Felújított formában ismét mozikban a Cinema Paradiso

Éppen a harminc évvel ezelőtti bemutató évfordulójához kapcsolódva felújított és digitalizált formában ismét mozikba kerül Magyarországon Giuseppe Tornatore Oscar- és Golden Globe-díjas filmje, a Cinema Paradiso.

MTI/Filmarchívum |

Miki egér 90 éves

Miki egér, Walt Disney egyik legnépszerűbb rajzfilmfigurája november 18-án ünnepli kilencvenedik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Ennio Morricone 90 éves

November 10-én kilencvenéves Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester. Az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző több mint félezer filmes és televíziós produkciót jegyez, köztük olyan alkotásokat, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Amerika.

MTI/Filmarchívum |

Kerekes Band klip készült az 1936-os Hortobágy-film alapján

Az egri etnofunk betyárok, a Kerekes Band Georg Höllering filmpoémáját, a Hortobágyot választotta új klipjének kiindulópontjául. "Annyira kilóg ez a film a többi közül, mint Sergio Leone alkotásai a westernfilmek közül" – mondják a zenészek.

Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum |

Több, mint folyó – A Duna A tanú című filmben

„A Duna több önmagánál, valahogy a történelem, a sors metaforája” – mondta Bacsó Péter, akinek felejthetetlen kultuszfilmjében, A tanúban az imádott folyó nem egyszerű helyszín, hanem főszereplővé lép elő a csodálatos színészek mellett. A haza, de egyszersmind a végzet, a könyörtelen valóság metaforája is.

Fazekas Eszter |

Nem akart mindenáron filmet csinálni. 20 éve halt meg Szőts István

Húsz éve, 1998. november 6-án halt meg Szőts István, az Emberek a havason című film rendezője. Úttörő jelentőségű, nemzetközi sikereket aratott filmjei mellett élete a megvalósulatlan filmtervek története is.

MTI/Filmarchívum |

Közös Halmaz a múlt feldolgozásához

Segíti-e a múltfeldolgozást a tévhitek cáfolata? Hogyan mérgezi a történelem a generációk kapcsolatát? November harmadik hétvégéjén filmek segítségével tehetjük mérlegre közös dolgainkat a Közös Halmaz Fesztiválon, a Premier Kultcaféban, vetítésekkel és három pódiumbeszélgetéssel.

Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum |

A rendező-festő édes élete. Federico Fellini 25 éve halt meg

Huszonöt éve, 1993. október 31-én halt meg Federico Fellini, az olasz filmművészet egyik legsajátosabb egyénisége, aki a rá záporozó szakmai díjak ellenére is azt tartotta a legnagyobb elismerésnek, ha rendező-festőnek nevezték.

MTI/Filmarchívum |

Tehetség, aki meseautóval száguldott végig karrierjén. Tolnay Klári 20 éve halt meg

„Tud az angyalok nyelvén, de veszedelmes közelségből ismeri az ördög titkait” – írta a húsz éve, 1998. október 27-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas színésznőről, Tolnay Kláriról Müller Péter író.

MTI/Filmarchívum |

Az egyik legkorábbi magyar rádiójáték került elő egy hanglemezlemezhagyatékból

A Gramofon Online szerkesztői és kutatói egyedülálló hangdokumentumra bukkantak egy hanglemezhagyaték megvásárlásakor, amelyet most megosztanak mindenkivel a Filmarchívum Youtube csatornáján.

Kurutz Márton |

Újra moziban A tanú!

Restaurált filmklasszikusok az Audiovizuális Örökség Világnapján október 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum |

Akinek a dallamait ma is dúdolják. Lehár Ferenc 70 éve halt meg

Hetven éve, 1948. október 24-én halt meg Lehár Ferenc, a magyar operett egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja.

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN