fekete-fehér magyar játékfilm, 1956, rendező: Keleti Márton

forgatókönyvíró: Méray Tibor, operatőr: Pásztor István, főszereplők: Puskás Ferenc, Kiss Manyi, Mányai Lajos, Feleki Kamill, Sinkovits Imre, Schubert Éva, 90 perc

A film adatlapja a Filmkeresőn

Felújítás: SD digitális maszter

Miről szól?

Futbólia válogatottjának az áhított kupa megszerzéséhez az utolsó meccsen négy góllal kellene nyernie. Az ország kétségbeesett vezetése úgy dönt, teljhatalommal ruházza fel Duca tengernagyot, aki a világklasszis magyar csodacsatár leigazolását ígéri. A titkon puccsra készülő katonatiszt a Svájcban játszó magyar válogatotthoz repül, de a híres focistát véletlenül összetéveszti Jóskával, a piti csalóval. A botlábú férfi képtelen ellenállni a pénz és a hírnév csábításának, megpróbálja eljátszani a nagytudású játékos. Végül nem tudja elkerülni a pályára lépést. A döntő hatalmas botrányba fullad, az országban forradalmi hangulat uralkodik.

Mitől különleges?

A csodacsatár a Rákosi-rendszer enyhülése után készült, a változó politikai viszonyok így erőteljes nyomot hagytak a filmen. Alapvetően egy könnyed, focival és zenével vonzóvá tett vígjáték, de

a szórakoztatásba erős rendszerkritikát csomagoltak az alkotók.

Futbólia képzeletbeli ország ugyan, ám az Aranycsapat világsikerei idején mindenki értette, mire utal a film. A szatirikus jelenetek a mindent felülíró futball-mániát karikírozzák, hisz a fiktív állam élete kizárólag a foci körül forog. A csodacsatár azonban ennél is tovább merészkedik és néhol egészen nyíltan fricskázza a hatalmat. A kétballábas csaló minden megmozdulását és botlását éljenzők parodisztikus ábrázolásával a vak bálványimádásból, a személyi kultuszból farag viccet. A focieredményekkel elégedetlen lakosság végül forradalmat robbant ki és elkergeti a teljhatalmú minisztert. A finálé sokkolóan pontos előrejelzésnek bizonyult.

Hogyan készült?

A csodacsatár születésének és bemutatásának körülményei legalább annyira érdekesek, mint a film maga. A szatirikus történetet Méray Tibor írta, az egyik nagy durranása pedig Puskás Öcsi és az Aranycsapat szerepeltetése. A produkciót 1956 nyarán és kora őszén forgatták, a premierje november 8-án lett volna, de a történelem közbeszólt. A forradalom után Méray és Puskás külföldre távozott, a filmben ráadásul ha szatirikusan is, de ott a felkelés motívuma. A cenzúra sokáig birkózott a művel, majd végül az a megoldás született, hogy Méray neve eltűnt a stáblistáról, Puskás jeleneteit pedig Hidegkutival forgatták újra. A filmet végül 1957 szeptemberében mutatták be, de ma már ismét az eredeti verzióban, Puskással látható.

Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

A szélesebb közönség szórakoztatására készülő vígjátékoknak óriási hagyományai vannak a magyar filmgyártásban. A harmincas évek világszínvonalú komédái után az ötvenes-hatvanas években is sorra készültek a kiváló tömegfilmek. A rendező Keleti Márton a filmtípus egyik legnagyobb hazai mestere, remek vígjátéki érzékét A csodacsatár is ékesen bizonyítja. A mű filmtörténeti helyét mégis elsősorban a történelem viharai biztosították. 1956 közvetve és közvetlenül is érintette a filmet.Egy emlékezetes jelenet 

A nagy meccset az egész ország lélegzetvisszafojtva figyeli. Aki nem lehet a lelátókon, az a rádión keresztül, a lelkes kommentátor értő tolmácsolásában követi az eseményeket. Sinkovits Imre remekel a szerepben, de a magyar színjátszás számos legendás alakja felbukkan mellette. Ebből a jelenetből is érezhető a film túlzásokra építő, mélyen ironikus humora. 

Témajavaslatok tanároknak:

Hogyan zajlott a futballközvetítés ebben az időszakban a valóságban?
Mi volt az Aranycsapat, miért emlékszünk rá még ma is?
Ki volt Puskás Öcsi?
Miért volt ironikus a Csodacsatár a korabeli valóságban? 

A rendező

Keleti Márton (forrás: MNF)
Adatlapja a Filmkeresőn

Tudtad? 

A képsorleírásban Hidegkuti Nándor szerepel mint a csodacsatár, akit meg akarnak vásárolni a futbóliai politikusok. Eredetileg Puskás Ferenc alakította önmagát, a csodacsatárt, csak ő külföldön maradt 1956-ban, ezért kiretusálták a filmből. Azt a néhány rövid jelenetet, amelyben Puskás szerepelt, újraforgatták Hidegkutival. Ma már az eredeti változatot vetítik, amelyben Puskás tűnik fel a bonyodalmat okozó jelenetekben.

Plakát

Tervező: Kassowitz Félix (forrás: MNF)