr, a mutatványos mozis – Szomorú dokumentumregény

A valaha volt budapesti mozik nyomába eredve érdekes figurákba botlik az ember. Itt van mindjárt Fisch Ferencz, a mutatványos.

Geréb Anna |

A feladatokat sosem kérte, mindig kapta – Kútvölgyi Erzsébet 70

November 14-én lesz hetvenéves Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

MTI/Filmarchívum |

Tilda Swinton Oscar-díjas színésznő 60 éves

November 5-én ünnepli hatvanadik születésnapját Tilda Swinton Oscar-díjas skót színésznő.

MTI/Filmarchívum |

40 évvel ezelőtt készült a magyar filmtörténet első Oscar-díjas alkotása, A légy

November 13-15. között idén online rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, amely Rófusz Ferenc életműve előtt tiszteleg.

Orosz Anna Ida |

Online rendezik meg idén az Országos Rajzfilmünnepet

Online rendezik meg idén november 13. és 15. között a VIII. Országos Rajzfilmünnepet, amely kétszáz filmet tűz műsorára.

Elhunyt Sir Sean Connery

Életének 91. esztendejében elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész.

MTI/Filmarchívum |

Megkezdődött Kovásznai György kultikus rajzfilmje, a Habfürdő restaurálása

Október 28. az animáció nemzetközi világnapja, ebből az alkalomból áttekintjük, mit is tett a Nemzeti Filmintézet 2020-ban a magyar animáció megőrzéséért, és milyen munkáink vannak folyamatban.

Orosz Anna Ida |

Az 1956. október 23-i tüntetés arcai: a koszorúvivő

A Filmarchívum kutatójának sikerült azonosítania az 1956. október 23-i tüntetés egyik ikonikus alakját, akit eddig csak fotókról és mozgóképekről ismerhettünk.

Varga János – Tóth István Sztív |

„A lényeg a kozmikusság“ – Interjú Jankovics Marcellel

A magyar filmművészet két ikonikus alapműve, a János vitéz és a Fehérlófia megszületéséről beszélgettünk a filmek rendezőjével, aki ma ünnepli 79. születésnapját.

Orosz Anna Ida |

Filmrendező és gyémántbánya-tulajdonos

A ma 75 éves Nyikita Mihalkov orosz filmrendező a sztálini korszakról szóló 1994-es Csalóka napfény című filmjéért kapott Oscar-díjat. Szívesen vállal szerepet saját és mások filmjeiben, valamint tevékenyen részt vesz az orosz közéletben.

MTI/Filmarchívum |

Több mint 100 éve rejtőző filmfelvétel került elő Szomory Dezső íróról

A Filmarchívum raktárából előkerült néhány eredeti kameranegatív tekercs, amelyek egyikén sikerült azonosítanunk a kor ünnepelt színpadi szerzőjéről, Szomory Dezsőről fennmaradt egyetlen mozgóképet.

Torma Galina |

Itt a klasszikus filmek szezonja!

Az Európai Filmarchívumok Egyesülete (ACE) által szervezett Season of Classic Films programsorozatnak nem csak résztvevője, hanem kezdeményezője is a magyar filmarchívum.

Élvezd a csendet! – A 39. Pordenonei Némafilm Fesztivál

A világ legfontosabb némafilmes fesztiváljának idei szimbóluma egy fénykép, ami három szájmaszkos férfit ábrázol forgatásra kész kamerával az 1918-as spanyolnátha járvány csúcspontján.

Barkóczi Janka |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem