Hildebrand Istvánt köszönti a Filmalap és az Uránia

2019.04.03.
Április 12-én a Jelenetek egy operatőr életéből (2015) című portréfilmmel és A veréb is madár (1968) című szatirikus vígjáték vetítésével köszönti a Filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház a Kossuth-díjjal kitüntetett Hildebrand István operatőrt.

A magyar operatőrök doyenjeként számontartott alkotó személyesen részt vesz a rendezvényen.

Hildebrand István operatőr március 15-én Kossuth-díjat vehetett át a parlamentben a magyar filmművészet számos monumentális történelmi filmalkotásának sikeréhez hozzájáruló, kimagasló színvonalú operatőri munkája elismeréseként.

A Psyché forgatása (forrás: Hildebrand István)

Április 12-én a Filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház két filmmel köszönti Hildebrand Istvánt, aki többek között A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Sztrogoff Mihály és a Psyché című klasszikusok operatőre volt.

Műsoron lesz Kocsis Tibor és Konecsny Emőke Jelenetek egy operatőr életéből – Hildebrand István legendáriuma (2015) című portréfilmje, majd a gazdag operatőri életműből A veréb is madár című, 1968-ban Hintsch György rendezésében készült szatíra digitálisan restaurált változatban.


A portréfilm vetítését követően Hildebrand Istvánnal Kocsis Tibor rendező beszélget.

A veréb is madár Hintsch György 1968-ban forgatott, duplafenekű szatirikus vígjátéka egy jellegzetes, Nyugatnak szánt „East anzixfilm” volt, amely a világ gazdagabbik fele felé kacsintgatva egyszerre figurázta ki a létező szocializmusok legjobbikát, s a balatoni extra szolgáltatásokban dúskáló kapitalistákat. Ma ez a film az egyik legkedveltebb retró, ahol csupa olyan unikum látható, amely más szocialista filmben akkoriban nem. Kelet és Nyugat strandjával, a filmnek saját Thunderbolt autóját is felajánló Medveczky Ilonával, Abody Béla konferálásával kísért szocialista vetkőzésjelenetekkel, valamint „Kiskabossal” – Kabos László ugyanis egy kreatív ikerpárt alakít.

A veréb is madár 

A mulatságos történet többszörös csavart vesz, miközben Hildebrand István a korabeli analóg technikával hatalmas bravúrokat hajtott végre. Ilyen többek között az önmagával koccintó ikerpár nagyjelenete, a divatbemutató plánparalel üvegekkel megsokszorozott prizma-látványa, és az egyszál prémmel „felöltöztetett” Medveczky Ilona fényképezése is.

A veréb is madár digitális restaurálását a Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor készítette el, Hildebrand István operatőr közreműködésével.

A restaurált változat az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz először látható április 12-én.

Bővebben az Uránia Nemzeti Filmszínház holnapján