Méltatlanul elfeledett mesterművek és örökzöld közönségkedvencek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és titkos tippek. Magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell. A Filmarchívum online filmtörténeti kalauzának válogatása valamennyi filmtípusra kiterjed: játékfilmek, dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek benne. A lista folyamatosan bővül, jelenleg az első elemzett film 1915-ből, az utolsó 2018-ból való.

A filmeket korszakok, műfajok, rendezők, témák szerint lehet csoportosítani, a tájékozódást fogalomtár segíti. Az egységesen felépülő szócikkek elhelyezik az alkotásokat a filmtörténetben és az alkotók pályáján, de megtudhatjuk azt is, hogy ezeknek a régi filmeknek milyen kortárs vonatkozásaik vannak. A cikkekhez fotógaléria, rendezői portré, érdekességek és filmplakát kapcsolódik. Egész estés játékfilmek és alkotóik esetében tovább lehet lépni a Filmarchívum adatbázisának bővebb adatsorához is (hamarosan a többi filmtípusnál is). Mivel a Filmarchívum fontos feladata a filmek restaurálása, így kiderül az is, hogy megtörtént-e az adott film felújítása. Egyes filmeknél mozgóképes háttéranyag, beszélgetés, felújítási werkfilm is található (Ezt is nézd meg).

A Tanároknak/Diákoknak menüben ötleteket adunk arra, hogy hogyan lehet a kiválasztott filmeket az oktatásban és a tanulásban felhasználni. Tanároknak óravázlatok, módszertani anyagok, diákoknak játékok és listák állnak rendelkezésre egyre bővülő számban. Jó böngészést, filmes élményekkel teli, izgalmas kalandot kívánunk!