Jayne Mansfield, akiből majdnem Piroska lett

Jayne Mansfield, az ötvenes évek platinaszőke bombázója mindössze 34 évet élt, e rövid idő alatt 25 filmet forgatott és három férjtől öt gyereke született. Történetének magyar vonatkozása is van.

Löwensohn Enikő |

Új mozgóképmúzeum nyílik Los Angelesben

New Yorkban mutatta be hétfőn a sajtónak a 2019 közepén megnyíló "Oscar-múzeumot" világhírű tervezője, Renzo Piano és az amerikai filmakadémia.

MTI/Filmarchívum |

120-as tempóban élte az életét – 12 tény Muráti Liliről

15 éve ezen a napon halt meg a harmincas-negyvenes évek népszerű dívája, akit a háború után betiltottak, és emigrációban épített fel új karriert. Bár halálozási évfordulót nem szokás ünnepelni, esetében ez az egyetlen biztosra vehető dátum.

Löwensohn Enikő |

Elhunyt Vittorio Taviani olasz filmrendező

88 éves korában Elhunyt Vittorio Taviani, a híres olasz filmes testvérpár, a Taviani fivérek egyike – közölte vasárnap a rendező családja.

Az Oscar-díjas Kádár

2018. április elsején 100 éve született Ján Kadár magyar származású csehszovák filmrendező, aki az Üzlet a korzón című filmért 1966-ban Oscar-díjat kapott. A Filmarchívum Szakkönyvtára – amely 1959-ben szintén április elsején lett önálló gyűjtemény – őriz tőle néhány személyes dokumentumot, amelyek segítségével egy tipikus kelet-közép európai művészsorsot idézhetünk fel.

Löwensohn Enikő |

Európából Amerikába és vissza is. Elhunyt Milos Forman filmrendező

A rendező felesége, Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője, aki Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus, 86 éves volt. 

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Milos Forman

Meghalt Milos Forman – jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas filmrendező feleségére hivatkozva.

Április 30-án lesz a Magyar Film Napja

A Filmalap kezdeményezésére ezentúl minden április 30-án vetítésekkel és programokkal ünnepeljük a Magyar Film Napját országszerte, a hagyományteremtő céllal elindított kezdeményezéshez néhány nap alatt több tucat filmes szervezet, köztük a filmforgalmazók és a legnagyobb mozihálózat is csatlakozott.

Filmalap/Filmarchívum |

Némafilmritkaság élő zenei kísérettel a Tavaszi Fesztiválon

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz Az ősi törvény című 1923-as német némafilm restaurált verziójának bemutatója, újonnan írt kísérőzenével, amelyet élőben adnak elő.

Löwensohn Enikő |

Döntőben a Fábri és Dargay díszdoboz

Az archív filmek bolognai fesztiválja, az Il Cinema Ritrovato bejelentette az idei European DVD Awards versenyének döntőseit. A Fábri és a Dargay díszdobozzal is versenyben vagyunk! 

Életműdíj Enyedi Ildikónak Leccében

Filmrendezői munkássága elismeréseként Enyedi Ildikót életműdíjjal tünteti ki a Lecce-i filmfesztivál, és műsorra tűzi a világszerte ünnepelt magyar rendező szinte összes filmjét.

Filmalap/Filmarchívum |

A csúnya szívtipró. Belmondo 85

Április 9-én nyolcvanöt éves Jean-Paul Belmondo, vagy ahogy a franciák becézik, Bébel, a francia film egyik legnagyobb csillaga.

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN