Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

2019.05.26.
Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik.

A fesztivált immár harmadik alkalommal azzal a szándékkal szervezik meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsák, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertessék.

Marina Vlady és Kende János 1969-ben (forrás: Szóvári Gyula)

Idén az életműdíjat az a Kende János kapja, akit 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választottak. Pályája erős felütéssel indult: Jancsó Miklós addigi, tapasztalt munkatársa helyett bízta meg a fiatal Kende Jánost a Csend és kiáltás című nagyjátékfilm fotografálásával. A következő huszonöt évben a technikai újításokra maximálisan nyitott Kende kameráján keresztül láthattuk Jancsó filmjeinek világát, ő lett „a hosszú beállítások mestere”, összesen 14 filmet forgattak együtt. Későbbi alkotói időszakából kedves operatőri munkái az Egy őrült éjszaka, a Petőfi'73, a Sándor Mátyás, a Magyar Rapszódia, a Franciska vasárnapjai, az Ámbár tanár úr. 2002-ben abbahagyta a filmkészítést, azóta idejét és tehetségét teljes mértékben a tanításnak szenteli. Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztiválon három kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm és kísérleti film – versenyeznek az alkotások. Az idei seregszemlére több mint háromszáz alkotást neveztek, az előzsűri a versenyprogramba kilenc nagyjátékfilmet, 23 kisjátékfilmet és kilenc kísérleti filmet válogatott be. A fődíjasról és a kategóriagyőztesekről a Szabó Gábor – az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre – vezette zsűri dönt.

Film Maraton – Fábri DVD bemutató (forrás: Déri Miklós)

A fesztiválon változatos kísérőprogramok is helyet kapnak. Az Aprófeszten gyerekeknek szóló alkotásokat vetítenek többek között a Kecskeméti Animációs Filmstúdió munkáiból. Az Oscar lépcsőjén programba a filmes elismerés közelébe jutott alkotásokat mutatnak be, és válogatnak a Palicsi Európai Filmfesztivál programjából is. A fesztivált a Széchenyi téren ingyenes vetítések kísérik, az itt bemutatott alkotások közül minden bizonnyal a legnagyobb érdeklődés Bacsó Péter A tanú című filmje eredeti, cenzúrázatlan, restaurált változatának hazai bemutatóját övezi majd.