DVD-ink online is megvásárolhatók: 

Bookline
despot.hu
Flaccus Könyvesbolt
Írók Boltja
Kultúrbarlang
Líra
Xpress

Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Ilyen volt a Klasszikus Film Maraton – videókon

3 helyszín, 4 nap, 40 vetítés, 13 szakmai program, több tucat meghívott vendég és előadó, közel 5000 néző – egy helyen a fesztiválon készült mozgóképfelvételek. Cikkünket folyamatosan bővítjük az újonnan megszerkesztett anyagokkal!

A Deutsche Kinemathek: több, mint egy múzeum

2017. november 2. Francia Intézet. Rainer Rother (a berlini Deutsche Kinemathek igazgatója) előadása. 

Az 1963-ban alapított Deutsche Kinemathek, melynek első igazgatója Gerhard Lamprecht rendező, gyűjtő és filmtörténész volt, számos – az intézmény felépítésében és magában a médiában bekövetkezett – változásnak volt tanúja az évtizedek során. Az előadás ennek a történetnek a különböző elemeire reflektál. 


A magyar filmörökség kalandos sorsa - filmtörténeti előadás az értékmegőrzésről

2017. november 3. Francia Intézet. Kurutz Márton, a Filmarchívum gyűjteményi menedzserének gazdagon illusztrált előadása az első magyar mozgóképfelvételektől a filmszakma és filmipar kialakulásán át a magyarországi filmarchiválás jelenéig ível.

Az ember azt gondolná, hogy egy filmarchívumban minden alkotás megtalálható, ami az országban valaha is forgott. A helyzet ezzel szemben más. A világ filmművészete már bőven nagykorúságát élte, amikor az első filmarchívumok megalakultak. A vállalás gigászi volt, hiszen hatalmas volt azoknak a filmek száma is, amit fel kellett kutatniuk. Az első filmtörténészeknek azonban azzal kellett szembesülniük, hogy nemzeti filmtermésük java örökre megsemmisült. A MNFA kutatói több évtizede keresik az okokat, amelyek a régi magyar filmek nagyarányú pusztulásáért tehetők felelőssé. Kutatásaik eredményét sok forrás, történelmi összefüggés és érdekes fénykép illusztrálásával mutatja be a prezentáció.


Mozgóképoktatás és közönségépítés – A filmintézetek szerepe az oktatásban

Kerekasztalbeszélgetés, 2017. november 4. Corvin mozi. Résztvevők: Emilie Cauquy (Cinemathéque Française), Massimo Benvegnu (EYE Filmmuseum), moderátor: Lányi Eszter (Magyar Nemzeti Filmalap)


Miért jobb a filmeket moziban nézni?

A Metropolitan Egyetem diákjai ezt a kérdést tették fel a Klasszikus Film Maraton szervezőinek, vendégeinek és a közönségnek. 


Gyerekfoglalkozások a Filmmaratonon

Délelőttönként a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (BABtér) tartott foglalkozást gyerekeknek, ahol a legkülönfélébb animációs technikákat próbálhatták ki a legifjabb filmrajongók a pörgetős füzettől a digitális animációig. 

 


A Filmmaraton megnyitója

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN