DVD-ink online is megvásárolhatók: 

Bookline
despot.hu
Flaccus Könyvesbolt
Írók Boltja
Kultúrbarlang
Líra
Xpress

Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál

A Filmarchívum a cannes-i fesztiválon.

CANNES 2018

Az Archívum filmkatalógusa Letöltés (pdf) | ISSUE

Katalógus 2018 Cannes

Hungarian Film Magazin

Hungarian Film Magazin, 2018 Cannes

CANNES 2017 – Körhinta

Fábri Zoltán legendás filmjének felújított változatát – 61 évvel a cannes-i premiert követően – a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzte a Cannes Classics, a világelső filmfesztivál filmtörténeti klasszikusokat felvonultató programja. Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjei felújított és digitalizált változatainak bemutatását követően 2017 volt sorozatban a harmadik év, amikor magyar alkotás gazdagította a filmtörténet felújított mesterműveit felvonultató Cannes Classics programot. A film nemzetközi sikere az 1956-os cannes-i filmfesztiválon indult, ahol François Truffaut még a Cahiers du Cinema ifjú filmkritikusaként, Fábri filmjét tartotta a nagydíjra érdemesnek és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját a fesztiválról írt beszámolója szerint. Az ötvenes évek közepén a magyar film újjászületését jelző 'Körhinta' legteljesebb verzióját az eredeti kameranegatívból és két további filmanyagból állították össze a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai. A Filmlabor szakemberei így a film lehető legteljesebb és technikailag legjobb változatát szkennelhették be 4K felbontásban. Majd a korszerű digitális restaurálás során észrevétlenül javították a súlyos sérüléseket, s egytől egyig beillesztették a hiányzó kockákat is, és visszaállították a film eredeti fényvilágát. Mindennek köszönhetően a 'Körhinta' régi szépségében volt újra látható, legelőször Cannes-ban.


A Körhinta a fesztivál honlapján

Hungarian Film Magazine cannes-i szám  – Interjú Ráduly Györggyel, az archívum igazgatójával. Fazekas Eszter filmfelújítási menedzser a Körhintáról.

Az Archívum filmkatalógusa Letöltés | ISSUE

A Körhinta vetítés plakátja

Oklevél a Körhintának (forrás: MNFA)

CANNES 2016 – Szerelem

Makk Károly remekművének felújított változatát ugyancsak a cannes-i fesztivál filmtörténeti klasszikusokat felvonultató válogatásában, a Cannes Classics-ban mutatták be, a Filmalap kezdeményezésére. A költői szépségű Szerelem Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr egyszeri és megismételhetetlen közös alkotása, a „Budapesti tizenkettő” filmjeinek egyike. Nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd nagy sikerként bejárta a nagyvilágot. A 45 éve forgatott eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készült. A teljeskörűen restaurált Szerelem digitális mozikópiája Cannes-ban volt látható először.

A film oldala a fesztivál honlapján


CANNES 2015 – Szegénylegények

Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjét meghívták a cannes-i fesztivál klasszikusok felújított változatát bemutató programjába, a Cannes Classics-ba. Az 2014-ben elhunyt Jancsó Miklós ezzel az 1965-ben készült alkotásával lett a film formanyelvének világhírű megújítója. A Görbe János, Latinovits Zoltán, Kozák András, Molnár Tibor főszereplésével készült fekete-fehér film Locarnóban FIPRESCI díjat, a londoni filmfesztiválon pedig a legjobb külföldi film díját nyerte. A film forgatókönyvét Jancsó állandó alkotótársa, Hernádi Gyula és Karall Luca jegyzi, producere Nemeskürty István volt. Nemzetközi premierjét 1966-ban tartották a cannes-i filmfesztiválon. A teljes egészében restaurált filmet digitális kópiáról (DCP) vetítették Cannes-ban. A felújítás a Filmalap 18,6 millió forintos támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével a Magyar Filmlaborban készült. Jancsó Miklós a Még kér a nép című filmjéért 1972-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendező díját, majd 1979-ben életműdíjjal jutalmazta munkásságát a filmfesztivál.

A film oldala a fesztivál honlapján


Oklevél a Szegénylegényeknek (forrás: MNFA)

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN