DVD-ink online is megvásárolhatók: 

Bookline
despot.hu
Flaccus Könyvesbolt
Írók Boltja
Kultúrbarlang
Líra
Xpress

Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Janikovszky Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Életműdíjat kap Mészáros Márta a bécsi Let's CEE filmfesztiválon

MTI/Filmarchívum |

Életműdíjat kap Mészáros Márta a bécsi Let's CEE filmfesztiválon áprilisban.

A közép-kelet-európai térség legkiemelkedőbb filmjeit bemutató seregszemlét április 13. és 22. között rendezik meg hatodik alkalommal az osztrák fővárosban. A filmmustrán 160 alkotást tekinthet meg a közönség. Idén először virtuális valóság-produkciókból is válogattak a szervezők. A fesztivál filmjei idén 25 közép-kelet-európai országból érkeztek, számos koprodukciós alkotás is van közöttük. A mustrán négy kategóriában mutatnak be a válogatást: játékfilmes, dokumentumfilmes, rövidfilmes és debütáló mezőnyben. A fesztivál Reiner Sardet November című filmjével nyílik meg, amely a tavalyi Tribeca Filmfesztiválon a legjobb operatőri díjat kapta a zsűritől. A játékfilmes versenyprogramban több roadmovie is szerepel, köztük a bolgár Sztyepan Komandarev Posoki című munkája, de vetítik az orosz ifjabb Alekszej German Dovlatov című életrajzi drámáját is. A szervezők tájékoztatása szerint idén külön figyelem irányul a lengyel, magyar és szlovén filmekre. A Let's CEE díszvendégei között van Mészáros Márta, aki Örökbefogadás című alkotásáért 1975-ben Berlinben elnyerte az Arany Medve-díjat, ezzel ő lett az első női rendező, akinek a rangos elismerést odaítélték. 1984-ben pedig Napló gyermekeimnek című filmjéért Cannes-ban megkapta a zsűri nagydíját. Legutóbbi filmje, az Aurora Borealis - Északi fény tavaly a közönségszavazatok alapján a legjobb külföldi film lett az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Mészáros Márta filmrendező Aurora Borealis – Északi fény című filmjének forgatásán (forrás: MTI Fotó: Kallos Bea)

A magyar rendezőt a mustra alatt életműdíjjal tüntetik ki, és mesterkurzust is tart majd. Tavaly Tarr Béla filmrendező kapta a fesztivál életműdíját. A fesztivál egyik retrospektív programja a Nők és háború témájával foglalkozik abból az alkalomból, hogy száz éve ért véget az első világháború. A fesztiválon külön szekciót szentelnek olyan amerikai és nemzetközi produkcióknak, amelyeket Közép- és/vagy Kelet-Európában forgattak. A Let's CEE programjának válogatását Salzburgban, Grazban és Villachban is bemutatják majd a közönségnek.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN