Akinek a színészet jelenti a megnyugvást. Hugh Jackman 50

Október 12-én ötvenéves Hugh Jackman Golden Globe-díjas ausztrál színész.

MTI/Filmarchívum |

Újra mozikba kerül az 50 éves, felújított Egri csillagok

Az eredeti bemutató után fél évszázaddal ismét mozivásznon látható minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmje, az Egri csillagok. Várkonyi Zoltán teljeskörűen felújított klasszikusát október 14-től vetítik országszerte.

Berlinben is megjelent a Psyché

A berlini Absolut Medien kiadó gondozásában Németországban is megjelent DVD-n Bódy Gábor monumentális alkotása. A film 2011-ben digitálisan felújított változata a Filmarchívum szakmai irányításával, Hildebrand István operatőr közreműködésével a Filmlaborban készült.

Filmarchívum |

A karizmatikus filmmogul: Korda Sándor

Az angol filmtörténészek egyhangúan elismerik, hogy a brit filmproducerek közül egy sem rendelkezett az erőnek, az egyéniségnek és a fantáziának azzal a keverékével, mely Sir Alexander Kordát nemcsak Anglia, hanem a világ egyik legtekintélyesebb, legkarizmatikusabb filmmoguljává tették.

Balogh Gyöngyi |

Elhunyt Charles Aznavour, a sanzon francia királya

Az örmény származású francia sanzonénekes 94 éves volt. Több mint 60 filmben is szerepelt, a francia új hullám rendezői szívesen foglalkoztatták, a Lőj a zongoristára, az Orfeusz testamentuma, a Tíz kicsi indián, vagy a Bádogdob szereplőjeként is emlékezhetünk rá.

MTI/Filmarchívum |

Túl a nosztalgián

A Volt egyszer egy téka igazi ritkaság a magyar dokumentumfilmes palettán: könnyeden személyes, azonnal behúz. Búcsú-dokunak, nosztalgiafilmnek készült, s mert életteli viszonyt alakít ki a nézővel, annak is működésben mutatja meg a téka-hangulatot, aki sosem járt náluk.

Boronyák Rita |

A legszerényebb és legvonzóbb. 10 éve halt meg Paul Newman

Tíz éve, 2008. szeptember 26-án halt meg Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező.

MTI/Filmarchívum |

Mindent tud a színészetről – Csomós Mari 75

Szeptember 25-én hetvenöt éves Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a nemzet színésze.

MTI/Filmarchívum |

Sinkovits Imre, a nemzet színésze 90 éve született

Szeptember 21-én lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, aki paraszttól az értelmiségiig, bohóctól a hősig bármit hitelesen el tudott játszani.

MTI/Filmarchívum |

A lyoni Lumière Fesztivál bemutatja a Hannibál tanár úr-at

A mozi „születési helyén”, Lyonban megrendezett fesztivál a restaurált filmek legjelentősebb európai seregszemléje. Idén már ötödik alkalommal kerül be magyar filmklasszikus a nívós válogatásba.

Magyar Nemzeti Filmalap |

A tökéletes hangú színész. Jeremy Irons 70

Szeptember 19-én hetvenéves Jeremy Irons brit színész, aki a filmvásznon volt már többek között terrorista és varázsló, felesége megölésével vádolt báró és fia szerelmét elcsábító apa, s azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett megkapta a Tony-, az Emmy- és az Arany Glóbusz-díjat is.

MTI/Filmarchívum |

A hallgatás stratégiái és a botlatókövek

Az elveszett nagypapa című film mondható formába önti a mondhatatlant, a lehetetlenre vállalkozva szívós aprómunkával próbálja kideríteni egy család történetét – az eredmény olyan virtuális botlatókő, amely reményt adhat a hasonló emlékezetmunkák elvégzéséhez.

Boronyák Rita |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN