DVD-ink online is megvásárolhatók: 

Bookline
despot.hu
Flaccus Könyvesbolt
Írók Boltja
Kultúrbarlang
Líra
Xpress

Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Filmhíradók 100 éve


Az első komolyabb tömb, amely fennmaradt, az 1918/19-es forradalmak alatt készült híradók csaknem egy éves periódusa, melynek kópiáit 1919 után a Horthy-rendőrség foglalta le a laboratóriumokban. A kinagyított képkockák alapján számos bírósági ítélet született, és a film lett a tárgyi bizonyítéka annak, hogy a forradalom napjaiban ki merre járt, hol mit csinált. Egyszerű nyomozati anyag lett tehát AZ EST FILM és a VÖRÖS RIPORT FILM valamennyi tekercse, amely a perek után a bűnügyi levéltár raktárába került.

2018 augusztusától a következő év júliusáig száz éves filmhíradókat lehet majd nézegetni ezen az oldalon, folyamatosan frissülő bontásban. Az éppen aktuális héthez kapcsolódó híradók hétről-hétre jelennek majd meg, így érdemes rendszeresen visszalátogatni. A videók szabadon beágyazhatók vagy megoszthatók. Első alkalom, hogy az Archívum történészei az egyes filmriportokat összekötik az eseményekhez kapcsolódó újságcikkekkel. A sajtó híradásainak segítségével sosem látott mélységig tudják feltárni a filmen fennmaradt részleteket. A Filmarchívum a némafilmtekercseken fennmaradt eseményekhez külön narrációt is készít, hiszen az azóta eltelt idő a riportok zömének történeti hátterét már régen elmosta. Hamarosan sorra bomlanak majd ki az egyes híradások háttértörténetei: megtudhatjuk, mi kezdtek a selyemmel 1918 nyarán a Károly körúti sorban állók, hogyan enyhítettek a lakáshiányon, miért akarta megölni magát a Babaszínpad tinédzser sztárja és mi történt azzal a nyolcéves kisfiúval, aki benyúlt az állatkerti hiénák ketrecébe.

Amióta egyre több a digitálisan hozzáférhető sajtótartalom, érdemes alaposabban végezni a filmtörténeti kutatásokat. Az összekapcsolódó archívumok segítenek megfejteni, hogy napra pontosan megtudjuk: mikor és hol készültek a filmtárban őrzött riportok, név szerint is kiderüljön, kiket is látunk a képeken. Ez utóbbi kutatást nagyban segíti az a Digitális restaurálási program, amelyet tavaly óta a Magyar Nemzeti Filmalap biztosít a szervezeti egységeként működő Filmarchívum számára. Az eddig ismert 40 híradón túl olyan sosem látott kameranegatívokat is beszkennelünk, amelyek az utóbbi évek raktárrendezései során kerültek elő és ezeknek a híradóknak a kivágásai, túlforgatott jelenetei. A kétórányi, magyarázó felirat nélküli egyveleg szintén kikerül majd a Filmarchívum honlapjára, hátha akad valaki, aki felismer egy helyszínt vagy arcot, s ezzel maga is részt vehet a kutatásban, és segíthet megfejteni, hogyan éltek a magyarok 100 évvel ezelőtt.Filmhíradók 100 éve – lejátszási lista 

1919. március 11-17. A népköztársaság utolsó órái

1919 tavaszán a gazdasági nehézségek egységbe kovácsolták a különböző szakmák képviselőit. A híradó megörökítette a pincérek sztrájkját, valamint humoros rajzanimáció illusztrálta a bérkocsissegédek munkabeszüntetését is.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1919. február 25. – március 3. A szatmári látogatás

A heti híranyag legfontosabb témája Károlyi Mihály szatmári látogatása. Az itt látható filmeket francia nyelvű magyarázó szöveg köti össze, ami arra utal, hogy a fennmaradt kópia minden bizonnyal a franciaországi békekonferencia résztvevőinek tájékoztatására szolgált.

Barkóczi Janka

1919. február 18-24. A földügyektől a cipőuzsoráig

Az év eleje óta tapasztalható általános feszültség 1919 második hónapjában sem csökken. A háború traumatikus élménye még élénken él a lakosság emlékezetében, a nehéz helyzetbe került társadalmi csoportok továbbra sem látják a kiutat.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1919. február 11-17. Tél végi események

Szociáldemokrata tiltakozás az ország feldarabolása ellen, katonai szemle a cseh-szlovák demarkációs vonalon Szép Ernővel, szpáhikat lőnek agyon a Perl-féle vendéglőnél és sztrájkba lépnek a bérkocsisok – így telt a tél vége 100 évvel ezelőtt.

Torma Galina

1919. január 28. – február 3. Téli örömök és gondok

1919 telén ugyanolyan szép volt a havas Normafa, akárcsak ma. Míg a hegyoldalban vidáman szánkáztak a fiatalok, a városban komoly események zajlottak: eltemették Ady Endrét, a háborús veteránok helyzetük rendezéséért küzdöttek, új politikai szervezetek alakultak.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1919. január 14-20. Magyarország békére vár

Amerikai békebizottság jön Budapestre az igazságos és méltányos béke előkészítése érdekében, az egyetemisták ismét tüntetnek az ország területi egységének megőrzéséért, és megindul a rendszeres légiposta szolgáltatás Magyarországon. Így telt a január közepe 1919-ben.

Torma Galina

1918. december 31. – 1919. január 6. Új év, régi gondok

Az 1919-es év nehezen indult, az országban nagy volt a feszültség, a filmhíradók személyes tragédiákról és erőszakos atrocitásokról is beszámoltak.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. december 24-30. 1918 utolsó hetében

A tőzsde a forradalmi helyzetben is működött, elbocsátott banki alkalmazottak tüntettek, agyonlőttek egy betörőt, francia gyarmati katonák jelentek meg Budapesten – december utolsó hete is mozgalmasan telt.

Torma Galina

1918. december 17-23. Küzdelmek a végkimerülésig

Zászlót bont a Károlyi-féle függetlenségi párt, elkezdik a földreform megvalósítását, Erdély román népessége Romániához csatlakozik – mindeközben a régi képviselőházba végkimerülésig tartó bokszmérkőzést hirdetnek.

Torma Galina

1918. december 10-16. A főváros 100 évvel ezelőtti keresztmetszete

100 évvel ezelőtt a filmhíradók a nagypolitika fordulatai mellett egy fantáziadús nemzetközi szélhámos karrierjéről, egy közvéleményt izgalomban tartó rablógyilkosságról, valamint a zsokék és futballbírák meccséről is tudósítottak.

Torma Galina

1918. november 12-18. Az első magyar köztársaság

1918. november 13-án Linder Béla, a Károlyi-kormány tárcanélküli minisztere, és a balkáni antant csapatok képviselői aláírták a belgrádi katonai konvenciót.

Barkóczi Janka

Mozgóképes lexikon és kronológia a 100 évvel ezelőtti őszirózsás forradalomhoz

AZ EST híradók sorozata elérkezett oda, amiért voltaképpen megőrizték. Az első forradalmi eseményhez, amelynek legrészletesebb tárgyi bizonyítéka lett 1919 után.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. október 22-28. Kezdődik a forradalom!

100 éve az őszirózsás forradalom előestéjén a politikusok jövés-menése, az ünnepi beszédek, a tömegrendezvények látványos hangulata olyan anyagot szolgáltattak az operatőröknek, amiért a mozik közönsége később nagyon hálás volt.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. október 8-14. Vihar előtti csend

Az Est filmriportjai 1918 októberében ritkulni kezdenek, már nem minden héten kerül új kiadás a moziba, és mintha a riportok témája sem akarná már visszaadni azt a feszültséget, ami pedig az akkori mindennapokat jellemezte.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. szeptember 24-30. Gyenge és színvonaltalan játék az Üllői úton

A hét híranyagában a legérdekesebb a Gellért Fürdő megnyitásáról szóló történeti jelentőségű archív felvétel, de látunk itt szoboravatást, találkozunk a királyi család egyik tagjával és két akkor népszerű színésszel is.

Barkóczi Janka

1918. szeptember 17-23. Mozgalmas hét volt a 100 évvel ezelőtti

1918 szeptember közepén elsősorban a háború végóráit élő, kimerült és meggyötört hátországot örökíti meg a filmhíradó. A fő helyszín most is Budapest, bár a korábbi kiadásban már megismert német újságíró delegációt kísérve ezúttal Esztergomba és a Tátrába is eljutunk.

Barkóczi Janka

1918. szeptember 10-16. Az osztrák-magyar kapcsolatok utolsó másodpercei

Az 1918-as filmhíradók elsősorban hazai gyártású híreket tartalmaztak, ez azonban korántsem jelentette azt, hogy a nemzetközi témák háttérbe szorultak.

Barkóczi Janka

1918. szeptember 3-9. Fő az egészség!

100 éve, az első világháború végén az egészség és az általános jólét kérdése különösen fontossá vált a közbeszédben, így a filmhíradókban is.

Barkóczi Janka

1918. augusztus 27. - szeptember 2. Különös sorsok

Az Est filmhíradó második kiadása jól mutatja, hogyan formálódtak a műfaj szabályai az idők során. Ezen a héten egy cseppet sem szokványos politikai tudósítást, két meglehetősen bizarr bulvárhírt, és egy izgalmas sporthírt nézhetünk meg a 100 éves anyagból.

Barkóczi Janka

1918. augusztus 20-26. A Kristálytótól Abbáziáig: nyár végi kalandok 1918-ban

Az Est Film első összeállítása az 1918-as nyárutó hangulatát örökíti meg. A háború még nem ért véget, de a németek hadereje a nyugati fronton már augusztus elején összeomlott.

Barkóczi Janka

Mi történt a héten 100 évvel ezelőtt? – Sajtóközlemény

Mától kezdve jövő nyárig százéves filmhíradókat lehet majd nézegetni a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum igazgatóságának honlapján.

Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN