A digitálisan restaurált Jób lázadása az M5-ön a holokauszt emléknapján

2019.04.14.
Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Oscar-díjra jelölt alkotásának teljeskörűen felújított változata ma először kerül közönség elé: 21.50-kor vetíti az M5 kulturális csatorna.

Az 1984-ben Oscar-díjra jelölt film különlegessége volt, hogy gyermekszemmel ábrázolta a holokausztot. Jób, a hét gyermekét eltemető zsidó parasztgazda egy keresztény kisfiút fogad örökbe 1943-ban, hogy legyen örököse vagyonának és folytatója kultúrájának. A bibliai vonatkozású történet emberközelbe hozza és humorral szövi át az együtt töltött egy évet, amint a gyermek megismeri és kilesi a zsidó hagyományokat, a paraszti élet szépségét és titkait, míg a nevelőszülők elhurcolásával a néző ugyanezen a rácsodálkozó, természetes gyermeki tekinteten át szembesül a holokauszt felfoghatatlan és ábrázolhatatlan borzalmával.


A film 4K felbontású, teljeskörű restaurálása a Filmalap hosszútávú filmfelújítási programjának keretében valósult meg 2019-ben, két hónap alatt. A felújításon a Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor mintegy harminc szakembere dolgozott. A film képét az eredeti felvételi képnegatív, a hangját az eredeti mágnesszalag digitalizálást követően kezdték restaurálni. A képet snittekre bontva 15 képrestaurátor stabilizálta, retusálta, villogásmentesítette; a hang szintén több szoftver segítségével vált tisztábbá, kellemesebb hangzásúvá a hangrestaurátor keze alatt. A film szín- és fényvilágát az operatőr, Szabó Gábor vezetésével rekonstruálták.

A 2017-ben, a Filmalap kezdeményezéseként indított, s hosszútávú filmfelújítási program évente megújuló forrásból valósul meg, a Magyar Operatőrök Társaságának szakmai együttműködésével.Évente – a filmek állapotától függően – 25-30 film kerül restaurálásra, 2017 óta 61 klasszikus magyar játékfilm digitális felújítását készítette el a Filmalap.