Csáth Géza: Anyagyilkosság (1908) – Szász János: Witman fiúk (1997)

A rendszerváltozás időszakában indult fiatal generáció tagjai közül Szász János az adaptációk hagyományát legkövetkezetesebben folytató alkotó: eddigi öt mozifilmje közül csak az első nem készült irodalmi mű nyomán.

Korda Eszter

Babits Mihály: Hatholdas rózsakert (1937) – Ranódy László (1978)

Ranódy László – Fábri Zoltán mellett – a magyar irodalom elkötelezett adaptálója: jelentős önálló játékfilmjei kivétel nélkül regények és elbeszélések nyomán születnek.

Korda Eszter

Móricz Zsigmond: Árvácska (1941) – Ranódy László (1976)

Móricz Zsigmond a legtöbbet adaptált magyar írók közé tartozik: tucatnyi művét filmesítették meg, felét az 1945 előtti korszakban, felét ’45 után. Az előbbiek még részben az író életében készültek, s nem töltötték el őt túlzott lelkesedéssel.

Korda Eszter

Kaffka Margit: Hangyaboly (1917) – Fábri Zoltán (1971)

Fábri Zoltán filmje a lírai-esztétizáló stílusirányzathoz tartozik, ugyanakkor a rendező nem mond le a műveire jellemző kiélezett drámai konfliktusok bemutatásáról sem. Mindennek megvalósítására egy apácazárda zárt közösségében bonyolódó regény kiválóan alkalmas.

Korda Eszter

Gelléri Andor Endre novellái (1930-as évek) – Herskó János: Vasvirág (1958)

Herskó János változatos stílusú életművének bizonyára legszebb, megejtően lírai darabja a Vasvirág. A rendező Gelléri Andor Endre harmincas években kibontakozó „tündéri realizmusához” (Kosztolányi jelzője) egy korabeli filmstílust, a francia lírai realizmust társítja.

Korda Eszter

Kosztolányi Dezső: Édes Anna – Fábri Zoltán

Fábri Zoltán hatalmas életművének filmtörténetileg legjelentősebb szakasza a szocialista realizmusból kilépő és az új hullámot előkészítő hosszú átmeneti periódus, az 1954 és 1962 közötti időszak.

Korda Eszter

Krúdy Gyula: Szindbád (1917) – Huszárik Zoltán (1971)

Huszárik Zoltán első egész estés játékfilmje a magyar filmtörténet bizonyára legszebb alkotása.

Korda Eszter

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN